Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  12.02.2015
 
ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ: ОЩЕ КАНДИДАТУРИ ЗА ШЕФ НА НЗОК
"Новият управител на здравната каса твърдо ще е на ГЕРБ." Това пише днес "Стандарт" във връзка с изтичането на мандата на д-р Румяна Тодорова като шеф на НЗОК. До избора на нов управител функциите й най-вероятно ще се делегират на подуправителя д-р Динчо Генев, който бе кандидат на ДПС, твърди изданието.
Приетата вчера от Министерски съвет "Концепция за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване" също привлича вниманието на пресата. В "Сега" четем: "Една от най-честите корупционни практики в болниците е на път да спре. Търговете за лекарства за лечебните заведения вече ще се провеждат не от ръководствата им, а от централен орган към здравния министър, предвижда Концепция за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване", приета вчера от Министерския съвет.
"Телеграф" пък ни запознава с броя на "легално" неосигурените, минали през лечебните заведения за 2014 г. "Над 4000 бедни пациенти, които са без здравни осигуровки, са минали гратис в болниците през 2014-а година. Това става ясно от справка, изготвена за "Телеграф" от Агенцията за социално подпомагане. За периода януари-декември 2014-а са одобрени 4103 молби на болни за лечение за сметка на държавата", четем в изданието.
 
КАСAТА ОБЕЗГЛАВЕНА ОТ УТРЕ?
Има вероятност работата на НЗОК да бъде блокирана за неопределено време заради изтичането на мандата на настоящия управител д-р Румяна Тодорова. Първата причина е, че в Народното събрание все още не са направени предложения кой да заеме поста. Втората е, че в Закона за здравното осигуряване не е записано какво се случва, ако мандатът на управителя е изтекъл, а на негово място все още не е избран нов. От НЗОК съобщиха за Zdrave.net, че днес д-р Тодорова ще присъства на заседанието на парламентарната здравна комисия. Ръководството на касата ще постави проблема с изтичането на мандата пред депутатите и ще поиска още днес да се изясни ситуацията.
 
ИВАН ДИМИТРОВ: ЛИСТИТЕ НА ЧАКАЩИТЕ -  ДИСКРИМИНИРАТ
В Конституцията има член, в който пише, че всеки български гражданин има право на лечение. Това напомни пред Zdrave.net председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров. Той коментира новата методика на НЗОК за заплащане на лечебните заведения, с която се налагат твърди бюджет на болниците. От думите му стана ясно, че подобно лимитиране е възможно да доведе до създаването на листи на чакащите. Димитров отбеляза, че някой не бива да си позволява да дискриминира българските граждани по този начин. Според него, каквато и да е форма на лимитиране, която пречи на пациента да получи навременно лечение, е престъпление. Димитров също така коментира, че не може да разбере как представителят на пациентите в надзора на касата е приел такъв документ, като методиката. Той добави, че Федерация "Български пациентски форум" не го приема. "Г-н Кенанов не се е допитал до нас. За мен това е срещу пациента. Подобна съгласяване е съглашение с дявола. За съжаление ще го отнесе българският пациент", заяви Димитров.
 
НОВИ ТЕМИ В УЧИЛИЩЕТО ЗА РОДИТЕЛИ НА БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД"
Много изненади и нови теми на лекции очакват бъдещите родители в безплатното Училище за родители на Университетска болница "Софиямед". Новият цикъл от лекции стартира от следващата сряда -18-ти февруари и ще включва 16 теми, 3 от които демонстрационни с практическа насоченост, съобщават от лечебното заведение. Акцент в новата програма, която ще продължи до юни 2015 г., ще бъдат именно практическите лекции, които ще се водят от педиатри, неонатолози и акушерки, и по време на които бъдещите родители ще могат да се упражнят на практика върху специална кукла бебе как да сменят пелени, как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване след хранене, за къпане и масажиране. В Училището бъдещите майки ще практикуват и техники за дишане и релаксация през различните етапи от родилния процес.
 
