Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 04.03.2015
 
В ПРЕСАТА: НЗОК ВЗИМА ПОДУПРАВИТЕЛ ОТ БЛС
"Лекарският съюз и управляващите са стигнали до договорка съсловието да излъчи подуправител на здравната каса, научи "Преса". Това ще е експертът от БЛС д-р Димитър Петров", четем днес в изданието. "Според запознати цената на това съгласие е докторите да приемат новата методика за плащане на болниците", допълва вестникът. "Десетки общински болници ще фалират, хиляди болни ще останат без лечение. Причина за банкрута, който се очаква до месеци, е новият механизъм за плащане от Националната здравноосигурителна каса. Това съобщиха от Националното сдружение на общинските болници в България", пише "Монитор". "Сега" предлага интервю с депутата от ДПС и член на здравната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. От неговите думи научаваме, че партията няма да подкрепи промените в ЗЗО в пленарна зала. Като основен проблем той посочва предложението в надзора на касата да влязат още двама представители на държавата. За назряващ проблем със специализациите алармира "Стандарт". "Големите университетски болници ще обучават по-малко млади лекари, отколкото досега. Причината са новите условия на здравното министерство, според които клиниките трябва да плащат за работата на бъдещите специалисти", четем във вестника. "Капитал Daily" обръща поглед към лекарствената политика. "Българското здравно министерство ще настоява по време на съвета на здравните министри и пред европарламента да бъдат създадени условия за диференцирано ценообразуване на лекарства в Западна и Източна Европа, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов след конференция за фармацевтичния сектор.
 
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ БР.7 НА ВЕСТНИК "ФОРУМ МЕДИКУС"
"Ключовата дума е партньорство" - така твърди доц. Златица Петрова - изп. директор на ИА "Медицински одит", в интервю специално за изданието. Интересно и задълбочено доц. Петрова обосновава своето разбиране за одита, за ролята на контрола. Интервюто с доц. Зл. Петрова може да се нарече основополагащо за една нова философия като елемент на променящата се здравна ситуация у нас.
"Ефект, основан на доказателства" е заглавие на друга открояваща се публикация в бр.7 на "Форум Медикус". Седмичния специализиран вестник отделя внимание на позицията на сдружението на общопрактикуващите лекари по повод на промени, които НЗОК прави, в правилата за наблюдение и лечение на диабет тип 2 в доболничната помощ. Акцент е поставен и върху обсъждане на предлагани промени в Закона за здравно осигуряване, проведено в съвета за тристранно сътрудничество. Информационната част на бр.7 на "Форум Медикус" е богата - намигване към събития от отминалата седмица за рокадите в Комисията по здравеопазване в НС; уважително съобщение за наградата, която д-р К. Тренчев получи от министъра на здравеопазването; и много други.
 
ДКЦ "СОФИЯМЕД" СЪС СПЕЦИАЛНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПАКЕТИ
По случай 8-ми март -Международния ден на жената, ДКЦ "Софиямед" ще изненада дамите с нестандартен подарък. Той ще бъде опакован под формата на различни преференциални предложения за комбинирани медицински услуги с цел профилактика, които ще се извършват от топ специалисти от медицинския комплекс. Това съобщиха от медицинския център. "Надявам се повече жени да се възползват от преференциалните цени на медицинските ни услуги като по този начин вярвам ще ги стимулираме да извършват по-честа профилактика", коментира д-р Тинка Данчева, управител на ДКЦ "Софиямед". Профилактичните прегледи, консултации и изследвания ще се извършват след 8-ми март, а записването на часове ще бъде активно до самия празник (включително) на тел. 0700 31 051. Подробна информация за различните пакети може да се получи по телефона или на  www.hospitalsofiamed.bg, уточняват от там.
 
СТУДЕНТИ ПРОВЕЖДАТ КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ
За поредна година, по повод Международния ден на жената - 8-ми март, Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Студентски съвет към Медицински университет - Варна организира кампания за превенция на гинекологичните заболявания. Това съобщиха от учебното заведение. Целта на кампанията е да повиши отговорността на дамите към опазване и укрепване на общото и гинекологично им здраве. Партньори на Асоциацията в кампанията са ДКЦ "Чайка", ДКЦ 5 "Св. Екатерина" и ДКЦ 3 - Варна, където на 6 март 2015 г. от 08:00 до 15:00 часа АГ специалисти ще провеждат  безплатни гинекологични прегледи.
 
