Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 03.02.2015
 
В ПРЕСАТА: ПРИХОДИТЕ НА НЗОК -  ДЕФИЦИТ
Ръководителят на БОРКОР Елеонора Николова е предложила на премиера Бойко Борисов концепция за създаване на електронна борса за лекарства. Това пише в днешния си брой в. "24 часа". Борсата трябва да бъде създадена от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Идеята е електронната борса да играе ролята на централно звено за обществени поръчки на лекарства. В нея болниците ще регистрират поръчките си, а търговците на лекарства ще обявяват цени. Търговете ще се печелят по най-ниска цена, става ясно от концепцията", се казва в статията. Българските домакинства дават почти два пъти повече отколкото гражданите на Западна Европа. Това пише в. "Труд", позовавайки се на доклада за състоянието и финансирането на здравеопазването в България, изготвен от Световната банка. Приходите и разходите на Националната здравноосигурителна каса се формират така, че те предполагат нарастващ дефицит, пише още в доклада на Световната банка.
 
МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ ПОДКРЕПИХА БОРБАТА СРЕЩУ ХЕПАТИТ С
Народни представители от 43-тото Народно събрание, министри, както и министър-председателят Бойко Борисов се включиха в кампанията "Аз съм Съпричастен!". Това съобщиха организаторите на инициативата - сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "ХепАктив". Преди две седмици те приканиха в социалната мрежа Facebook българските политици да изразят съпричастност към страдащите от хепатит С в България. Бяха изпратени електронни съобщения и печатни писма до всички народни представители, министри, заместник-министри и министър-председателя с молба да дадат повече гласност на социално значимото заболяване.
 
ОСЪДИХА СТОМАТОЛОГ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА
Габровският Районен съд наказа с една година затвор условно зъболекар от Габрово, точил средства от Районната здравноосигурителна каса. Това съобщава местната преса. В хода на разследването е установено, че в продължение на половин година стоматологът е отчитал дентални манипулации на деца, без да ги е извършвал. В резултат на съставените и използвани пред здравната каса неистински документи той получил без правно основание сумата от три хиляди лева.
 
ПО-СКЪПИТЕ ЛЕКАРСТВА СА ПО-ЕФИКАСНИ
Колкото по-скъпо е дадено лекарство, толкова по-ефикасно изглежда то. Това показват резултатите от изследване на експерти от университета на Охайо в Синсинати, цитирано от Агенция "КРОСС". "Очакванията на болните играят важна роля за ефикасността на лечението им и в случая плацебо ефектът бе потвърден сред пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон", казва ръководителят на изследването д-р Алберто Еспай. Той пояснява, че учените са искали да проверят дали цената на лекарството може да предизвика същия ефект. За целта изследователите информирали 12 пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон, че ще бъдат инжектирани два пъти с лекарство. Те освен това обяснили, че съставките в двете инжекции са едни и същи, но са произведени от две различни лаборатории и че първата инжекция струва 100 долара, а втората - 1500 долара. Учените уверили също, че макар цената на двете инжекции да е различна, ефикасността им е еднаква. Изследователите констатирали, че при участниците, които смятали, че са инжектирани със скъпо лекарство, двигателните способности се подобрили с 28 на сто в сравнение с инжектираните с "евтино" лекарство.
 
БОРКОР С КОНЦЕПЦИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННА БОРСА Обществените поръчки за доставка на лекарствени продукти и медицински изделия за лечебните заведения са едно от слабите звена в системата на здравеопазването, през което се извършват огромен брой нарушения и злоупотреби. Това се казва в концепция на Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет, известен още като БОРКОР,  за създаването на електронна борса за медикаменти. Според БОРКОР създаването на централизирана електронна платформа за обществени поръчки в сферата на здравеопазването ще намали драстично броят на нарушенията. Предложението на БОРКОР е електронната борса да бъде създадена от Министерството на здравеопазването.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ВНЕСЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗЗО В ПАРЛАМЕНТА
Министерски съвет внесе в Народното събрание предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване. Чрез законопроекта пакетът от медицински услуги, който заплаща НЗОК, се разделя на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.