Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 29. 01. 2015
 
Д-Р МОСКОВ: НЯМА ДА ВДИГАМЕ ЗДРАВНАТА ВНОСКА
Началото на справянето с корупцията в здравеопазването е получаването на яснота какво се случва на финансовия вход на системата. Това каза в интервю за БНТ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. По думите му, върви се основно в две посоки. "Първо, не е възможно, аз го казах и вчера пред вашите колеги, не е възможно едно нищо и никакво търговско дружество като банка във всеки един момент да знае всеки един от хората, които са имали досег с нея, дали преди 10 минути е изтекло времето, за което трябва да плаща определена вноска. Не е възможно държавата с цялата си сила, с всичките си фондове, с десетките и стотици милиони излени в програми за електронизация, да не знае това нещо. Т.е. ние вървим по пътя на идентификация на всеки един български гражданин и неговия осигурителен статус", каза министърът. Втората насока е свързана с неплащането на осигуровки. Той заяви, че когато цели групи от обществото не участват в солидарния модел на здравно осигуряване, а всички ползват медицински услуги, трябва да се вземат мерки това да се промени. Според него проблемът с неплащането  идва от цяло едно политическо поколение, което създава в хората усещането, илюзията, че може да не се плаща, ако гласуваш по определен начин, че правата не вървят заедно със задължения. Д-р Москов също така заяви, че няма намерения да вдига здравната вноска.
 
ЕЛЕКТРОННИТЕ ТЪРГОВЕ ЩЕ СВАЛЯТ РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА С 20%
МЗ прави всичко възможно, за да ограничи нарастването на разходите за лекарства. Това каза пред Zdrave.net зам.- министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Той отбеляза, че в България увеличението само за миналата година е с около 40% и посочи, че в Европа средното е около 2 до 5%. Според ръководството на МЗ  разходите могат да бъдат намалени със създаването на една електронна платформа за онлайн търговия. Д-р Персенски обясни, че в такива търгове ще могат да участват много голям брой фирми. Очакванията на министерството са след въвеждането на системата разходите за лекарства на болниците да паднат с 20%.
 
Д-Р РАЙНОВ: ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ БРОЯТ НА НЕОСИГУРЕНИТЕ
Промените в здравеопазването, готвени от правителството, ще увеличат броя на неосигурените граждани. Това прогнозира в интервю за БНР депутатът от "БСП-лява България" д-р Емил Райнов. Той отбеляза, че е прекрасно това, да бъдат накарани хората да започнат да си плащат осигуровките. По думите му обаче, някой не е прочел законодателството, за да види, че има една давност в задълженията към държавата, която е 5 години. "От друга страна хората ще се гонят да си плащат осигуровките, а се забравя кардиналния въпрос, че държавата продължава да бъде най-некоректния платец към здравната система", каза депутатът.
 
ИЗГРАЖДАТ МОДЕРЕН ЦЕНТЪР ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В МБАЛ БУРГАС
Зам.-министърът на здравеопазването д-р  Ваньо Шарков внесе днес в Община Бургас искане за осигуряване на терен в двора на МБАЛ Бургас, на който с европейски средства да бъде изграден модерен център за спешна помощ. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Според д-р Шарков е прецедент това, което се случва със Спешната помощ в Бургас - екипите да са локализирани на едно място, а ръководството и администрацията на три километра от тях.
 
ПРОМЕНИТЕ В ЗЗО ДА БЪДАТ ОБСЪДЕНИ ОТ ТРИСТРАНКАТА
Промените в Закона за здравното осигуряване, одобрени вчера от правителството трябва да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза в интервю за БНР Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. Той отбеляза, че от синдиката са обезпокоени от това, че промените не са обсъдени със социалните партньори. По думите му, ЗЗО попада в кръга от нормативни актове, които следва да бъдат предварително обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него възможните причини това да не е направено са две - едната е,  че от правителството просто са пропуснали, не са съобразили този факт, а втората е, че не са желали да има такова обсъждане. Обърнали сме се към правителството да се направи това, което е задължително, заяви той.
 
ПРОФ. ОГНЯН ХАДЖИЙСКИ СТАНА "МЕДИК НА ГОДИНАТА'2014"
Проф. Огнян Хаджийски бе избран за медик на 2014 г. Призът му бе връчен вчера от редакционната колегия и обществения съвет на вестник "Форум медикус", които са инициатор на наградата. Проф. Хаджийски е началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница "Пирогов" и национален консултант по изгаряния.
 
КАРДИОЛОЗИ ИМПЛАНТИРАХА МОДЕРЕН ЕЛЕКТРОКАРДИОСТИМУЛАТОР
Кардиолозите на УМБАЛ "Александровска" извършиха сложна оперативна интервенция на 53-годишна жена с диагноза SA арест и множество синкопи (припадъци) в следствие на нарушено кръвоснабдяване на мозъка, поради забавената й сърдечна дейност. За първи път в "Александровска" е имплантиран на пациентката proMRI двукухинен електрокардиостимулатор, който представлява сериозен технологичен напредък в пейсмейкърната терапия, съобщиха от лечебното заведение.
Доктор Светослав Куртев, завеждащ сектор "Електрокардиостимулация и електрофизиология" в кардиологичната клиника на болницата, обясни, че традиционно използваните (конвенционални) пейсмейкъри не могат да работят правилно в обсега на силно магнитно поле (ЯМР, трафопостове и др.). Поради това ограничение пациентите се инвалидизират. Най-голямото предимство на новия вид електрокардиостимулатори е възможността за безопасно извършване на магнитно-резонасно образно изследване с висока напрегнатост на магнитното поле, което понякога се налага и по спешност.
 
В ПРЕСАТА: ИЗКАЗВАНИЯТА НА Д-Р МОСКОВ И "ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ"
Дебатите за това дали изказванията на здравния министър д-р Петър Москов за ромите са ксенофобски приличат на спора дали да се пренапише "Пипи Дългото чорапче". Това казва в интервю за в. "24 часа" Даниел Вълчев, юрист и член на "България на гражданите". "Работата на опозицията е да критикува правителството. Необичайното в случая е, че се говори за вот на недоверие по повод изказване, а не заради водена политика. Това малко напомня на дебата, който се води в скандинавския свят в момента - трябва ли да се пренапише "Пипи Дългото чорапче", защото в нея се говори за дебел негърски крал. Добре, но като наречем дебелия негърски крал "чернокож владетел с наднормено тегло", какво ще се промени? Просто Москов каза неща, които всички знаем. Тъжната истина е, че България не успява да наложи ред в районите, където живее компактно циганско население. Така че, ако този вот изобщо бъде внесен, той само ще подчертае изолацията, в която се намира ДПС, и ще помогне за заздравяването на коалицията", заявява той.