Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 06.03.2015
 
В ПРЕСАТА: ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ ЩЕ СЕ ЧАКА ДО ДВА МЕСЕЦА
"Болниците ще въведат листи на чакащите като механизъм да се вместят в бюджетните лимити, но чакането ще бъде най-вероятно по 1 до 2 месеца. Това съобщи проф. Валентин Игнатов, шеф на асоциацията на университетските болници, след среща със здравния министър д-р Петър Москов вчера", четем в "24 часа". "Монитор" се спира на промените в ЗЗО, приети на първо четене от здравната комисия в парламента, като ни предлага мнението на д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ по темата. "Разделянето на здравния пакет на спешен, основен и допълнителен е добра концепция, но не е изяснено на какъв принцип ще стане това. Сега е възприет моделът на разделяне по заболявания, но това не е много проста работа", коментира той. "Преса" информира за поредната липса на направления. "Болните остават без безплатни прегледи и изследвания близо един месец. Причината е, че джипитата в цялата страна отново свършиха направленията. Ценните талони са изчерпани още в последните дни на февруари, показа проверка на "Преса" в столичните поликлиники", пише вестникът.
 
РЕЗЕРВ ОТ 50 МЛН. ЛВ. ЗА СПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ ИСКАТ ОТ БЛС
Лекарският съюз е поискал формиране на резерв от 50 млн. лв., предназначен за болниците с повишена степен на спешност. Това е станало на проведената вчера среща между ръководството на съсловната организация и надзора на касата. Идеята е резервът да се използва за преодоляване на бюджетния дефицит при тях. От касата обаче към момента не са изразили съгласие. Такова може да има едва след като приключи изчисляването на месечните бюджети на всяка болница, което ще позволи определянето на точния размер средства, оставащи заделени, са обяснили от там.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЪБРЕЦИТЕ
По случай Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания -10-ти март, специалистите от отделението по урология на УМБАЛ "Софиямед" ще консултират безплатно пациенти на 10-ти и 17-ти март от 14:30 ч до 17:30 ч в ДКЦ "Софиямед" след предварително записване на тел. 0700 31 051. Това съобщиха от лечебното заведение. По случай световния ден за профилактика на бъбречните заболявания в ДКЦ "Софиямед" ще консултира и  водещият български уролог и настоящ народен представител в 43-ото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Той ще консултира пациенти безплатно на 18-ти и 25-ти март от 16:00 до 18:00ч. с предварително записване на тел. 0700 31 051.
 
ВМА ИЗЧИСТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КЪМ ЕДИН ОТ ДОСТАВЧИЦИТЕ НА КОХЛЕАРНИ ИМПЛАНТАНТИ
Военномедицинска академия - София изчисти задълженията си към един от доставчиците на кохлеарни импланти, съобщиха от лечебното заведение.
Проблемът с дълговете за имплантите ескалира през последните месеци, след като фирмите спряха доставките на изделията. В началото на миналия месец стана ясно, че близо 30 деца чакат месеци да им бъдат сложени кохлеарни импланти тъкмо поради спрените доставки. Бавенето на средствата за тях е още от 2008 г., въпреки, че НЗОК превежда средствата за тях коректно и с минимално забавяне.
В началото на февруари зам.-директорът на ВМА по диагностично-лечебната дейност доц. Венцислав Мутафчийски заяви, че болницата ще се издължи на фирмите до половин година. Компанията, към която дълговете вече са погасени, е изразила готовност да поднови доставките на кохлеарни импланти системи, информират от ВМА. Подписано е ново споразумение между Военномедицинска академия и фирмата, което ще осигури ритмична доставка на кохлеарни имплантантни системи. Благодарение на това този месец предстои да се извършат първите две операции на деца с тежко слухово увреждане.
 
ОТ МЕТОДИКАТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПОСТРАДАТ ПАЦИЕНТИТЕ
От новата методика на НЗОК за разплащане с болниците ще пострадат най-вече пациентите. Това твърдят директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев и управителят на частната "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев. Според тях лимитите, които се налагат с методиката ще доведат до там, че част от пациентите ще са принудени да се лекуват в болници, които не предлагат чак толкова добро качество на медицинската услуга. Причината е, че лечебните заведения, които работят най-добре, ще изчерпат първи месечните си бюджети и няма да могат да приемат пациенти. Прогнозата на д-р Дечев е, че заради изчерпаните средства големите болници нямат да могат да работят по една седмица в месеца, като е напълно вероятно това да се случи още през март.