Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 19.02.2015
 
ПРОТЕСТ В СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА ЗА ЗАБАВЕНИ ЗАПЛАТИ
Около 20 здравни работници от УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" се събраха днес на протест с настояване да получат неизплатените си заплати за месец декември. Пред медиите някои от тях заявиха, че заради забавените възнаграждения не могат да си плащат сметките и кредите към банките. "Положението е трагично, имаме деца. Синдикатите казаха, че трябва да има хора и ние дойдохме. Тях обаче ги няма тук до нас, а трябва да ни защитават", коментираха здравни работници, цитирани от dariknews.bg. Те допълниха, че не желаят да работят повече без заплати. Много от тях обмислят да напуснат болницата и да си потърсят работа другаде.
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИ ЩЕ ПОСТРАДАТ ОТ БЕЗВЛАСТИЕТО В КАСАТА
В "Преса" четем: "Вместо да гадаем дали болници, джипита и аптеки ще останат без пари за един месец, можеше вече да има избран нов управител на здравната каса, който да разписва харчовете. Но защо да е лесно, като може да е трудно? И защо всичко у нас се случва в 12 без пет", пита изданието. Забавянето даде повод на опозицията да атакува не само касата, но и здравната реформа. От мухата май правим слон", коментира вестникът. Ежедневниците отбелязват и приетата вчера от Министерски съвет Концепция "Цели за здраве 2020". "Сега" пише: "Скромни и лесно постижими цели по отношение намаление на смъртността и удължаване на живота предвижда концепцията "Цели за здраве 2020", одобрена вчера от Министерския съвет. От публикация в "Преса" пък научаваме, че депутати от Реформаторския блок са недоволни от министър Москов. Причината - не ги информирал за работата си и не търсел тяхната подкрепа.
 
ЗА НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИАБЕТ
В "Изисквания на НЗОК при лечение на захарен диабет тип 2 в извънболничната помощ",  в сила от 01.01.2015 год., Приложение 1А, стр. 2 са добавени нови текстове, които вменяват на изпълнителите на медицинска помощ (ИМП) задължението да спазват критерии при изписване на медикаменти, които не се изписват с експертиза по чл. 78, т. 2 от ЗЗО (т.е. с протокол).Промяната касае съвременната комбинирана терапия (включваща DPP-4 инхибитори и метформин) за пациенти с диабет тип 2, която се назначава от общопрактикуващ лекар или ендокринолог. Въведената промяна усложнява и затруднява процеса на назначаване на медикаментите и проследяване на резултата, тъй като спазването й означава отново надхвърляне на лимитите за изследвания, отбелязват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
 
ПАРАЛЕЛНИЯТ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА -РИСК ЗА ПАЦИЕНТИТЕ
Има спешна нужда от ефективна регулация на паралелния износ на лекарства, която да възпрепятства порочните практики в тази сфера. Поради тази причина в последно време българските пациенти все по-често остават без лекарствено лечение, и то при много сериозни заболявания. За това алармира на пресконференция в столицата днес председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. Срещата с медиите бе инициирана от  пациенти с диабет и родители на деца болни от диабет, обединени в Българския диабетен алианс, по повод зачестилите от началото на годината липси на бързодействащи инсулини в аптечната мрежа. Реекспортът на лекарства у нас в момента застрашава живота и здравето на хиляди болни, защото се е превърнал в система за бързо забогатяване на определени фирми, които безпрепятствено изнасят огромни количества лекарства за редица заболявания, заяви  Николай Костов.
 
ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШАВА ДАЛИ ДА УДЪЛЖИ МАНДАТА НА Д-Р ТОДОРОВА
Писмо с искане да удължи мандата на д-р Тодорова или да упълномощи подуправител на НЗОК да разписва документи до избора на нов управител внесе Надзорният съвет в парламента. Ако депутатите не предприемат спешни мерки, кризата с липсата на оперативно ръководство на институцията обещава да се усети още тези дни: днес НЗОК трябваше да се разплати с аптеките за първата половина на януари, а идната седмица - с всички останали договорни партньори. Докато парламентът не вземе решение обаче, това няма да се случи, твърдят както членове на надзора на касата, така и д-р Румяна Тодорова. Писмото на Надзорния съвет ще се разгледа още днес до обяд, обеща пред БНР председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев. От думите му стана ясно, че и двата варианта, предложени от надзора, са възможни.
 
ПРОФ. ТОНЕВ: ЕЛЕКТРОННАТА КАРТА ТРЯБВА ДА Е ГОТОВА ДО АВГУСТ
Не бива да се чака до следващата година с въвеждането на електронната здравна карта, тя трябва да е готова още през август 2015 г. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев. Той отбеляза, че това е нещо, което може да се направи бързо и че с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов е уточнено, че тя трябва да бъде въведена в рамките на шест месеца. Проф. Тонев отбеляза, че предстоят промени в законите за защита на личните данни, за класифицирана информация и за достъп до информация. По думите му, в тях трябва да влязат точни текстове кой има достъп до данните от електронната здравна карта. Според него е необходимо лекарите да имат няколко нива на достъп. "Има един минимален пакет, който общо взето е ясен, до който всеки лекар трябва да има достъп. Но има и лични данни, които са свързани с индентификацията на пациента и с личния му профил. За тези данни просто информацията трябва да е ограничена", заяви той.
 
ЛЕЧЕНИЕ ЗА ХЕПАТИТ С ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА В ЕВРОПА
На 16 януари 2015 г. Европейската комисия разреши за употреба Омбитасвир/паритапревир/ритонавир и Дазабувир на АбВи, изцяло перорално лечение без интерферон, с или без рибавирин, за лечение на пациенти с хепатит С, генотип 1 (GT1), включително и пациенти с компенсирана цироза. Това е единствената одобрена схема на лечение, която съдържа три различни механизма на действие - NS5A- инхибитор, NS3/4A- протеазен инхибитор и ненуклеозиден инхибитор на NS5B-полимеразата, които действат заедно и атакуват вируса в три отделни етапа от болестния цикъл, като потискат неговата репродукция.