НАЦ. АНТИСПИН КАМПАНИЯ СЕ ПРОВЕЖДА НА 14-И ФЕВРУАРИ
На 14 февруари, събота, в цялата страна ще се проведат различни инициативи в рамките на антиСПИН кампания във връзка с Деня на влюбените.
Център за здравни стратегии и програми и доброволци от Българския младежки червен кръст ще създадат ателие за изработка на валентинки за любовта без риск. Събитието се осъществява със съдействието на доброволци от младежки клуб "С.У.П.Е.Р." и Y-PEER България и на медицински консултанти от "Асоциация Здраве и Бъдеще". За насърчаване на безрисковото сексуално поведение за 12-та поредна година  Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" организира АНТИСПИН  кампания за Деня на влюбените. На инициативата традиционно партнират 28 Регионални здравни инспекции, 48 общини, над 50 неправителствени организации, училища и медии.
 
ВМА Е ПРИМЕР ЗА ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ, ДЪЛГОВЕТЕ Й СЕ ТОПЯТ
"Количеството дългове и доброто управление на една болница не зависят от принципала, а от начина, по който тя се ръководи. След като тук може, значи може навсякъде." Това заяви пред журналисти днес министър Петър Москов, след като взе участие в Общото събрание на ВМА, на което бяха изнесени резултатите от нейната дейност през изминалата година. Помолен от медиите да коментира отчета за управлението на ВМА, той заяви: "Това, което видяхме от презентацията на ген. Петров, е действително впечатляващо - през цифри, през ясни резултати разбрахме какво е това добро управление на такава огромна структура. Ако говорим за проведена реформа в болнично заведение, то тя тук е проведена. Благодаря ви още един път, г-н генерал. Вярно е, че МЗ не е принципал на тази болница, а МО. Както е вярно,че като абсолютно число дълговете й бяха и още са най-големите. Може би на медиите трябва да бъде предоставен целия този материал, за да видите че това е начинът - как през ясна програма се топят дълговете на болницата. Това ще бъдат изискванията и към мениджърите на останалите големи държавни болници."
 
МАКЕДОНИЯ ИСКА НЕЙНИ ЛЕКАРИ ДА СЕ ОБУЧАВАТ У НАС
Македония проявява интерес към изпращане на македонски лекари за специализации и обучение в България. Това е казал македонският здравен министър Никола Тодоров на българския си колега по време на среща между двамата днес, информират от пресцентъра на МЗ. От своя страна министър Петър Москов е изразил принципна готовност за подкрепа на македонската страна по отношение обучението на специалисти от съседната ни страна у нас, при отчитане на законодателството ни и в контекста на членството на България в ЕС. Той подчертал желанието за разширяване на сътрудничеството между здравните министерства на двете страни, а също така и насърчаването на директни контакти между лечебни заведения и медицински университети в България и Македония.
 
Д-Р ТОДОРОВА - КАНДИДАТ ЗА УПРАВИТЕЛ НА ЗДРАВНАТА КАСА
Трима са кандидатите за поста управител на НЗОК. Това заяви пред журналисти председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев. От думите му стана ясно, че един от кандидатите е настоящият управител д-р Румяна Тодорова. Депутатът от ГЕРБ не каза кои са другите двама кандидати, но поясни, че те са мъже. Информация за това коя политическа сила е издигнала кандидатурата на сегашния управител на касата проф. Тонев също не даде. Той информира, че постът ще се заеме след конкурс по документи и по концепция. Проф. Тонев каза още, че до избора на нов управител няма проблем д-р Тодорова да продължи да изпълнява длъжността. Той добави, че тя ще има право да подписва документи въпреки изтеклия си мандат, но след одобрение от Надзорния съвет на касата.
Проф. Тонев също така съобщи, че през следващата седмица Народното събрание трябва да приеме процедурни правила за избор на шеф на НЗОК.