Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 24.02.2015
 
НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗАМАЙЧИНОТО И ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Недостатъчна е квалификацията на лекарите, работещи с деца на входа на системата, абсолютно необходимо е да се ориентираме към създаването на по-добри възможности в това отношение за общопрактикуващите лекари и педиатрите, които работят "на терен". За това апелира днес председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ на дискусионен форум в Народното събрание под наслов "България за децата на България". На него присъства и Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ. За решителна промяна в програмите за обучение на студентите по медицина, дентална медицина и фармация, както и на специализантите и общопрактикуващите лекари се обяви и неонаталогът проф. Боряна Слънчева. МЗ има ясна визия за процесите, които трябва да бъдат стимулирани, за да заработи ефективно Националната програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване 2014 - 2020 г., заяви зам.-министър Ваньо Шарков. По неговите думи след като вече е сформиран Националния координационен съвет, предстои определянето на областни координатори на програмата.
 
БОРИСОВ: АКО Е ВИНОВЕН, ГЕН. ТОНЕВ  ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА
"Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма "свещени крави" - ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си - то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона." Това публикува днес министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук профила си във връзка със скандала около шефа на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев. "Затова искам да подчертая, че всички трябва да са спокойни, ако си вършат съвестно работата, ще се ползват с моята подкрепа, но ако има извършени нарушения, то тогава ще им потърся отговорност", заяви Борисов.
 
ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ НАПУСКА ПАРЛАМЕНТА
След разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева ген. Тонев заявява: "Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година".
 
ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА
Това, което се демонстрира в репортажа на bTV по отношение на злоупотребите във ВМА под ръководството на ген. Стоян Тонев, е унизително за лекарското съсловие. Това заяви бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски в сутрешния блок на телевизията и допълни, че ако заключенията се докажат, няма да става въпрос само за оставката на ген. Тонев. "Аз мисля, че това се е знаело. Мисля, че цялото ВМА знаеше, че има такава частна клиника горе. Може би не са знаели подробностите - че разходите в клиниката са за сметка на болницата, а приходите са за някого", коментира той и заяви, че за случващото се е сигнализирано. "Ако се докаже, че това е истина - а аз вярвам, че е истина - тук не става въпрос само да бъде наказан Стоян Тонев, а да се действа по веригата - да се започне от Министерство на отбраната, които имат свои инспектори, хора, които е трябвало да знаят какво става в тази болница, след това вече да се започне отгоре надолу, да бъдат наказани доста хора. Защото да източиш 12 млн. лв. от държавната хазна за една-единствена клиника в болницата, малко е да се иска само оставката", каза проф. Гайдарски. Бившият здравен министър също така заяви, че никой здравен министър не може да носи отговорност за случая, тъй като ведомството не може да се намесва в административните въпроси на ВМА. "Има си други служби. Те са подчинени директно на Министерството на отбраната, а МЗ отговаря само за медицинската част", обясни той. На това обаче остро възрази представителят на гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" д-р Емануил Найденов, посочвайки, че в болницата се лекуват и цивилни граждани и един министър няма право да твърди, че няма отношение към тази структура. "Така че това според мен е било известно, въпросът е доказването му, как до момента е било покривано. И дано оттук нататък това излезе наяве, за да има виновни, които да си понесат последствията", коментира той. Д-р Найденов изрази учудване, че на подобен скандал до момента не е реагирала нито една от институциите в сектора. "Нито една от т.нар. казионни или полуказионни институции, ако щете и БЛС, което лично за мен е косвен признак, че всичко това е обвързано в обща схема. Схема, която крепи тази система на здравеопазване в този й порочен вид", заяви той. Според д-р Найденов схемата е изградена от всички мениджъри в системата, които в момента са "силните на деня" и те нямат интерес тя да бъде променена. За периода преди 2007 г. са унищожени всички документи за обществени поръчки във ВМА, каза още д-р Емануил Найденов, като допълни, че тази информация се съдържа в одита на болницата и е на сайта на МО.
 
БЛС ЗА СКАНДАЛА ВЪВ ВМА: НЕ Е НАША РАБОТА
Българският лекарски съюз се дистанцира от скандала със злоупотребите във Военномедицинска академия, извършвани по време на управлението на болницата от ген. Стоян Тонев. Това става ясно от съобщение, изпратено до медиите от съсловната организация. Предлагаме ви текста на съобщението без редакторска намеса:
"Във връзка с реакцията на медиите, свързана с излъченото по bTV репортерите разследване на журналиста Петър Нанев със заглавие "НЕОБЯСНИМО БЕЗДЕЙСТВИЕ", което третира договорните отношения между ВМА и частната структура "Дерма прим" и задава редица въпроси, свързани с ефективността на управление на  Академията,  ПРЕСЦЕНТЪРЪТ НА БЛС е упълномощен за заяви:
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ е юридическо лице, чието  действие е уредено със  Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, а неговите функции са строго дефинирани… Етичната комисия, която е НЕЗАВИСИМ ОРГАН към БЛС, със самостоятелни функции… Поради специфичния юридически статут на съсловната организация и нейната социална и публичноправна значимост, тя не трябва да изземва функциите на правозащитните и правораздавателните органи, не следва и да обвинява, или да индулгира личности или поведението им, при условие, че с установяването на обективната истина са  ангажирани  компетентните органи…След съответното заключение по конкретния случай във ВМА, БЛС си запазва правото за реакция, в зависимост от установената фактология при проверката".
 
ПРОВЕРКА НА НАЙ-ЗАДЛЪЖНЕЛИТЕ БОЛНИЦИ
Депутатите от Реформаторския блок да изискат публична позиция от здравния министър и колегата му от военното ведомство по казуса със злоупотребите, законността на управлението и сключването на договорите във ВМА - София. Това е решил Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите", което е част от политическата формация. Ръководният орган е решил още народните представители от ДБГ в групата на "реформаторите" да внесат предложение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на най-задлъжнелите болници в България.
 
КАСАТА ИЗВЪРШВА ПЛАЩАНИЯ ПО ГРАФИК
Във връзка със запитвания от договорни партньори за графика, по който ще получат заплащане за дейността си, от НЗОК информират: Заплащането за извършена и отчетена дейност на договорните партньори на НЗОК за месец януари 2015 г. се извършва съгласно Постановление на Министерския съвет №94 от 24 април 2014 г.
До вчера (23.02.2015 г.) бе изплатена отчетената от аптеките дейност за първите 15 дни на януари 2015 г. Заплащането за дейност януари 2015 г. на всички договорни партньори на НЗОК - извънболнична медицинска помощ, лаборатории, дентална помощ, болнична медицинска помощ, ще се извърши по обичайния график - на 25 и 26 февруари т.г.
 
ОБЛАСТИ БЕЗ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА
От 1 май 2007 г. досега Българският зъболекарски съюз е издал 1219 удостоверения за работа в чужбина. Това съобщи за Zdrave.net председателят на УС на БЗС д-р Борислав Миланов. Той отбеляза, че само за миналата година броят на желаещите да напуснат страната е 148, а през първите два месеца на 2015 г. - 22. Особено тежко в момента е положението в България със специалистите по дентална медицина. В момента от 9000 зъболекари около една трета са със специалност. Две трети от хората със специалност обаче са с обща медицина. Има цели области, в които няма дентални лекари или те са единици - Габрово, Ловеч, Видин, Монтана, Силистра, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик. Миланов добави, че след няколко години положението ще е същото в 90% от областите в страната.