Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 22.01.2015
 
ПРЕВАНТИВНА ПРОГРАМА - ПАРТНЬОРСТВО "СЕСТРА-СЕМЕЙСТВО"
Тръстът за социални алтернативи, реализиран с подкрепата на Фондация "Америка за България", проявява интерес да пилотира у нас американската превантивна програма ПАРТНЬОРСТВО "СЕСТРА-СЕМЕЙСТВО" (ПСС). Тази програма е с доказана ефективност в подобряване на здравето на млади, социално-слаби жени с първа бременност, техните деца и семейства. В основата на ПСС е терапевтичната връзка, която се осъществява между медицинските сестри и бременните жени по време на домашни посещения. За тази цел Фондация "Здраве и социално развитие" е ангажирана с провеждането на бързо проучване за нагласите и мнението на заинтересовани институции и експерти за възможностите за внедряване на Програмата в страната. В тази връзка, днес 22.01.2015 година, в офиса на БАПЗГ се състоя среща с представители на програмата ПСС и ръководството на БАПЗГ: Милка Василева, председател на УС,  проф. д-р Станка Маркова, почетен председател, Петя Недкова, зам. председател, Дафинка Коцева, главен секретар, Нели Славова, главен експерт "Продължаващо обучение" и Мария Спасова, координатор обучение - ЦПО. Те обсъдиха възможността за въвеждане на програмата в България, ако бъде оценена като подходяща за приложение, като ръководител на програмата ще е професионалист в сферата на здравните грижи, който ще бъде избран по следните критерии: експерт от медицинската област (препоръчително старша сестра с опит в детското здравеопазване), владеене на английски език, наличие на необходимия авторитет, качество да привлича политическа подкрепа и достъп до ресурси. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В ПЕЧАТА: БЛС И МЗ ПРОМЕНЯТ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ
Българският лекарски съюз и експерти от Министерството на здравеопазването ударно ще променят и пренапишат всички медицински стандарти. Това пише в днешния си брой в. "Преса". Причината е, че те ограничават пациенти, болници и доктори. Поводът за промените  е смъртта на 8-годишното дете, което почина на 28 декември в разградската болница, защото в нея нямало детски хирург. С промените ще се заеме борд, който започва работа в началото на февруари. В него са ключени национален експерт на БЛС, петима представители на научните дружества по съответната специалност и пет от страната, национален консултант и експерти. Лекарите и инженерите ще учат безплатно, ако работят в България. Това съобщават вестниците "Сега", "Телеграф" и "Монитoр". От "Сега" отбелязват, че това е идея, лансирана от министъра на образованието проф. Тодор Танов. В 38 общини няма нито една аптека. Това пък пишат "Новинар", "Земя", "Телеграф" и "Дума", позовавайки се на изказване на председателя на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.
 
ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ МУ НОМИНИРАНИ ЗА ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ГОДИНАТА
Преподавателите от Медицинския университет в Пловдив професор д-р Мариана Мурджева и доцент д-р Мариан Драганов са номинирани за Изобретател на годината. Това съобщиха от учебното заведение. Те са направили откритие в категория "Химия и Биотехнологии" за безсерумна клетъчна линия, която може да се използва за диагностика на вируси и бактерии. Наградите на патентното ведомство ще бъдат връчени в днес вечерта от 19 часа в Централния военен клуб в София.
 
Д-Р КЪРДЖАЛИЕВ: ЩЕ ИМА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ
След като вчера премиерът Бойко Борисов изказа своята подкрепа към министъра на здравеопазването д-р Петър Моксов, от ДПС ще внесат вот на недоверие срещу правителството. Това стана ясно от думите на зам.- председателят на парламентарната група на ДПС д-р Тунчер Кърджалиев в интервю за БНТ. Той каза, че днес ще продължат разговорите между движението и другите партии от парламента. Запитан, защо приетите от предишното Народно събрание промени в Наказателния кодекс не са решили проблемите с нападенията над лекарите, депутатът отговори, че очевидно е имало пропуски и нисък административен капацитет.
 
МЗ ЩЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ ДИРЕКТОРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
В рамките на следващата седмица Надзорният съвет на НЗОК трябва да утвърди правилата за определяне на средствата за болнична помощ и методиките за остойностяване и разплащане.От прессъобщение на Министерството на здравеопазването информират, че в министерството се е провела среща между  министър Москов, политическия му кабинет, БЛС и НЗОК. На нея са обсъждани оперативният анализ и финансовата рамка на бюджета на лечебните заведения за болнична помощ за 2015 г. От МЗ заявяват, че ще се търси незабавна персонална отговорност от ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ  при неспазване на финансовата рамка.
 
БСП НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ ПОДПИСКАТА НА ДПС ЗА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ
БСП няма да подкрепи предложението на ДПС да бъде поискан вот на недоверие на кабинета заради изявления на здравния министър Петър Москов.  Това обяви говорителят на партията Атанас Мерджанов след на заседание на парламентарната група на БСП по темата, цитиран от Dnevnik.bg.Според него представените от ДПС мотиви не са достатъчно за искане на вот на недоверие за цялостната политика на Министерството на здравеопазването.
 
ГАЛЪП: УВЕЛИЧАВА СЕ ДОВЕРИЕТО КЪМ МИНИСТЪР МОСКОВ
"Както обикновено след избори, партиите във властта продължават да се радват на стабилна подкрепа. Министрите от новия кабинет постепенно набират разпознаваемост и по традиция недоверието изпреварва доверието. Любопитен е обаче случаят с министър Петър Москов, който се нарежда сред "челниците" по доверие с 27% положителни оценки. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов". Това пише в последния доклад на "Галъп интернешънъл" за политическия индекс през януари.