Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПЕАЗВАНЕТО 11.02.2015
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАРИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ СПОРЕД КВАЛИФИКАЦИЯТА
"С въвеждането на електронното здравеопазване и пакетите медицински услуги направленията за преглед при специалист ще отпаднат в сегашния им вид. Всеки осигурен ще има заложен определен брой възможности за преглед при специалист в зависимост от здравното му състояние и личният лекар ще решава кога да се използват", пише "Капитал Daily". "Телеграф" пък избира да наблегне на готвените лекарствени промени. "Лекарствата за социално значими заболявания като диабет, сърдечносъдови болести и други ще бъдат изцяло безплатни за пациентите. Тази идея е заложена в концепцията за лекарствената политика, представена от здравния министър д-р Петър Москов по време на дебат вчера за реформите в сектора", пише вестникът. "Сега" пък се спира на остойностяването на лекарския труд. "Остойностяването на лекарския труд в болниците в момента е свързано с количествен показател колко пациенти са преминали през кабинета. При желанието на обществото и правителството да се заплаща за качество едва ли количественият показател е явен критерий", обяви вчера здравният министър Петър Москов.
"Труд": "Небрежна медицинска сестра от МБАЛ - Русе, бе осъдена на 8 месеца затвор условно за починала пациентка. Прокурорът по делото поиска минимална присъда заради съкратената процедура и чистото съдебно минало на медсестрата. Тя може да обжалва пред апелативен съд".
 
ИЗТИЧА МАНДАТЪТ НА Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА КАТО ШЕФ НА НЗОК
Утре, 12 февруари, изтича мандатът на настоящия управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя пое поста на 10 юли 2013 г., след като парламентът прекрати предсрочно мандата на предишния шеф на касата д-р Пламен Цеков. До момента няма официална информация политическите партии да са предложили кой да заеме поста на д-р Тодорова. В общественото пространство циркулират няколко имена, но това си остава само в рамките на прогнозата.
 
ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ЗАБАВЕНИ ЗАПЛАТИ В СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
Тази сутрин работещите в старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" се събраха на протест в ОАИЛ заради забавени възнаграждения. Персоналът на болницата все още не е получил заплащането си за декември, информира dariknews.bg. Изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Йовчо Йовчев, който се срещна с протестиращите, увери, че средствата за декември ще бъдат изплатени между 18-и и 20-и февруари. На срещата той обясни, че забавянето се дължи на все още неизплатените от НЗОК надлимитни средства.
Ако до 20 февруари трудовите възнаграждения не бъдат изплатени, работещите в болницата ще вземат решение как да продължи протеста им.
 
МИНИСТЪР МОСКОВ ПОЕМА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ НА БОЛНИЦИТЕ
Министерски съвет одобри Концепция за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване", съобщават от правителствената пресслужба. Документът е разработен от МЗ съвместно с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и е в съответствие с изискванията на европейското законодателство, с приетата Програма на правителството и с Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки за периода 2014-2020 г. В Концепцията е заложено създаването и развитието на орган за централизирано възлагане на обществени поръчки в сектора, който да провежда процедурите с цел сключване на рамкови споразумения за доставки от името и за сметка на бюджетите на възложителите и определяне на изпълнители чрез специално създадена интегрирана информационна система - онлайн платформа за електронна търговия (електронен търг и електронен каталог).
Централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване" (ЦОВОПСЗ) се предлага да бъде министърът на здравеопазването. Предвижда се първоначално да се провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки само от името и за сметка на лечебните заведения за болнична помощ, посочени в чл. 9 от Закона за лечебните заведения.
 
ВСИЧКИ МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ В ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР
Данните за всички магистър-фармацевти, които имат право да практикуват у нас, са отразени в електронния регистър на Българския фармацевтичен съюз /БФС/. За това информира маг.-фарм. Димитрия Стайкова - зам.-председател на БФС, по време на пресконференция в Бургас вчера във връзка с отбелязването на Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите. Регистърът предоставя обобщена информация в реално време за всичките 28 фармацевтични колегии, за техните членове и програмите за продължаващо обучение. Той дава възможност за по-ефективно управление и контрол на целия процес по водене, защита и съхранение на информацията за всеки магистър-фармацевт и неговото професионално развитие. С въвеждането му пациентите и институциите вече могат да получават актуална информация за магистър-фармацевтите, които имат право да практикуват професията. Електронният регистър е достъпен на сайта на БФС www.bphu.bg. и е обвързан с друг проект - "Европейска професионална карта на магистър-фармацевтите", с която вече разполагат над 70% от имащите право да практикуват магистър-фармацевти в България.
 
ТВЪРДИТЕ БЮДЖЕТИ ЩЕ НАРУШАТ МЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ НА БОЛНИЦИТЕ
Твърдите бюджети, които се налагат на болниците чрез методиката за разплащане с тях, ще се отразят отрицателно на лечебните заведения. Това каза пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов. Той отбеляза, че не е нужно при университетските болници да се налага подобна дисциплинираща мярка, защото там няма свръххоспитализация.
По думите на проф. Игнатов, ако бюджетите на болниците са твърди и при това по-ниски от изработеното през миналата година, това ще наруши тяхната медицинска дейност. Той също така отбеляза, че методиката за момента е много неясна, защото не дава пълен отговор на въпроса на какъв принцип точно ще се плаща на лечебните заведения. "Ние не знаем 95% от медицинските дейности ли ще се плаща и ще се плаща ли 95% от имплантите и онкомедикаментите", каза проф. Игнатов. Според него предвиденият начин на финансиране ще се отрази негативно и върху дълговете на болниците.