Д-Р ЕМИЛ РАЙНОВ: ОЩЕ Е НАЧАЛОТО НА МАРТ, А ВЕЧЕ ГОВОРИМ ЗА ДЕФИЦИТ
"Това е идеята - тази година да има рамка на харченето, защото има сериозна реформа, която трябва да тръгне." Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих във връзка с орязаните бюджети на болниците и новите методики за плащане. По думите му, проблемът на здравеопазването е лошата организация и фактът, че пациентът не участва пряко във финансирането. Идеята с рамката на харченето обаче беше разкритикувана от депутата от БСП д-р Емил Райнов. "В един момент 15 г. след реформата в здравеопазването отново се върнахме към бюджетното финансиране", заяви той. Той изчисли, че като се вземат предвид ограничението от 95% от средствата за миналата година, новите болници и новите дейности, болниците ще работят по 20-25 дни в месеца. "А след това пациентът ще обикаля по болниците да види коя болница има средства", коментира д-р Райнов и подчерта: "В момента сме март месец и пак говорим за дефицит, в началото на март." "Да, но въпросът е имате ли достатъчно пациенти, това е въпросът. Истински ли са тези пациенти, наистина ли имат нужда? Ние сме с най-високия процент на хоспитализация в Европа", контрира Абу Мелих.
 
ДАВАТ ВСИЧКИ ПАРИ ОТ РЕЗЕРВА ЗА ЛЕКАРСТВА?
За поредна година от НЗОК предпочитат да се погрижат да има достатъчно пари за лекарства, за сметка на болниците. Миналата седмица стана ясно, че остатъкът от резерва на касата ще бъде даден за медикаменти. Така поне прогнозира настоящият й управител д-р Румяна Тодорова. Пред журналисти тя отбеляза, че 110 млн. лв. ще бъдат дадени за плащания за лекарства, защото там се очаквал огромен дефицит от близо 100 млн. лв. Най-сериозният проблем при лекарствата обаче е липсата на всякакъв контрол в сектора в момента. Касата дава огромни суми за скъпоструващи медикаменти, някои от които нямат оценка за това доколко тяхната ефективност отговаря на исканите от доставчиците пари или дори на нуждата от реимбурсация. Отделно при търговете за лекарства в болниците се оказва, че лечебни заведения плащат в пъти повече за даден медикамент, отколкото е стойността му, заплатена от други болници. В същото време никой в НЗОК не говори за налагането на какъвто и да е контрол в тази насока. За такъв се споменава единствено от стана на МЗ, но докато техните мерки влязат в сила през тази година или през следващата, безконтролното харчене на пари в касата за медикаменти си остава.
Миналата година НЗОК даде 28 млн. лв. от резерва за медикаменти. През тази година явно касата планира да даде близо четири пъти повече пари за лекарства.
 
БРИТАНСКИ УЧЕН ПРЕДСТАВИ НОВ МЕТОД ЗА ИЗВЛИЧАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
Стволовите клетки от пъпна връв ще намират все по-широко приложение в клиничната медицина, до момента в света са осъществени над 4500 проучвания с този ценен биологичен материал, който вече наричаме "течно злато". Това заяви на семинар в столицата през уикенда водещият британски молекулярен вирусолог и микробиолог проф. Джеф Дрю. В момента в цял свят текат проучвания както върху хемопоетичните стволови клетки, така и върху мезенхимните и много малките ембриоподобни стволови клетки от умбиликална кръв. В същото време се възлагат много надежди на изследванията на тъканта от пъпна връв, която също съдържа мезенхимни стволови клетки, наред с неограничените соматични, васкуларните ендотелни и периваскуларните стволови клетки, подчерта британският учен. На тях също се възлагат огромни надежди, подчерта още проф. Дрю. В допълнение той уточни, че един от най-интересните, но все още недостатъчно добре проучени феномени е имунната модулация с мезенхимни стволови клетки, която дава надежда за успешно прилагане при много автоимунни заболявания и състояния след тежки травми.