Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 23.01.2015
 
В ПРЕСТА: СКАЧА ПОПУЛЯРНОСТТА НА МИНИСТЪР МОСКОВ
Скача популярността на министър Москов. Това пише в днешния си брой в. "Преса". Изданието се позовава на редовното месечно изследване на "Галъп интернешънъл", проведено от 9 до 15 януари тази година, като подчертават "случая" с министъра на здравеопазването Петър Москов. Едва в третия си месец като член на правителство той се радва на рязък скок в доверието - от 14% през декември до 27%. Отбелязва се също така, че недоверието към него е сред най-ниските стойности по отношение на останалите министри - 40%. Няколко издания отразяват вчерашната среща между представители на МЗ, НЗОК и БЛС по повод утвърждаването на нова методика за финансиране на болничната помощ. Два са вестниците, които отразяват искането за оставка от КНСБ на министър Москов - "Преса" И "Дума".  Епилептици заплашват да се палят, тъй като Националната здравноосигрителна каса им е спряла единственото лекарство, от което те се повлияват добре. Това съобщава в. "Монитор". Причината за изчезването на лекарството е спирането на неговия внос от фирмата, заради ниската му цена.
 
БЪЛГАРИЯ РИСКУВА ДА НЕ ПОЛУЧИ СРЕДСТВА ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ
Две години след като в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" заработи първият у нас съвременен високотехнологичен линеен ускорител Клиниката по лъчелечение продължава да приема болни от цялата страна и остава в очакване на втори апарат от същия тип. Нуждаещите се от този вид терапия никак не са малко, а поради огромната натовареност апаратурата "се задъхва" и се случва да не работи по няколко дни, докато трае ремонтът. Причини за безпокойство има, нарастват и опасенията, че страната ни няма да успее да оползотвори огромни финансови средства от еврофондовете, предназначени за модерна лъчетерапевтична апаратура.
 
НОВ ДИРЕКТОР НА СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
На 27 януари ще се проведе общо събрание на акционерите на МБАЛ "Д-р Стоян Киркович", на което ще бъде назначен нов директор на лечебното заведение и ще бъдат направени промени в Съвета на директорите, съобщи още Dariknews.bg.
 
ИНСТРУМЕНТ ЗА КОНТРОЛ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ОНКОЛЕКАРСТВА
Ако през тази година на болниците бъдат дадени точно 95% от разходите им, направени през 2014 г., това е частично позитивна новина за техните мениджъри. Това каза пред Zdrave.net председателят на Националното сдружението на областните болници и директор на МБАЛ "д-р Тота Венкова" в Габрово д-р Нели Савчева. Като най-сериозен проблем за разходите на болница, която ръководи, д-р Савчева отбеляза това, че лечебното заведение се занимава с онкология и иинвазивна кардиология, а там през последните години има увеличаване на броя на пациентите. По думите й, в болницата  разходите за онколекарства се движат между 1/3 и 1/4 от приходите от приходите по клинични пътеки. Ето защо МЗ трябва да изработи алгоритми за онкологията съвместно с научните дружества, за да има инструмент да контролиране разходите за лекарства.