Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 9. 03. 2015
 
МЕДСЕСТРА ВЪРВЯ 2 КМ ПЕША ПРЕЗ ПРЕСПИ, ЗА ДА СТИГНЕ ДО БОЛНО БЕБЕ
Два  километра през двуметрови преспи измина медицинска сестра, за да стигне до болно бебе в Средна махала на село Рани лист. 24-годишната Гюлея Хамид премина пеша през неразчистен път, за да постави мускулни инжекции на Айаз Илмаз. Детето на годинка и три месеца е с диагноза двустранна пневмония, съобщава регионалният сайт www.24rodopi.com. Близките на детето изказват благодарност и на лекуващия лекар д-р Ковачев, който периодично е давал съвети на майката по телефона какви действия да предприемат по време на тежката зимна обстановка, усложнена и от липсата на електрозахранване.
 
 
СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ОБСЛУЖВАНИ ДО ОСМАТА МИНУТА
Срокът за разработването на новия национален стандарт по спешна медицина, който изтича на 15 март се оказа недостатъчен, затова той ще бъде удължен, тъй като се оказа, че има много интересни предложения, които трябва да бъдат внимателно анализирани. Това съобщи на пресконференция в МЗ днес ръководителят на работната група и национален консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов, директор на "Пирогов". По думите му стремежът е бил да се даде възможност на работещите спешни медици от цялата страна да дадат предложения, които в обобщен вид да доведат до коренна промяна в спешната помощ и да й придадат нов облик.
В стандарта ще бъде регламентирана нова карта на спешната медицинска помощ. Спешните повиквания с червен код ще бъдат обслужвани до осмата минута-
Да бъде въведена сертификация на спешните екипи, която да се осъществява от УМБАЛСМ "Пирогов" и да се разшири обхвата на въведените в практиката протоколи, като тази регулация също стане част от националния стандарт по спешна медицина, ще предложи още ръководителят на работната група.
 
УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ НЕ БИВА ДА ИМАТ ЛИМИТИ
Университетските болници не трябва да имат каквито и да е финансови лимити. Това каза пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов. Той отбеляза, че искането на тези лечебни заведения да се изплати всичко, което са изработили, е било отправено на среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.  "Вчера д-р Румяна Тодорова накрая призна, че свръххоспитализациите в болниците са 5%, което е едно нищо. Това е в рамките на европейските практики. Обаче лекарствата три-четири пъти са надхвърлили стойността от преди две-три години. И това НЗОК го позволява", заяви проф. Игнатов.
Той също така отбеляза, че в момента при лечението на онкологични заболявания се използват основно скъпоструващи оригинални лекарства и напомни, че по света това не е така, защото се използват основно генерици.
 
ПЕТЪР МОСКОВ Е НАЙ-ОДОБРЯВАНИЯТ МИНИСТЪР В КАБИНЕТА "БОРИСОВ"
На първо място по одобрение сред всички министри в настоящото правителство се нарежда здравния министър д-р Петър Москов. Това показват данните от последното проучване на Exacta Research Group - социологическата агенция, наследник на НЦИОМ. Министър Москов е с 49% одобрение, следван от регионалния министър Лиляна Павлова с 48% и премиера Бойко Борисов с 43 на сто одобрение.
 
НЗОК НЯМА ДА НАЛАГА САНКЦИИ ЗА НЕПОДАДЕНИ ЕЖЕДНЕВНИ ОТЧЕТИ
Във връзка с обявеното бедствено положение в много общини на България заради влошените метеорологични условия в страната, Националната здравноосигурителна каса уведомява своите договорни партньори, че при невъзможност да подават ежедневно отчетите си към НЗОК поради липса на електрозахранване или други проблеми, породени от снежната стихия, няма да има последствия за лечебното заведение от страна на институцията. Отчетите могат да бъдат подадени след възстановяването на нормалното електрозахранване по места.
 
