Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 16.03.2015
 
ГРАБИТЕЛ ПРЕБИ ЛЕКАРКА
Крадец нападна и почти уби от бой хасковския общопрактикуващ лекар и педиатър д-р Велислава Джонева, съобщи Haskovo.net. Тя е била нападната в петък около 20.30 часа. Въпреки изцяло осветената улица и наличието на много съседи отвън, неизвестен мъж с качулка атакувал в гръб д-р Джонева и след неуспешен опит да издърпа дамската й чанта започнал да я налага по главата и тялото. Д-р Джонева паднала на земята, а след още няколко удара нападателят успял да издърпа дамската чанта и побързал да побегне при вида на излизащите от домовете си хора. В чантата имало 130 лв., дебитни и кредитни карти, лични документи, а също и стетоскоп и ключовете за лекарския кабинет на д-р Джонева в Първа поликлиника. Три дни след боя  д-р Джонева още е в интензивния сектор на хасковското хирургично отделение. Извършителят бил заловен от полицията в неделя, на същата улица, където вероятно се е оглеждал за нова плячка. В жилището му на улица Ястреб са открити откраднатите вещи. Става дума за Йордан А., на 35-години, който има дълго досие с кражби, грабежи, хулигански прояви и повреждане на чуждо имущество. Предстои прокуратурата да се произнесе дали ще иска постоянна мярка задържане под стража.
 
ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТ Е ОТПУСНАЛ ГРЕШНОТО ЛЕКАРСТВО ЗА БЕБЕ
Помощник-фармацевт е отпуснал грешното лекарство, което едва не доведе до лоши последици за 6-месечно бебе от Кюстендил. Това става ясно от позиция на Българския фармацевтичен съюз по случая. От съсловната организация отбелязват, че става въпрос за нерегламентирано отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписаниe, заради което от БФС са поискали извършването на проверки от отговорните институции.
"Българският фармацевтичен съюз като единствената законово представена съсловна организация на магистър-фармацевтите в България напомня, че според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина единствено и само магистър-фармацевти имат право да изпълняват лекарски предписания", се казва в съобщението.
 
ПЛОВДИВСКАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА СЕ СЛИВА С МБАЛ "СВ. ПАНТАЛЕЙМОН"
Целта на Община Пловдив е да върви към сливане на белодробна болница с МБАЛ "Свети Пантелеймон". Това съобщи на брифинг днес кметът на града Иван Тотев. Той подчерта, че болницата  няма да бъде закрита, а ще мине под шапката на другото общинско здравно заведение, информира регионалният сайт gustonews.bg.
 
Сградата на болницата ще остане да функционира като отделение за вътрешни болести, а клиничните  пътеки са намалени до 8. Там ще има 7-8 специалисти. На работа ще остане половината от персонала, който се грижи за сградата. В момента това са около 40 души, уточни Тотев. Новото отделение в УМБАЛ "Св. Георги", което от 4 март приема туберкулозно болните от Южна България, работи по сключените пътеки на болница "Кудоглу" със здравната каса, информира още той. Кметът уточни, че не може да се говори  за физическо пребазиране на Белодробна болница, тъй като лечебното заведение няма да е самостоятелно звено като търговско дружество. Тотев припомни, че към днешна дата общината има да изплаща още 1 200 000 лв. стари задължения на болницата.
 
58 ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СРЕЩУ ИДЕЯТА ДА НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В НАДЗОРА НА КАСАТА
"От 2011 г., по време на мандата на 41-то Народно събрание, в България беше направена една от най-важните законодателни стъпки в посока разширяване ролята на пациентите в управлението на Националната здравноосигурителна каса, чрез дефиниране на пациентски представител в Надзорния съвет. Във връзка с поредния опит да бъдат отстранени пациентите от управлението на институцията, 58 пациентски организации от цялата страна се противопоставят на направените предложения за изключване на пациентския представител от Надзорния съвет." Това се казва в писмо до медиите, подписано от организациите.
 
ФЕЛДШЕРИ ПОДАВАТ МОЛБИ ЗА НАПУСКАНЕ НА БАПЗГ
Фелдшери масово ще подадат молби за напускане на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това съобщиха от Сдружението на медицинските фелдшери в България. В писмо до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова сдружението настоява за промени в законодателството, с които тяхното съсловие да се отдели от това на сестрите и акушерките. От там също така отбелязват, че професията на фелдшерите не е регулирана от Европейския съюз, а практикуването и е разрешено със специална Директива от ЕК само за България.
 
ПРОМЕНЯ СЕ ТЕЛЕФОНЪТ ЗА ЗАПИСВАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА МИОМА В ПЪРВА САГБАЛ
Телефонът за записвания за безплатни гинекологични прегледи за диагностициране на миоми на матката в столичната Първа САГБАЛ "Св. София" и насочване за навременно лечение се променя. Това съобщиха от лечебното заведение. Новият номер е 02/4 470 202. Записванията на него ще се приемат през работните дни от 14 до 16 часа. След изчерпване на предвидените часове за прегледи, записванията ще бъдат прекратени. Прегледите ще се провеждат в периода от 26-ти март до 10-ти април от специализиран екип като участие ще вземе и директора на лечебното заведение доц. д-р Иван Костов.