Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 12.03.2015
 
В ПРЕСАТА: НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ДОБРИЧКАТА БОЛНИЦА
"Монитор" съобщава за дефицит на мед. сестри в добричката болница. "Недостигът на медицински сестри в болницата в Добрич е сериозен проблем, съобщи шефът на здравното заведение д-р Красимир Николов. "В момента в болницата има 135 лекари и около 280 медицински сестри. Това е крайно недостатъчно", допълни медикът. По нормативна уредба съотношението лекари - медицински сестри трябва да е 1:3. "Това означава, че медицинските сестри трябва да са с още един път и половина повече от работещите в момента", обясни д-р Николов.
"В много болници специализантите трябва да вземат с около 1/3 по-високи заплати от обучаващите ги с по 2 специалности заради новата наредба за специализациите по медицина. Това съобщи проф. Валентин Игнатов, шеф на асоциацията на университетските болници", пише днес "24 часа". "Новото в наредбата е, че специализантите трябва да бъдат назначавани на трудов договор в болниците. Условието е тяхната заплата да не е по-малка от 2 пъти минималната по класификатора на професиите, което прави малко под 800 лв. Сумата надхвърля основната заплата на повечето специалисти в болниците, които трябва да обучават специализантите",
допълва ежедневникът.
 
ЛИНЕЙКА КАТАСТРОФИРА В СТОЛИЦАТА
Линейка, превозваща пострадал от катастрофа, на свой ред попадна в катастрофа на бул. "Сливница" и ул. "Опълченска", съобщиха медиите. При инцидента са пострадали шофьорът на линейката и лекаря, които са откарани във Военномедицинска академия.
От лечебното заведение информираха, че 61-годишният шофьор на линейката е с рани и контузии по лицето и носа и леко изкълчване на дясната раменна става. Той е изписан за домашно лечение. Лекарят, на 66 години, е с мозъчно сътресение и контузия на дясна тазобедрена става. Той също е изписан за домашно лечение.
 
ЦСМП СМОЛЯН ЩЕ ПОЛУЧИ ВИСОКОПРОХОДИМИ ЛИНЕЙКИ
Министерството на здравеопазването ще осигури на ЦСМП Смолян поне две високопроходими линейки. Това съобщават от пресцентъра на МЗ. Обещанието е дадено от зам.- министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на пресконференция днес в МБАЛ Смолян. Той изрази искрената си удовлетвореност от професионалната работа на медиците от областта. "Похвално е, че в тази бедствена обстановка няма случай на неоказана медицинска помощ, няма допуснати грешки, няма отказани по вина на екипите адреси. Поздравявам директора на ЦСМП Смолян - д-р Венелин Денев и директора на МБАЛ д-р Марин Даракчиев за перфектно свършената работа", заяви д-р Шарков. С решение на министерството, на МБАЛ "Братан Шукеров" са отпуснати 300 хил. лв. за основен ремонт и оборудване на Детското отделение, съобщи заместник-министър Адам Персенски. Той отбеляза, че освен спешна помощ, екипът на МЗ е заявил като приоритет и майчиното и детско здравеопазване. Резултатите тук, в Смолян, ще са осезаеми още в следващите месеци - вече върви процедура за обявяване на обществени поръчки, заяви още зам.- министърът.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОДОБРИ 38 НОВИ ЗАЯВЛЕНИЯ
Нови 38 заявления за лечение на деца от общо 53 бяха одобрени вчера на редовното заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца".  Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Шест от децата ще заминат за първи път за лечение в чужбина, а 11 са одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи извън страната. Фондът ще подпомогне лечението на 18 деца в България, а на 3 ще бъде осигурено доплащане на лечението.
 
ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА МИОМИ НА МАТКАТА
Столичната Първа САГБАЛ "Св. София" стартира кампания за безплатни гинекологични прегледи за диагностициране на миоми на матката и насочване за навременно лечение. Това съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще се извършват от специализиран екип като участие ще вземе и директора на лечебното заведение доц. д-р Иван Костов. Те ще се провеждат в периода от 26-ти март до 10-ти април, след предварително записване на тел.: 02/822 05 83.
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗБРА Д-Р КОМИТОВ ЗА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
Д-р Глинка Комитов е новият управител на НЗОК. Кандидатурата му бе одобрена на днешното заседание на Народното събрание, като 117 от депутатите гласуваха "За", 22 - "Против", а 7 - "Въздържал се". Д-р Комитов увери народните представители, че ще изпълнява стриктно българското и европейското законодателство и че ще управлява средствата в касата по публичен и прозрачен начин. Като свой приоритет той посочи контрола, като уточни, че той ще се осъществява в две измерения - контрол на разходите и контрол на качеството. Новият шеф на здравната каса също така отбеляза, че неговата стратегическа цел е НЗОК да се превърне в основно средство за постигане на подобряване на здравните показатели на населението - нещо, което е заложено в реформите, предлагани от министъра на здравеопазването д-р Москов.
 
ПЕТА ГРАДСКА БОЛНИЦА ЗАПЛАШЕНА ОТ ФАЛИТ
Столичният общински съвет търси решение за подобряване на финансовото положение на Пета градска болница в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след заседание на СОС днес, информира mediapool. Вчера стана ясно, че една от фирмите, към които болницата има задължения, е осъдила лечебното заведение. Според съдебното решение, болницата трябва да плаща по 200 000 лв. месечно, което може да я доведе до фалит. Информацията е от директора на Пета градска д-р Борил Петров, цитиран от сайта topnovini.bg.
 
ПРОМЕНИ В НОРМАТИВНАТА УРЕДБА НА АСИСТИРАНАТА  РЕПРОДУКЦИЯ
Работна група към МЗ, създадена в началото на тази година, подготвя предложения за промени в Наредба 28 за асистираната репродукция, обсъждат се възможностите в нея да бъде въведена ясна дефиниция за преждевременна и естествена менопауза, без да се стъпва задължително на възрастовия критерий. Това съобщи пред Zdrave.net д-р Таня Тимева, председател на Българската асоциация по асистирана репродукция по време на 16-тия национален конгрес по репродуктивна медицина, който се откри  в курорта Боровец В допълнение тя поясни, че при липсата на ясна формулировка, жените в относително по-млада възраст - на 35 г. например, които са с преждевременна яйчникова недостатъчност, на практика не могат да получат достъп до асистирани репродуктивни техники единствено поради факта, че са в менопауза. Тяхната менопауза обаче не е естествено настъпила, а изкуствено предизвикана поради определени причини и те имат всички шансове да забременеят с дарителска яйцеклетка, каза още д-р Тимева и подчерта, че на тези жени не трябва да бъде отказвано лечение с асистирани репродуктивни техники.