Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 13.02.2015
 
В ПРЕСАТА: Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ - КАНДИДАТ ЗА ШЕФ НА НЗОК
Ден след изтичането на мандата на управителя на НЗОК, пресата кипи от предположения кой ще заеме поста. Нови кандидатури "издига" публикацията на "Дума". "Преса" пък залага на д-р Глинка Комитов, като дори го сочи за най-вероятния кандидат. "Глинка Комитов най-вероятно ще бъде новият директор на здравната каса, показва проучване на "Преса" за настроенията сред управляващата коалиция", четем във вестника. Изданието уточнява, че основните кандидатури са две - тази на д-р Комитов и тази на настоящия управител на касата д-р Румяна Тодорова. "До края на днешния ден ще стане ясно дали ще има конкурс за нов началник на НЗОК. "24 часа" пък се спира на лекарски искания. "Реалното остойностяване на медицинските дейности е първата стъпка, която трябва да се направи в здравната реформа, каза д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). Някои издания съобщават за смъртен случай на бебе след раждането му. Според майката на бебето Веска Михайлова и бащата Георги Ценов причина за фаталния край на сина им Христо е лекарска грешка, направена от медика, израждал отрочето им", пише "Телеграф".
 
БЪЧВАРОВА ПОЗДРАВИ Д-Р МОСКОВ ЗА СВЪРШЕНАТА РАБОТА
Като наблюдаващ ресор "Здравеопазване" мога да кажа, че поздравявам министър Москов и неговия екип за това, че много бързо успяха да предложат конкретна и смислена стратегия за реформа. Това каза по време на пресконференция днес вицепремиерът Румяна Бъчварова, която заедно с останалите заместници на премиера Бойко Борисов даде отчет за свършеното от правителството през първите 100 дни от мандата. По думите й, стратегията съдържа в себе си всички добри идеи, които са се появявали с течение на годините. "Поздравявам ги също така за концепцията им за електронно здравеопазване и много се надявам това да даде резултат", заяви тя.
 
Д-Р КОКАЛОВ: ПОДПИСЪТ НА Д-Р ТОДОРОВА - ПРАВНО НИЩОЖЕН
"Много ми се иска да повярвам и на колегата Тонев и на здравния министър, но правни проблеми има." Това заяви тази сутрин пред БНТ представителят на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов във връзка с успокоенията от страна на двамата относно работата на касата след изтичането на мандата на д-р Румяна Тодорова вчера. Той отбеляза още, че проблемът не засяга само управителя на НЗОК, тъй като мандатите на подуправителя и Надзорния съвет на касата също изтичат. По думите му, единствената правна възможност е Народното събрание да допълни решението си от юли 2013-а с ново, според което до избора на нов управител д-р Тодорова може да изпълнява тази функция. "Тогава клаузата в договора има юридическа стойност", смята той. Като най-голяма опасност от ситуацията синдикалистът посочи възможността да се забави преподписването на договори с изпълнителите на медицинска помощ, както и да няма преводи към договорните партньори на касата.
 
 
Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ И Д-Р ДИМИТЪР ПЕТРОВ ОГЛАВЯВАТ НЗОК
Новият управител на НЗОК ще е д-р Глинка Комитов, научи Zdrave.net. Името му се завъртя в общественото пространство още преди седмици, когато настоящият шеф на касата д-р Румяна Тодорова припомни, че мандатът й изтича.
Д-р Комитов познава работата на здравната каса отдавна и вече е бил в ръководството й - в продължение на осем години, от 2002 до 2010 г., той беше зам.-директор по медицинските дейности в осигурителната институция, а след това оглави столичната здравна каса. Д-р Димитър Петров пък ще заеме поста подуправител на мястото на д-р Динчо Генев, твърдят източниците ни. Д-р Петров също има стаж в ръководството на НЗОК - той оглавяваше институцията близо единайсет месеца през 2002 - 2003 г. През последните години той е старши експерт към Българския лекарски съюз.