Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 20.01.2015
 
БИБЛИОТЕКА ЗА ПАЦИЕНТА В СТОЛИЧНИЯ МАЙЧИН ДОМ
По повод предстоящото честване утре на Деня на родилната помощ, днес,  20 януари 2015 г. в  СБАЛАГ "Майчин дом" бе открита Библиотека за пациента. Инициативата е на болница "Майчин дом", Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички", Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, Институт по иновации, Издателство "Изток-Запад". На откриването присъства председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Там имаше и депутати, представители на други съсловни организации в здравеопазването,  лекари, акушерки, журналисти, пациенти на "Майчин дом" и др. "Откриването на Библиотека за пациента в болница "Майчин дом" съвпада с нашата кауза за реални ангажименти и подкрепа на институциите за детското и майчино здраве през 2015 г.", каза председателката на Пациентските организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб"  връчи грамота на Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ  за съдействието на  Асоциацията  в подкрепа на детското и майчино здраве през 2015 г.
 
В ПЕЧАТА: ДОБРИЧ, ПЛЕВЕН И ВИДИН БИЛИ С НАЙ-МНОГО ДЖИПИТА
Добрич, Плевен и Видин са трите града с най-много лични лекари на глава от населението. Това пише в. "Телеграф", позовавайки се на информация от здравната каса. Осигуреността с общопрактикуващи лекари във Видинско е средно 1364-ма пациенти на 1 личен лекар. В днешния си брой в. "Стандарт" се спира подробно върху темата за премахването на ТЕЛК.  "Здравният министър Петър Москов излъга за нападенията над лекари. Лъжливата информация за 225 посегателства, 175 от които в ромски махали, бе опровергана от вътрешния министър Веселин Вучков. Очаквам реакцията на премиера Бойко Борисов". Това казва пред в. "Преса" лидерът на ДПС Лютви Местан. От здравното министерство контрираха със своя кореспонденция с вътрешния министър. Зам.-министър Ваньо Шарков обясни разминаването с "вътрешноведомствена информация". "Лекарите знаят какво се случва, просто не се оплакват в полицията, макар че им казваме да го правят", обясни той пред "Преса".
 
ДОГОВОРА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОБЕМИ И ЦЕНИ МЕЖДУ БЛС И НЗОК
Договорът за приемане на обеми и цени на медицинската помощ за 2015 г. между НЗОК и БЛС е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Това показа проверка на Zdrave.net. Очаква се в скоро време и публикуването на Националния рамков договор. Подписването на НРД бе предхождано от поредица скандали, свързани с откази и от двете преговарящи страни да го подпишат. До тези ситуации се стигна след като от лекарския съюз поискаха увеличение на цените на няколко медицински дейности в извънболничната и болничната помощ, надзорниците обаче се възпротивиха на предложението.
 
Д-Р РАЙЧИНОВ: НЗОК БАВИ МЕТОДИКИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ
БЛС все още не е получил новите методики, по които НЗОК ще заплаща на изпълнителите на медицинска помощ. Това съобщи за Zdrave.net председателят на УС на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. "Ние работихме по правилата за разпределение, но очакваме да получим методиката в работен, суров вариант, за да обсъждане и промени в нея. Безкрайно много се забавиха тези неща. Болниците не са наясно с тези правила и как работят в момента само те си знаят", каза той.
 
ПИЯН СТРОШИ СТЪКЛО В ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ ПЕРНИК
Пиян перничанин строши с глава стъклото на Детското отделение в МБАЛ Перник. Това съобщават местните медии.  Инцидентът е станал вчера, около 15 ч.
37-годишният Методи Д е счупил стъклото, защото бил разярен от това, че съпругата му, която се намирала в болницата като придружител, не получила детските си надбавки. В гнева си той ударил стъклото с глава, а то се пръснало на парчета.
 
ЛЕКАРИ НАПРАВИХА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАН ОТ НОВОРОДЕНО
Британски лекари трансплантираха бъбреците и черния дроб на бебе на 6 дни, съобщи Би Би Си, цитиран от Offnews.bg. Бебето е било лишено от кислород преди раждането си и въпреки усилията на лекарите, мозъкът на момиченцето е бил увреден. След като сърцето на детето спряло, родителите взели решението органите му да бъдат трансплантирани. Бъбреците на бебето са трансплантирани на пациент с бъбречна недостатъчност, а чернодробни клетки са трансплантирани на пациент в листата на чакащите за чернодробна трансплантация. Радваме се, че първата такава операция във Великобритания беше успешна и сме благодарни от смелото решение на семейството да дари органите на бебето си, заяви проф. Джеймс Нюбъргър. Лекарите се надяват, че повече семейства ще вземат подобно решение, когато са изправени пред тежката загуба на дете.
 
НАЛИЧИЕ НА НОВ ЗА БЪЛГАРИЯ ГРИПЕН ЩАМ
Седем области в страната са пред грипна епидемия.Това съобщи по Нова телевизия директорът на Центъра за заразни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той каза, че сериозно заплашени от вируса са областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен. Вчера грипна епидемия бе обявена в Бургас, където бяха спрени плановите операции в лечебните заведения и затворени училищата.
 
ПАКЕТЪТ ЗА ДЕНТАЛНА ПОМОЩ НЕ Е ПРОМЕНЯН
От създаването на НЗОК пакетът за дентална помощ за пациенти над 18 годишна възраст не е променян. За това алармира председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Той отбеляза, че през тази година за дентална помощ са отделени едва 120 млн. лв., като заяви че тази сума е съизмерима с парите, дадени и през 2013 г.  Според него причина за липсата на някакво увеличение е финансовата и политическата ситуация от миналата година, довела до две актуализации на бюджета на НЗОК. Д-р Миланов също така напомни, че неговата съсловна организация не е допуснала да има преразход на средствата за дентална помощ. "Нещо повече, ние с коректно изпълнение на задълженията дадохме възможност да остане разлика, която да позволи в момента част от цените, свързани с повишените разходи на нашата дейност, да бъдат компенсирани", заяви той. Днес в  "Държавен вестник" бе публикуван договорът за приемане на обеми и цени на денталната помощ за 2015 г. между НЗОК и БЗС. Очаква се скоро да бъде публикуван и рамковият договор между двете страни.