Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 02.02.2015
 
В ПЕЧАТА: Д-Р ТОДОРОВА С ШАНС ДА ОСТАНЕ ШЕФ НА НЗОК
Има шанс д-р Тодорова да остане управител на НЗОК. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Изданието напомня, че мандатът й изтича след две седмици, като уточнява, че тя всъщност довършва този, които бе даден на Жени Начева преди 5 г.
Фирмите, които не са плащали здравни осигуровки на служителите си, ще излязат наяве. Това пише в. "Преса". "Вчера стана ясно, че зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е готов да изпълни заканата си длъжниците да лъснат на "стена на срама". Преди четири години несъбраните вноски били около 170 млн. лв. по данни на НАП. "Стената на срама" ще е на електронната страница на НАП или на здравната каса. "От Министерството на здравеопазването не държим това да е качено при нас, просто искаме да е публично достъпно", допълва д-р Шарков. Съдилищата са задръстени от дела за отказано лечение в чужбина или за невъзстановени суми, които болните сами са си платили, а след това по силата на Директивата за лечение на граждани на Европейския съюз от 2013 г. те трябва да им бъдат възстановени. Това съобщава за "Монитор" д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
 
ПРЕИЗБРАХА ПРОФ. МИЛАНОВ И Д-Р КРЪСТЕВ ЗА ШЕФОВЕ НА КОЛЕГИИ
Проф. Милан Миланов бе преизбран за председател на столичната колегия на БЛС. Това съобщиха за Zdrave.net от там. Според информацията, проф. Миланов е избран от столичните лекари с пълно болшинство. Той е ръководител на клиниката по интензивно лечение в "Пирогов".  Досегашният председател на лекарската колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев също беше преизбран. Той е специалист по ортопедия и травматология и бивш директор на ДКЦ-1 в Пловдив.
 
РИСКЪТ ОТ ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА В АПТЕКИТЕ Е МИНИМАЛЕН
Рискът в българската аптечна мрежа да попаднат фалшиви лекарства е изключително малък. Това увери в интервю за БНТ д-р Мария Попова, директор на "Контрол на лекарствената употреба" в ИАЛ. Тя направи това по повод появилата се в края на миналата седмица информация, че в съседна Румъния е разбита мрежа за фалшиви лекарства за рак, хепатит и диабет. В медиите бе публикувано, че лекарствата са произведени в няколко страни, сред които и България. Д-р Попова обаче заяви, че това е непотвърдена информация. Тя цитира съобщение на румънските власти, в което страната ни отсъства. Там са споменати само Турция, Гърция и Кипър.
 
ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - НАЙ-РАНО СЛЕД ГОДИНА
Електронното здравеопазване може да стартира най-рано след година. Това каза в интервю за БНР проф. Петко Салчев, директор на "Класификационни системи" в Националния център по обществено здраве и анализи. Той отбеляза, че изчислението на сроковете е направено от експертите на центъра. По думите му, идеята за електронно здравеопазване е неделима от цялостното електронно управление, и реализацията й е въпрос на политическа воля. Междувременно, от информацията на БНР стана ясно,че в Европа вече се говори за мобилно здравеопазване. То включва всички услуги, които здравната система ни предлага, не просто през мрежата, а директно през нашия смартфон. Според Мат Мюен, съветник по психично здраве към европейския офис на Световната здравна организация, мобилното здравеопазване днес е дори по-значимо от електронното здравеопазване.
 
ДЪРЖАВАТА ДЕМОТИВИРА ХОРАТА ДА СИ ПЛАЩАТ ВНОСКИТЕ
За да работи системата на здравеопазване всеки българин трябва да е изряден платец. Това каза в интервю за Дарик радио зам.- председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов. Той отбеляза, че много от хората, които не си плащат здравните осигуровки са демотивирани от факта, че държавата не е изряден платец. Лекарят напомни, че тя дава на НЗОК едва половината от парите, които дължи за гражданите, осигурявани от нея. По думите му, необходимо е да се направи точна диференциация кои са тези хора, които имат възможност да си платят здравните вноски и тези, които са социално слаби и няма как да си платят вноските.
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ ЗА БОРБА С РЕВМАТОИДНИЯ АРТРИТ
Днес отбелязваме Световния ден за борба с ревматоидния артрит. У нас 60 000 души страдат от тази болест. По този повод стартира и кампанията "Малките неща имат голямо значение" във Варна. Инициативата е на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и "Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" и цели да информира обществото за сериозността на ревматичните заболявания и важността на ранната диагностика.
 
ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МС ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛ С ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ
Има опасност да се забавят плащанията към изпълнителите на медицинска помощ заради постановление на Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти председателят на БЗС д-р Борислав Миланов. Заради въпросния текст той, председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов и председателят на БФС проф. Илко Гетов се срещнаха с ръководството на НЗОК. Беше взето решение чрез министър Москов да се поиска от правителството промяна на постановление номер 788.
Според приетия на 29 ноември 2014 година текст НАП и митниците ще могат да налагат запор на изпълнителните на медицинска помощ, които имат приходи над 100 000 лева и дължат някаква сума на държавата. Според съсловните организации и касата обаче проверката от страна на НАП и митниците може да забави плащанията към изпълнителите с не по-малко от 2 месеца, тъй като докато тече проверката, сметките им ще бъдат блокирани.