НОВА УСЛУГА ЩЕ ОБЛЕКЧАВА ЖИВОТА НА ХОРАТА С ДЕМЕНЦИЯ
От месец март тази година хората с деменция  могат да разчитат на грижа от ново поколение. Използвайки опита на най-напредналите държави в борбата с болестта - САЩ, Великобритания и Холандия, в столичната МБАЛ "Сердика" разработиха специализирана услуга, която гарантира на пациентите не само по-качествен живот, но и забавяне развитието на болестта. Това съобщиха от лечебното заведение.
Страдащите от деменция ще живеят в новооткритата Резиденция за възрастни хора към болницата в среда, минимизираща познавателните и поведенческите дефицити на заболяването, което е ключов фактор за подобряване на състоянието им и без прекомерната употреба на медикаменти, казва медицинският управител д-р Емил Янков.  Сградата разполага с голям брой общи зони и помещения - кино, стая за изкуства, кухня, фитнес, библиотека, фризьорски салон, магазин и кафене, градина и други - до които достъпът е максимално улеснен. И тъй като често хората с деменция не могат да се справят с финансите си, заплащането за допълнителни продукти и услуги е заменено с финансов план, който близките предварително утвърждават.
 
В ПРЕСАТА: НОВИ ШЕФОВЕ В БОЛНИЦИТЕ
"Преса" се спира на новите назначения в сектора. "В ресора на здравния министър д-р Петър Москов задуха вятърът на партийната промяна", пише изданието и изрежда: "Новият шеф на пловдивската болница "Свети Георги" е ексдепутатът и бивш член на ръководството на ДСБ д-р Васил Паница. В борда на кюстендилската болница се очаква да влезе Иван Пипонов, шеф на местната структура на ДСБ. В борда на Александровска болница се е върнал бившият й началник д-р Атанас Кундурджиев, който е и бивш шеф на ДСБ-София."  Вестникът пише още: "Новият началник на спешната помощ в Перник е д-р Валери Симеонов, едновремешен СДС активист и съпруг на местната председателка на ДСБ д-р Мария Маринова. Тя е общински съветник от "Демократи за Перник", а синът й д-р Адриан Симеонов е зам.-кмет с ресор "Здравеопазване, социални дейности и сигурност."
"Труд" отново обръща поглед към ВМА - Сливен, като се фокусира върху още проблеми на болницата. "Военната болница в Сливен е била източвана и чрез храненето на пациентите. То е излизало по над-10 лева на ден. (…) Любопитното е, че една и съща фирма е била наета от Военномедицинската болница в София за храненето и чистенето в Сливен", четем във вестника. "Труд" разполага и с докладна записка от проверка на "Вътрешен одит" към МО, предизвикана в края на 2013 г. по сигнал до Комисията за предотвратяване на корупцията към Министерския съвет. Поводът е процедура за преобразуване на Военната болница в Сливен в търговско дружество, което да бъде извадено от структурата на ВМА. Дори е започнало парцелирането на апетитния терен от 50 дка в центъра на Сливен, върху който се намира лечебното заведение, с оглед бъдеща продажба", пише още ежедневникът, като уточнява, че ръководството на Военната болница в Сливен е отказало коментар.
 
Няколко вестника информират за пореден инцидент с медици. "24-годишен мъж от Айтос попадна в ареста, след като налетял да бие лекари в болницата в Благоевград. Към 3 ч вчера той докарал сестра си пред дежурния кабинет. Жената била мъртвопияна на задната седалка на личната му кола. Бонко X., също порядъчно почерпен, слязъл от возилото и се разкрещял на лекарите, че не действат бързо, за да спасят сестра му, която била в абсолютно неадекватно състояние. Мъжът крещял и обиждал екипа и се наложило да се извикат полицаи, които да го озаптят. Бонко е задържан в полицейското управление, за да напише показания за агресивното си поведение", информира "24 часа".