Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.01.2015)
 
ПРИЛАГАМЕ ОПИТА НА НОРВЕГИЯ В ОБЛАСТТА НА КЪРМЕНЕТО
Очаква се приемането на нова наредба на МЗ за храненето на кърмачето и малкото дете, в която ще бъдат разписани принципите и правилата на изключителното кърмене, при което не се добавят допълнително течности и адаптирани млека. Фактът, че за първи път в нормативен акт се включва това понятие, означава, че като страна правим сериозна крачка напред в тази област. Това съобщи пред журналисти днес д-р Анета Попиванова, председател на Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" и международно сертифициран консултант по кърмене (ICBNC). Все повече майки у нас осъзнават ползите от кърменето и отстояват това свое право, повече интерес към темата проявяват и практикуващите педиатри, допълни още д-р Попиванова. Документът е разработен от голям екип, в който бяха включени водещи наши педиатри и нутриционисти, излъчени от Националната педиатрична асоциация, Българската асоциация по неонатология и експерти по хранене в НЦОЗА, уточни д-р Попиванова и изрази увереност, че той ще създаде яснота и подходящи условия за изграждането на съвременна национална политика в тази област. С работна среща днес в столицата бе даден старт на дългосрочен проект "Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещи жени в България", който ще се осъществява в партньорство между Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" и неправителствената хуманитарна организация "Амейхелпен" от Норвегия, основана през 1968 г. и една от най-изявените в Европа с активната си дейност. Изборът на Норвегия като партньорска страна не е случаен, стана ясно по време на пресконференцията днес. Скандинавската държава е известна с изключително добрите си показатели в кърменето - 98% от новородените там започват да се кърмят още в първите часове след раждането, кърмят се 88% от бебетата до навършване на 3-месечна възраст, 80% - до навършване на 6-месеца и 46% - до 1 година след раждането. Нови 30 доброволни консултанти по кърмене ще бъдат подготвени в рамките на стартиралия днес проект, те ще работят заедно с още близо 100 подготвени до този момент, бе съобщено още на пресконференцията днес. Ще бъде разширена мрежата от координатори на асоциацията "Подкрепа за кърмене" в областите Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора.
 
ГЕН. ТОНЕВ ИСКА ВСЕКИ ОСИГУРЯВАЩ СЕ ДА СКЛЮЧВА ДОГОВОР С НЗОК
Предложенията на д-р Москов за създаването на основен, допълнителен и спешен пакет са като необработени диаманти и трябва да се шлифоват. Това каза в интервю за Радио "Фокус" председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ проф. Стоян Тонев. Той отбеляза, че няма разногласия между министерството и неговата парламентарната група относно това, че тази промяна трябва да бъде направена. Според него идеята за реформата на здравноосигурителния модел, лансирана от д-р Москов, ще бъде приета с консенсус в здравната комисия. Проф. Тонев съобщи, че здравната комисия обсъжда въвеждането на лични партиди за здравноосигурените. "Даже според мен трябва да се стигне и малко по-далеч, както е не във всички, но в болшинството от страните, самата осигуровка да бъде придружена с конкретен договор на всеки осигуряващ се със Здравната каса, в който договор да бъдат посочени всички възможни варианти за използване на парите", заяви той.
 
ДОПЪЛНИТЕЛЕН РЕСУРС ЗА СОЦИАЛНО-ЗНАЧИМИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
В момента сме в процес на изработване на цяла система от алгоритми и индикатори за качество. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред Американската търговска камара, цитиран от Агенция "Фокус", като добави, че това е свързано и с политиката, която държавата и НЗОК ще водят по отношение на лекарствата. Той отбеляза, че се въвеждат много ясни критерии, валидни за по-голямата част от останалия свят, свързани с оценка на здравните технологии, с фармако-икономически анализ, т.е. оценка цена-ефект. Министърът също така каза, че се преминава от плащане за дейност, към плащане за резултати. Той добави, че спрямо някои социално значими групи заболявания, ще се вкара допълнителен финансов ресурс, като се започне още от начина, по който се подхожда в доболничната помощ, мине се през лекарствената терапия и се стигне до високотехнологичните болнични постижения.
 
