Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 13.03.2015
 
МЗ И ПРОКУРАТУРА СЪС СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НАПАДЕНИЯТА НАД МЕДИЦИ
Министерството на здравеопазването и Прокуратурата водят разговори за подписване на споразумение, с което Прокуратурата поема ангажимент за бързи и адекватни действия срещу нападателите над медици. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на днешния парламентарен контрол. Той отбеляза, че държавата трябва да наказва с цялата си строгост такива хора. Министърът  ще инициира дискусия в парламентарната здравна комисия по отношение на паралелния износ на лекарства, защото проблемът е много сериозен - има липса на определени медикаменти. С промените в ТЕЛК пък медицинската експертиза ще се раздели от социалната придобивка. "Лекарят дава процента на увреждането, което вие имате. Оттам нататък социален работник заедно с лекаря по трудова медицина трябва да преценят спрямо спецификата на работното ви място каква част от тези увреждания в каква степен ви инвалидизират." Лимончо и Портокалчо са били лекувани в МБАЛ Благоевград - това каза още министърът. Министърът даде този случай като пример за източване на касата от болници. От думите на д-р Москов днес стана ясно, че една от причините за отстраняването на директора на МБАЛ Благоевград д-р Владимир Пандев е именно фактът, че подписите му стоят под документите с Лимончо и Портокалчо.
 
В ПЕЧАТА: ПРОМЕНИТЕ ЩЕ ОГРАНИЧАТ И СВРЪХИЗПОЛЗВАНЕТО НА СПЕШНА ПОМОЩ
"Имам амбиции правителството да завърши успешно мандата си, а дори и да го повтори." Това казва в интервю за "24 часа" здравният министър д-р Петър Москов. Последните данни за рейтинга му пък коментира така: "Не мога да кажа, че не ми е приятно, но го приемам по-скоро като доверие в аванс и знак за това, че целите, които съм дефинирал, са верните." По отношение на промените в ЗЗО, предложени от него и екипа му, д-р Москов заявява: "Целта на промяната в здравноосигурителните пакети и на засилените отговорности върху събираемостта на вноските е всеки осигурен да получи адекватна и пълноценна медицинска помощ срещу основните социално значими заболявания." Според него, промените ще ограничат и свръхизползването на спешна помощ, тъй като занапред ще има параметри какво е спешност и кога може да прибегнете до държавния ангажимент за осигуряване на спешна помощ, независимо дали човек е осигурен.
 
СИНДИКАТИ И РАБОТОДАТЕЛИ ЗАПЛАШВАТ ДА НАПУСНАТ НАДЗОРА НА КАСАТА
В деня, в който бе избран новият управител на НЗОК, Надзорният съвет на институцията се разклати. Причината - промените в Закона за здравното осигуряване, според които представителите на държавата в съвета се увеличават с двама. В писмо до председателите на Народното събрание и на парламентарната комисия по здравеопазване шестте национално представителни синдикални и работодателски организации обявиха намерението си да преразгледат участието си в надзора на здравната каса в знак на протест срещу готвените промени.Социалните партньори са единни в позицията си, че чрез предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в т.ч. НЗОК.
 
УЧРЕДИ СЕ НОВА АСОЦИАЦИЯ НА БОЛНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На 11-ти март 2015 г. беше проведено събрание за учредяване на нова асоциация на болниците в България с наименование "Българска болнична асоциация". Това съобщиха от организацията. Учредители са 26 лечебни заведения от цялата страна, които са подкрепени от още над 10 други частни и 2 общински болници. Учредителите са частни болници, но организацията остава отворена към всички лечебни заведения, които желаят да се присъединят и споделят целите, които тя си поставя. Мотивите за създаването на новата организация, която ще защитава и отстоява позициите на болниците и пациентите,  са продиктувани най-вече от условията за финансиране на лечебните заведения по рамковия договор за 2015г. и по конкретно - от новата методика за лимитирано финансиране.  Асоциацията настоява за преразглеждане на текста на новата методика за финансиране, която ограничава законово полагащото се право на достъп на пациентите до конкретно лечебно заведение и специализираните висококачествени медицински услуги, предлагани от него. По време на учредителното събрание беше избран Управителен съвет от 7 мениджъри, сред които и собственици на утвърдили се лечебни заведения от цялата страна. Председател на новата Асоциация е д-р Бойко Миразчийски, управител на МБАЛ "Бургасмед", а зам.-председател  - Андрей Марков, изпълнителен директор на УМБАЛ "City Clinic".  Сред основните цели на "Българска болнична асоциация" е активната позиция по отстояване мястото и на частните болници в сферата на здравеопазването, и защита правата на пациентите. Не на последно място Асоциацията ще взема отношение при обсъждането на важни проекти и нормативни актове, свързани със здравната система. Асоциацията ще настоява за активен диалог с държавните институции -Министерство на здравеопазването, НЗОК, Изпълнителна агенция Mедицински одит и др. при вземането на най-добрите решения за пациента и правото му на съвременно лечение.