Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 11.03.2015
 
МЗ ЩЕ НАГРАДИ СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ОТ КЪРДЖАЛИ
Министерството на здравеопазването ще награди спешните медици от ЦСМП Кърджали, които обслужват областта. "Тези хора са пример за обществото ни, пример за висок професионализъм и достойно поведение", заяви зам.-министър Адам Персенски, цитиран от пресцентъра на ведомството. Вчера от Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" призоваха лекарката и медсестрата, които газиха часове наред пеша през преспите в региона, за да помогнат на болни деца, да бъдат удостоени с държавна награда. Към призива им се присъединиха и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, а председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов изпрати благодарствено писмо до медиците от региона.
Д-р Шарков и д-р Персенски се срещнаха днес с директора на ЦСМП Кърджали д-р Атанас Митков и със спешните екипи, обслужващи областта.  Двамата участваха и в сформирания Кризисен щаб в областта.
 
БАПЗГ  Е ЗАКОННИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ФЕЛДШЕРСКАТА ПРОФЕСИЯ В БЪЛГАРИЯ
Сдружението на фелдшерите в България не желае да се приобщава или асоциира към други професии, гилдии и организации. Това се казва в декларация на гилдията. От нея  става ясно, че повод за изявлението е намерението на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на 13 март 2015 г. да се създаде професионален съвет на фелдшерите към асоциацията.                              
Председателят на БАПЗГ Милка Василева обяви пред Zdrave.net, че това, което ще се прави на 13 март е инициирано от самите фелдшери, които са членове на съсловната организация. Тя уточни, че целта на събирането е да се организира професионален съвет на фелдшерите, който да има консултативни функции по различни проблеми. Василева добави, че в БАПЗГ вече има организирани такива съвети на психиатричните сестри, на педиатричните сестри и на акушерките. По думите й, въпросният орган ще бъде избран от самите фелдшери, без да има намеса от страна на останалите професии, членуващи в съсловната организация. Василева  отбеляза, че БАПЗГ е законният представител на фелдшерската професия в България и за да я упражняват те трябва да членуват там. Тя заяви, че от години съществува проблем между БАПЗГ и Сдружението на фелдшерите в България. "Те са много чувствителни към темата и правят всичко възможно да провалят тази наша сбирка. Ние не се месим в дейността на тяхната организация. Нямаме нищо против тя да съществува. Демократично е да членуват където искат, но има Закон за съсловната организация, който определя кой къде трябва да членува, за да упражнява професията си. БАПЗГ се явява регулаторен орган на тези професии и отговаря за тяхната професионална реализация и продължаващо обучение", каза тя. Василева добави, че сестринската организация не иска да се конфронтира с никого, а просто си върши работата. Според нея, ако Законът за съсловната организация на сестрите се промени и фелдшерите бъдат отделени в отделна съсловна организация, от БАПЗГ няма да имат никакви претенции.
 
МС  ПРИЕ МЕТОДИКИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Правителството одобри методиките за остойностяване и заплащане на дейностите в извънболничната и болничната медицинска помощ, в извънболничната дентална помощ и на комплексното диспансерно наблюдение на пациентите с кожно-венерически и психични заболявания, съобщават от пресслужбата на МС. От там подчертават, че за първи път се въвежда възможност за заплащане на дейности в болничната медицинска помощ, дори и да не са изпълнени всички индикации за хоспитализация, ако единствената причина за това е доброволното преждевременно напускане на лечебното заведение от страна на пациента.
 
НОВ КОНТРОЛ ПРЕДЛАГА Д-Р КОМИТОВ
Смятам, че липсата на прозрачност беше голям проблем на управлението на касата в последната година. Това каза в интервю за Дарик радио председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. От думите й стана ясно, че се надява това статукво да се промени с назначаването на новия управител на касата - д-р Глинка Комитов. Тя отбеляза, че д-р Комитов е поел такъв ангажимент и че се надява той да направи бърз анализ как са вървели плащанията от бюджета на касата в първите месеци на финансовата година. "Защото е много важно хората да знаят как се изразходват техните средства, тоест да е ясно какви са бюджетите на различните лечебни заведения в страната, независимо от това, че те са търговски дружества, по какъв начин се разпределят средствата от Надзорния съвет на касата".
 
ПАДА УСЛОВИЕТО ЗАКУПУВАНАТА ОТ МЗ МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА
Изискването медицинската апаратура, която се купува от МЗ, да се покрива от поне един обществен фонд в държава от ЕС, ще отпадне. Това гласят проектопромени в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат.
 
В ПРЕСАТА: ПО ЕДИН ТРУДОВ ДОГОВОР С НЗОК ЗА ЛЕКАР
Изслушването на кандидата за управител на НЗОК д-р Глинка Комитов в здравната комисия очаквано е основна здравна тема в днешния печат. Акцентът на повечето печатни издания е върху поисканото от д-р Комитов разширяване на контролните функции на осигурителната институция. "Ако болници отчитат неизвършена или ненужна медицинска дейност, НЗОК ще прекратява договора си с тях. При първо нарушение контрактът ще се "къса" само за съответната клинична пътека, а при повторно - за лечение по цяла специалност", четем в "Труд". "Д-р Комитов обеща непрекъснат контрол в системата. А за да го изпълни, поиска допълнителни правомощия за инспекторите. Така те ще влизат на внезапни проверки, ще инспектират дори трудовите договори, болничните листове и отпуските на медицинските специалисти, които работят с НЗОК, ще следят сертификатите на лаборатории и апаратура", пише още изданието. "Той е съгласен с голяма част от промените в Закона за здравното осигуряване на министър д-р Петър Москов като разделянето на лечението в три пакета. Но е против плащането на вноски 15 г. назад, тъй като подобна давност не съществува", допълва публикацията "Д-р Комитов се обяви и за промяна, която да дава право на един лекар да има само един трудов договор по здравна каса. Това директно ще доведе до ограничаване на броя лечебни заведения и клиники в страната. Като важна част от добрия контрол д-р Комитов посочи и въвеждането на електронна система в здравеопазването."