Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 28.01.2015
 
20% ОТ МОМИЧЕТАТА ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ РАК НА ШИЙКАТА НА МАТКАТА
Всяка година в България от рак на шийката на матката се разболяват около 1000 жени. В същото време броят на ваксинираните млади момичета срещу човешкия папилома вирус, който причинява заболяването, е много малък. Това стана ясно по време на отбелязването на началото на Европейската седмица за предпазване от рака на маточната шийка. Стартът й бе даден от председателят на Народното събрание Цецка Цачева. На събитието бяха и Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ и Мария Балевска, член на УС. Лилия Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка обясни, че началото на Европейската седмица се обявява в парламента, за да може да се напомни на депутатите, че има още много работа по националната програма превенция за това заболяване. Според нея малкият брой на имунизираните деца се дължи на липсата на информация сред обществото. По думите й парите, отделяни за тази цел от националната програма, са недостатъчни. Междувременно днес правителството одобри промени в националната програма, с които се разрешава да бъдат имунизирани безплатно и момичетата на възраст 13 години.
 
ПАЦИЕНТИ ИСКАТ ПРЕМАХВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ
Предложение за промяна на чл.58 в Закона за здравето за отпадане на задължителния характер на имунизациите и изричната му замяна с препоръчителен са отправили към институциите няколко пациентски и родителски организации. Кампанията е подета от Фейсбук група "За или против задължителните ваксини", която за кратко време е събрала над 3200 подписа, съобщават организаторите.
Премахването на задължителния характер на имунизационния календар ще доведе до снижаване на обхвата на предпазените хора. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той отбеляза, че у нас, нивото на отговорност към здравето не е като в страните от Западна Европа, където имунизациите не са задължителни. Освен това доверието към лекарите и здравната система като цяло е много по-различна.  "Ако позволим да паднем под сегашния ни обхват, аз гарантирам, че след три години спешно ще вземаме мерки да потушаваме епидемии", каза той.
 
В ПРЕСАТА: НАБИХА ПОЛИЦАЙ И ОХРАНИТЕЛ, ПАЗЕЩИ БОЛНИЦА
Баща и дъщеря биха охраната на болницата и полицай. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Инцидентът се е случил в смолянската болница, като нападателите са с психични проблеми, става ясно от статията. Полицията е сезирала психодиспансера и за двамата нападатели ще бъде поискано принудително лечение, се казва в статията. Българите, дори да си плащат редовно здравните осигуровки, когато се разболеят, ги лекуват колкото за Бог да прости. Това се казва в коментарен материал на в. "Монитор". Болници източват пари от НЗОК с фалшиви пневмонии. Това пък се твърди в коментарен материал на "Телеграф", озаглавен "Крадете, но не убивайте!".
 
НЯМА ДА ИМА КАДРОВИ ПРОБЛЕМ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
Отпуснатите финансови средства за повишаване на заплатите и очакваната промяна на наредбата за специализации ще дадат сериозни резултати за подобряване работата на Спешна помощ. Това заяви в "Денят започва" по БНТ д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ - София. Той изрази надежда, че през март ще започнат работа три нови екипа от общо 18 лекари. Ако се изпълни обещанието всяка година заплатите на работещите в спешна помощ да се увеличават с по 20%, то тогава, в рамките на това управление, няма да има никакъв кадрови проблем, увери д-р Гелев.
 
ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ ВЕЧЕ В 5 ОБЛАСТИ
От днес грипна епидемия е обявена и в добричка област, съобщава регионалната здравна инспекция.  За последната седмица там заболеваемостта достигна 180.2 на 10 000 души, като най-силно засегнати са възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14. Също днес грипна епидемия е обявена и в област Стара Загора.  Там заболеваемостта достигна 237.11 на 10 000 души. Очаквано и там най-силно засегнати са децата до 14 годишна възраст.  Вече 5 области на територията на страната са в грипна епидемия. Останалите три са областите Бургас, Варна и Плевен.
 
ПЛАТЕНИТЕ  УСЛУГИ - ОСНОВНИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ
Правителството одобри и предлага на НС да приеме промени в Закона за здравното осигуряване. Предлаганите промени връщат договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности и др. Всичко ще бъде договаряно в Националния рамков договор (НРД) между НЗОК и Българския лекарски и Българския зъболекарски съюзи. Това ще засили участието на съсловните организации при определяне на качествените критерии за извършване на медицинските дейности и проследяване на резултата от лечението. Възстановяват се и арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица - изпълнители на медицинска помощ, в случай на констатирани нарушения на НРД. Създава се правна регламентация за извършване на съвместни проверки от представители на държавата и съсловните организации. Освен това НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Според предлаганите промени, договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.     Пакетът от медицински услуги, който заплаща НЗОК, се разделя на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.