Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 26.01.2015
 
ПРЕЗ 2014Г. 574 СЕСТРИ И АКУШЕРКИ СА ПОИСКАЛИ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА
Приблизително постоянен се запазва броят на професионалистите по здравни грижи, които напускат страната всяка година. Това каза за  Zdrave.net председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Тя съобщи, че през 2014 г. от съсловната организация са издали 574 сертификата на български медицински сестри и акушерки. Цифрата е приблизително същата, каквато е и за 2013 г., увери Василева, като в нея влизат както работещите като сестри, така и наетите за болногледачки. Васлиева отбеляза, че през 2013 г., като медицински сестри и акушерки са отшили да работят в чужбина 347 човека, а през 2012 г. - 390. "Горе-долу с около 150 човека отгоре са тези, които също са заминали, но не са започнали работа като сестри, а като болногледачи. Така че тенденцията е устойчива. Няма рязко повишаване или намаляване на заминалите", поясни тя. Най-предпочитаната дестинация за професионалистите по здравни грижи е Великобритания. По непотвърдени данни там има над 8000 наши сънароднички. Голям е броят на работещите в Швейцария, Германия и Белгия. Основният мотив, който ги кара да напуснат България е ниското заплащане, лошият социален статус и евъзможността за кариерно развитие, коментира Василева.
 
В ПРЕСАТА: В БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2015 Г. ИМА ЗАЛОЖЕНИ КАПАНИ
Оставката, поискана на министър Москов от КНСБ е в разрез със здравия разум, защото излиза, че не иска да се извършат належащите реформи. Това казва в интервю за в. "Труд" директорът на университетската болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той добавя, че е крайно време да се оправи сбърканото финансиране от НЗОК. Контрабандата изяжда парите за здраве и образование. Това казва в интервю за "Стандарт" депутатът от ГЕРБ зам.- председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси и Диана Йорданова (ГЕРБ). От думите й става ясно, че сред продуктите, които най-много се  пренасят контрабандно е дизеловото гориво - около 30% от всички нелегално внесени стоки. От тях държавата губи годишно около 1 млрд. лв. Мъж от Камено се принуди да използва колата си като линейка, защото градът от три години няма Спешна помощ. Това пише в. "България днес".  Проблемът в Камено датира от 2012 г., когато настоящият кмет на Камено Стефан Бонев взима решение за закриването на местната Бърза помощ.
 
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ БР.3 НА ВЕСТНИК "ФОРУМ МЕДИКУС"
Водещо място в броя съобразно специализирания статут на изданието заема подробна професионална информация за иновативно лечение за хепатит С, което вече е одобрено в Европа. Новината е важна поради факта, че над 9 млн. европейци са заразени с вируса на хепатит С. Актуалните теми от здравната система са отразени в бр. 3 на "Форум Медикус" в рубриката "Акцент от седмицата" с обобщение на казаното по темата за спешната помощ - публикувани са красноречивите цифри за броя на нападнатите медици, докато изпълняват ангажиментите си по спешност, както и цитати от някои декларации в подкрепа на усилията на министъра на здравеопазването да сложи постепенно ред в тази сложна и трудна за овладяване система. В броя се отделя с уважение място и за отразяване на празника на родилната помощ. Публикувани са още информации и  атрактивни обяви за конкурси за началници на отделения и за старши медицински сестри.
 
НЗОК СПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ МАРЕШКИ
Националната здравноосигуртелна каса спечели на последна инстанция дело, което и позволява да не плати близо 10 млн. лв. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на здравната каса. Става въпрос за иск, заведен от аптеки, които принадлежат на варненския  фармацевтичен бос Веселин Марешки. Искът на аптеки "Марешки" в размер на 10 млн. лв. е заради незаплатените надценки и натрупани лихви. От НЗОК напомнят, че на първа инстанция Административен съд - София-град  е осъдил касата да заплати исканата сума. Тричленен  състав на Върховния административен съд отмени първоинстанционното решение на административния съд като неправилно.  Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
НОВИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ЗА ТАЗИ ГОДИНА
На 24 януари 2015 г. в УМБАЛСМ "Пирогов" 55-годишен мъж изпада в мозъчна смърт. Въпреки загубата близките взимат благородното решение да дарят органите, за да бъде спасен животът на тежко болни пациенти. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Бъбречните трансплантации са реализирани в УМБАЛ "Александровска", сърдечната трансплантация е направена в УМБАЛ "Света Екатерина", а  чернодробната трансплантация е извършена в Италия. За пореден път европейските лекари се довериха на професионализма на българските хирурзи и трансплантолози от УБ "Лозенец", които експлантираха черния дроб и той бе предоставен на италианските специалисти, допълват още от МЗ.
 
ПСИХИАТРИЧНАТА ПОМОЩ У НАС Е НАЙ-СЛАБАТА В ЕС
Психичната здравна помощ в България е най-слабата в целия Европейски съюз. Това казва в интервю за bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило. У нас не съществува система за подпомагане на близките в извънболничната помощ. Тя трябва да включва много други неща освен клиничното лечение и вземането на хапчетата - арт- и социо- терапия, например", посочи д-р Гълъбова. Междувременно пред ТВ 7 криминалният психолог Тодор Тодоров също заяви, че проблемът с психично болните хора е силно неглижиран. Той отбеляза, че липсва регистър и това не може да бъде оправдано с липсата на пари, защото понякога става въпрос за човешки животи. 
 
ПРЕЗ 2014 Г. 548 ЛЕКАРИ НАПУСНАХА СТРАНАТА
През 2014 г. има рязко увеличение на българските лекари, които са изявили желание да заминат в чужбина. Това показва справка на БЛС, предоставена на Zdrave.net. През 2013 г. 408 лекари  са си извадили сертификати за работа в чужбина. През 2014 г. техният брой е 548, което означава ръст от 30%. Данните сочат, че през 2014 г. най-предпочитаната дестинация за лекарите е Германия. Председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райичнов коментира, че причината за голямото увеличение на лекарите, пожелали да напуснат България през 2014 г., е преди всичко заплащането и липсата на яснота около възможностите за кариерно развитие у нас. Д-р Райчинов добави, че новата наредба за специализациите би трябва да намали емиграционния поток.
 
ОСЪДИХА ДВАМА ЛЕКАРИ ЗА СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТ
Тройно бе увеличена присъдата на двама пловдивски лекари, признати за виновни за смъртта на пациент през септември 2009 г. Това съобщава БТА. Става въпрос за двама акушер-гинеколози от пловдивска частна клиника. Днес двамата лекари бяха осъдени от Пловдивския окръжен съд на по 1,5 години условно с 3 години изпитателен срок.  През ноември 2013 г. двамата бяха осъдени на по 6 месеца условно, но Апелативният съд върна случая за ново разглеждане с мотива, че при първия процес по казуса не е заседавал тричленен съдебен състав, както изисква законът.
 
ОСЪДИХА ФЕЛДШЕР ЗА СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТ
Пловдивският окръжен съд осъди фелдшера от Спешна помощ  Атанас Мурджев за това, че е причинил смъртта на пациент. Това съобщават местните медии. Той е признат за виновен за това, че на 10 юли 2013 г. в Сопот е изпълнил немарливо своите задължения, което е довело до смъртта на Василка Монева. Присъдата е на 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. Тя подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.