СМЕНЯТ СЕ РЪКОВОДСТВАТА В НЯКОЛКО ЛЕКАРСКИ КОЛЕГИИ
Днес предстои смяна на ръководствата в две от регионалните колегии на БЛС - София и Пловдив. В Пловдив кандидатите за поста председател са трима - доц. Борислав Китов, д-р Георги Кръстев и д-р Аргир Аргиров. В София кандидат за председателското място е досегашния председател на колегията проф. Милан Миланов. Очаква се той да поеме отново ръководството на колегията, заради голямата подкрепа, която има от страна на лекарите от "Пирогов"., където е началник на клиниката по интензивно лечение. Междувременно,д-р Валери Ганев бе избран вчера за председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пазарджик, а проф.  Радослав Радев за председател на РК на БЛС в град Варна.
 
КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД РАЗРЕШИ ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете от Закона за лекарствата,  които са свързани с паралелния износ на лекарства. Искането за отмяната на чл. 217в от закона, бе внесено през 2014 г. от 83-ма народни представители от ГЕРБ. по време на работата на 42-рото Народно събрание. Решението бе подкрепено от 9 съдии, трима гласуваха против. Според текста от чл. 217в. Изпълнителната агенция по лекарствата изисква информация за лекарствения продукт, предназначени за износ, за период от 6 месеца назад. Става въпрос за потреблението, на съответния медикамент, заплащан от НЗОК или МЗ и за доставените количества от фирмата в България. Забраната за паралелен износ на лекарства, които са в ограничени количества на нашия пазар бе прокарана от депутати от БСП и ДПС. Срещу нея се възпротивиха търговци на медикаменти, които още тогава обявиха мярката за противоконституционна и в нарушение на европейското законодателство.
 
ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: НЕ ХАРЕСВАМ КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНИТЕ МЕТОДИ
До трайно решение на проблемите, свързани с финансирането на българското  здравеопазване, може да се стигне, ако ресурсът бъде разпределен по правилен начин. Това каза в интервю за БНТ директорът на университетската болница "Св. Екатерина". По думите му, ако правилно се изразходват средствата, ще има пари не само за скъпоструващи, а за всички необходими услуги в болничната помощ, при това на реална стойност. По отношение на решението на касата да дава на болниците за тази година до 95% от изработеното през 2014 г. проф. Начев отбеляза, че по начало не харесва командно-административни методи за постигане на ефективност при разходването на парите. Според него, когато се използват такива похвати всеки започва да търси начин как да излъже системата.
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИТЕ ЩЕЛИ ДА ПОЛУЧАТ ЗА ДЕКЕМВРИ 80% ОТ ПАРИТЕ СИ
В болниците със сигурност ще има листи на чакащите през 2015 г., макар че до момента няма критерии за изработването им. Това пише в днешния си брой в. "24 часа". Изданието се позовава на прогнозите на директори на болници, след като надзорният съвет на здравната каса обяви нови правила за финансиране на болничната дейност. Някои от тях очакват лечебните заведения да изчерпват месечния си бюджет до към двадесето  число. По този повод председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че болниците трябва да планират дейността си и понятието надлимитна дейност наистина трябва да изчезне.  Според него не би трябвало парите да свършват до двадесето число, тъй като касата отпуска с 400 млн. лв. повече спрямо 2014 г.
Здравният министър д-р Петър Москов натопи санаториумите, че гълтат най-много пари от средствата на НЗОК. Това пише в. "Труд".  Имате ли идея кой е най-големият разход на касата, попита той вчера водещите на "Денят започва" по БНТ1. И сам отговори: "Ако вие считате, че например инвазивната кардиология или нещо друго е главният разход на касата за миналата година, ще ви изненадам, че не е това, а е санаториалното лечение", се казва в статията.