Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 23.02.2015
 
МАКАР И С НЕПОДНОВЕН ДОГОВОР, ЧАСТНА ФИРМА ПРИБИРА ПРИХОДИ
Репортаж за случая bTV излъчи в петък, а вчера показа цялото си разследване. От него стана ясно, че договорът между "Дерма прим" (със собственик проф. Мирослава Кадурина, която същевременно е и началник на дерматологичната клиника във болницата) и ВМА е сключен през 2004 г., когато началник на ВМА беше ген. Стоян Тонев, който е дерматолог по специалност. Според вътрешния одит, приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите - за повече от 12 млн. лв. Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма "Дерма прим" - разходи, които ВМА е поела изцяло за своя сметка.
"Бихме искали да изразим своето притеснение от изнесените в медийното пространство факти за тежки финансови злоупотреби в структурите на Военномедицинска академия, с дейното участие на актуалния председател на Здравната комисия към 43-то Народно събрание г-н Стоян Тонев." Това се казва в становище на гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", адресирано до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор. Предвид високата политическа отговорност на заемания от ген. Тонев пост, е необходимо провеждане на компетентно разследване, което да потвърди или отхвърли тези сведения, се казва още в становището.
Младите лекари отбелязват, че ако подобна вина бъде доказана, е недопустимо ген. Тонев да продължи да бъде част от управлението на българското здравеопазване "точно в момента на провеждане на така дългоочакваните стратегически реформи в сектора".
 
БОЙКО БОРИСОВ СВАЛЯ ДОВЕРИЕТО ОТ ГЕН. ТОНЕВ
Премиерът Бойко Борисов е поискал от председателя на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Това съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Според информацията  министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от проф. Тонев.
Причината за действията на Борисов е репортаж на телевизията, според който във ВМА са правени огромни злоупотреби в годините, когато генерал Тонев оглавяваше лечебното заведение.  Пред "Дневник" членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са потвърдили, че лидерът на ГЕРБ е поискал оставката на Тонев като председател на здравната комисия. Очаква се самият Тонев да я депозира скоро, твърди изданието.
 
ГЕН. ТОНЕВ ПОИСКАЛ ПРОВЕРКА НА ВМА ОТ ПРОКУРАТУРАТА
Изпълнителната комисия на ГЕРБ е изслушала по негова молба председателя на здравната комисия в парламента и бивш началник на ВМА ген. Стоян Тонев по повод журналистическото разследване на bTV за злоупотреби в лечебното заведение. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Ген. Тонев информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 г.
 
В ПРЕСАТА:БОЛНИЦИ НЕ ПРИЕМАТ МЛАДИ ЛЕКАРИ
Болници не приемат млади лекари, които искат да специализират там. Причината е новата наредба, уреждаща обучението на бъдещите доктори, според която лечебниците ще трябва да ги наемат на трудов договор и да им плащат заплати със собствени средства", пише днес "Телеграф". Няколко публикации ни запознават с проблеми на болниците. "Сега" ни запознава с добра новина за хората, които се нуждаят от лечение в чужбина. "След 50-дневно забавяне лимитът за финансиране на лечението на български граждани в чужбина отпадна. Пациентите, нуждаещи се от лечение извън границите на страната, вече ще могат да се лекуват за над 180 хил. лв. годишно - сумата, която МЗ им осигуряваше за една календарна година досега.
 
ЛЕКАРИТЕ И СТОМАТОЛОЗИТЕ НЕ БИВА ДА ДОГОВАРЯТ ЦЕНИ И ОБЕМИ
БЛС и БЗС не трябва да участват в договарянето нито на цените и обемите на медицинските услуги, нито в създаването на методиката за нейното остойностяване и заплащане. Това заяви представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество към Министерски съвет, на което се разгледаха предложените от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване. Според предложението, се връща договорното начало, като съсловните организации отново имат правото да преговарят с касата за тези неща.
По думите на д-р Кокалов изпълнителите на медицинска помощ не носят никаква финансова отговорност. "Не можеш да имаш права, а да нямаш задължения. Отговорността за изпълнението на бюджета е на НЗОК и не виждам защо цените и обемите трябва да бъдат договаряни, а в същото време другата страна да не ги спазва и да не носи отговорност по тях", заяви той.
 
СИНДИКАТИТЕ НЕ ИСКАТ ПАЦИЕНТИ В НАДЗОРА НА НЗОК
В Надзорния съвет на НЗОК не бива да има представители на пациентските организации. Това заявиха Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа", и д-р Иван Кокалов от КНСБ по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество към Министерски съвет, на което се разгледаха предложените от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване. Една от промените засяга увеличаване на членовете на надзора с двама представители на държавата.
По време на заседанието социалните партньори бяха единодушни, че не са съгласни с предложението за увеличаване на членовете на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата. Д-р Иван Кокалов коментира, че по този начин социалните партньори в Надзорния съвет ще станат украса на решенията, които се взимат от представителите на институциите. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" пък каза, че тази промяна няма да доведе до нищо добро.
 
ПРОКУРАТУРАТА ОТКАЗА ДА ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР
Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно дело по сигнал на парламентарната група на ДПС срещу министъра на здравеопазването Петър Москов. Това съобщават от прокуратурата. Сигналът срещу д-р Москов бе за негови изказвания в ефира на национална телевизия и в интернет-пространството  от декември миналата година по повод нападения на медици от Спешна помощ. "Прокуратурата приема, че в конкретния случай не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност. Не се установява също единствена цел на произнесените изрази да е било предизвикването в адресатите на изявлението на дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност", посочват от там.
 
В АРБИТРАЖНИТЕ КОМИСИИ НЕ БИВА ДА ИМА САМО ЛЕКАРИ
В арбитражните комисии не бива да има само медицински лица. Това обявиха две работодателски организации по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество към Министерски съвет, на което се разгледаха предложените от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване. С едно от предложенията се връщат арбитражните комисии. Това е нещо, за което съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина настояват от години.
Виктор Серов от АИКБ коментира, че в комисиите трябва да има освен лекари, също така експерти от страна на работодателите, синдикатите и пациентските организации. Цветан Симеонов от БТПП пък предложи в тях освен лекари да има и юристи. В отговор на това зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков каза, че когато лекарската гилдия контролира гилдията, тогава контролът е най-качествен.