Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 17.02.2015
 
РЕЙТИНГЪТ НА МИНИСТЪР МОСКОВ СЕ ИЗРАВНИ С ТОЗИ НА ПРЕМИЕРА
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов вече се ползва със същото доверие, с което и премиерът Бойко Борисов. Това показват данните за месец февруари на статистическата агенция "Галъп". Оказва се, че популярността на д-р Москов нараства с всеки изминал месец. През декември 2014 г. хората, които са го одобрявали са били едва 14%. През януари 2015 г. този процент е нараснал до 27%, за да достигне през февруари 33%.
 
В ПРЕСАТА: ИЗБОРЪТ НА НОВ ШЕФ НА НЗОК - ДО ТРИ СЕДМИЦИ
"Лекари, фармацевти и пациенти може да получат със закъснение парите или лечението си от здравната каса този месец. Причината за това е закъснението в избора на нов шеф на фонда. Мандатът на сегашния директор д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, а нов засега не е назначен. Въпреки уверенията, че има кой да подписва документи и да управлява НЗОК, се оказа, че не е така. Заради това пък се блокира работата на касата и се застрашава адекватното обслужване на пациентите", пише днес "Стандарт". Ежедневникът информира: "До три седмици ще има нов управител, побърза да успокои напрежението ген. Стоян Тонев от ГЕРБ, който е и председател на здравната комисия. Самото гласуване на нов директор пък ще е най-късно по-следващата седмица." "Монитор" съобщава за случай на лекувана от гастрит жена, която всъщност била бременна. "Лавина от сигнали от недоволни пациенти заливат институциите и неправителствените организации в последните години. Само за изминалата 2014-а жалбите срещу лекари и болници, постъпили в агенция "Медицински одит", са близо 500, съобщиха оттам за "Телеграф".
 
КОРУПЦИЯ В СИСТЕМАТА ЩЕ ИМА, ДОКАТО ИМА ДЪРЖАВНА НАМЕСА
Действително има случаи, когато българските пациенти не получават на 100% това, което биха искали и заслужавали. Това призна пред БНТ секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков във връзка с излезлия вчера доклад на ЦЗПЗ, който сочи масово погазване на достойнството на пациента. "За средствата, които обществото заделя за здравеопазване, ние имаме едно прекрасно здравеопазване с едни прекрасни лекари", добави д-р Ленков. Той обясни, че лечението на пациентите е екипна работа, че в болницата лекарят вижда пациента два пъти дневно - на сутрешна и на вечерна визитация, че през останалото време за него се грижат медсестри и, че нашите болници не биха получили акредитация по нормалните стандарти, защото на един лекар у нас се падат по 0.9 сестри, вместо по две.
Тезата на д-р Кацаров за корупцията в системата пък бе по-различна: "Няма корупция там, където има чисти пазарни отношения", заяви той и поясни, че проблемът е в намесата на държавата. "Държавата се намесва брутално в нашето здравеопазване", заяви той и допълни: "Ако държавата остави тази система да се развива на принципа на търсенето и предлагането, корупционните явления според мен ще намалеят драстично."
 
ИАТ ОПТИМИЗИРА РАБОТАТА СИ
Изпълнителната агенция по трансплантация ще получи 152 хил. лв. за оптимизиране на своите структури и функции. Това съобщи по време на пресконференция днес директорът на агенцията д-р Марияна Симеонова. 85% от парите са осигурени от Европейски социален фонд по ОП "Административен капацитет", а останалите са от национално съфинансиране.
Координаторът на проекта Люба Манолова обясни, че съгласно проекта агенцията е провела обществена поръчка за избор на фирма, която да направи функционален анализ на работата на агенцията.
 
НОВ ШЕФ НА НЗОК ЩЕ ИМА НАЙ-КЪСНО ДО 28 ФЕВРУАРИ
Най-късно до края на февруари ще бъде избран нов управител на НЗОК. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев. Той обяви, че в парламентарната група на ГЕРБ са обсъждани две кандидатури за поста - д-р Глинка Комитов, който в момента е директор на софийската Втора МБАЛ и д-р Иван Маджаров, който е бивш директор на РЗОК в Пловдив. Той отбеляза, че до 28 февруари реално погледнато няма неотложни документи, които трябва да бъдат разписани. "Има едно единствено нещо. От 25-то до 30-то число се изплащат сумите на здравната каса за болнична помощ", заяви д-р Тонев, като добави, че ако не бъде избран нов управител до 25-ти, може да има забавяне от три дена на парите за болниците. Проф. Тонев също така обяви, че от парламентарната здравна комисия са изпратили запитвания до юридическата комисия и до юристите на МЗ дали до края на месеца д-р Тодорова или друг служител на НЗОК може да изпълнява задълженията на управителя. Очаква се отговорът на казуса да бъде изяснен утре. Междувременно днес парламентарната здравна комисия прие промени в процедурните правила за избор на управител на НЗОК.
 
ЧЕТИРИ ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО НАД МЕДИК
Четири са ефективните присъди за посегателства над лекари от момента на приемане на промяната в Наказателния кодекс през 2013 г., с която нападенията над медиците се инкриминираха. Това съобщи здравният министър Петър Москов във времето за парламентарен контрол днес.
Д-р Москов представи и статистика за нападенията над лекари през 2013 и 2014 г., които по данни на ЦСМП са съответно 145 и 227. Данните на МВР пък сочат, че в периода 2010 - 2014 г. е имало 115 посегателства над лекарски екипи по време на изпълнение на служебните им задължения, като по тях са образувани 66 досъдебни производства. Разликата в информацията от ЦСМП и МВР министърът обясни с факта, че при словесни атаки от страна на пациента, както и при посегателства без физическо нараняване екипите не търсят съдействие от МВР и тези атаки не са регистрирани там.
 
РАЗХОДИТЕ НА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА БЕЛЕЖАТ 98% РЪСТ ЗА ПЕТ ГОДИНИ
С 97,95% са се увеличили плащанията за лекарства за домашно лечение на НЗОК през 2014 г. спрямо 2009 г. Това сочат данните от касовото изпълнение на бюджета на НЗОК за петгодишния период. Същевременно плащанията за онкологични медикаменти са нараснали почти двойно само за периода 2012 - 2014 г. (от 116 261 062 лв. на 220 701 921 лв.). За периода 2009 - 2014 г. плащанията за болнична помощ нарастват със 72,6 на сто, като увеличението на разходите само по клинични пътеки е в размер на 54,73% (от 933 789 173 лв. на 1 444 914 586 лв.). Същевременно, в разходите са болнична помощ се включват и тези за медицински изделия, които също бележат впечатляващ ръст - за петгодишния период при тях увеличението е с 93,38%.  Въпреки увеличаването на парите за здравноосигурителни плащания с 87,09%. (от 1,695 млрд. през 2009 г. до 3,171 млрд. лв. през 2014 г.), увеличението им за медико-диагностични дейности - е едва с 22,37%, за първична извънболнична помощ е с 44,45%, а за специализирана извънболнична помощ - с 48,40 на сто. Средствата за дентална помощ пък се увеличават с 47,07%. Така се оказва, че нарастването на средствата за лекарства през последните пет години държи абсолютно първенство в разходите на здравната каса.