Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 19.01.2015
 
МЗ ГОТВИ НОВИ УСЛОВИЯ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Министерството на здравеопазването подготвя промени в наредбата за специализациите на медицинските сестри, подобни на тези, които бяха одобрени за лекарите. Това стана ясно от думите на председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред Zdrave.net.  Според готвените промени, кандидатстването за специализация ще става без приемен изпит. Сестрите ще бъдат назначавани на трудов договор с обучаващата институция и ще заемат длъжността сестра-специализант, като също така ще получават трудово възнаграждение не по-малко от минималния осигурителен праг за съответната специалност.  "Това е добре, защото досега не беше така. Естествено има и такси, които ще се плащат към обучаващата институция, но те ще бъдат разумни. Също така има промяна в броя на специализациите, които очакваме да излязат. Чакаме да ги видим утвърдени, защото ние сме участвали при подготовката на наредбата, но окончателния вариант все още не сме го видяли",заяви Василева. Тя добави, че специализациите ще се осъществяват в лечебни заведения, акредитирани за обучение, които не са само университетски болници. Обмисля се и въвеждането на три квалификационни степени за медицинските сестри съгласно продължаващото обучение, като това е обвързано с процеса на сертифициране, който се извършва чрез БАПЗГ. Най-ниската степен ще е за сестра, която току-що е завършила и работи под наставничество в рамките на една година, докато получи първия си сертификат. Второто ниво се взима след пет години, когато е изпълнен процесът на сертификация и са получени 150 кредитни точки. "Третото ниво все още не е съвсем уточнено. Това е за сестрата, която вече е придобила специалност и има втори сертификат, т.е. след още 5 г. трудов стаж", каза Василева и добави, че от БАПЗГ ще настояват трите степени да бъдат обвързани с по-високо заплащане.   От думите й стана ясно още, че темата е била обсъждана със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той е споменал за възможността у нас да се въведе скалата, приета от Европейската федерация на сестрите и Световния съвет на сестрите. По нея те се разделят на сестра с общ профил, сестра-специалист и сестра-ръководител.
 
ОТ ПЕЧАТА: СЛЕД МЕСЕЦ ИЗБИРАТ НОВ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
След месец парламентът ще се заеме с ключово назначение - това на шеф на здравната каса, четем днес в "Преса", който информира, че мандатът на д-р Румяна Тодорова изтича на 15 февруари. "Сега" се спира на идеята на здравното министерство за създаване на национална аптечна карта. "Целта е да се намерят механизми за разкриване на аптеки и предоставяне на фармацевтични услуги в по-малки населени места, където те в момента липсват", пояснява публикацията. Пресата се спира и на идеята за закриване на ТЕЛК. Центърът за независим живот подкрепи идеята на здравния министър Петър Москов за премахване на ТЕЛК-овете и за заменянето им с лицензирани специализирани лекари, които да правят оценка на заболяването. "Стандарт" пък коментира: "Идеята на министър Москов лицензирани лекари да заменят ТЕЛК може и да не е най-добрият вариант, защото това почти със сигурност ще увеличи корупцията - ако човек може да си плати на цяла комисия за едно свидетелство, какво остава, когато докторът е само един".
 
ПАРАМЕДИЦИ - ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ
Днес парамедиците, завършили успешно третата степен на професионална квалификация в курсовете на БЧК, получиха свидетелствата си от председателя на организацията Христо Григоров. За това информират от пресцентъра на Българския червен кръст. "Радвам се на вашия успех и вярвам, че ще можете с придобитите знания и опит да помагате да се спасява човешки живот. На много места по света парамедиците са в основата на системата за спешна помощ. Това е и нашата цел - да подпомогнем държавата в усилията й да оптимизира спешната помощ у нас", каза при връчване на дипломите председателят на БЧК Христо Григоров.
 
ПЪРВА ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ ЗА 2015 Г.
Донорска ситуация в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна даде шанс за живот на четирима човека.  Донорът е жена, починала от мозъчен кръвоизлив.  Двата й бъбрека са транспортирани до УМБАЛ "Александровска" в София, където са присадени от екипа на проф. Петър Симеонов, съобщават от лечебното заведение. Ръководството на болниците и медицинските екипи, участвали в донорската ситуация изказват искрени съболезнования на семейството на починалата и голяма благодарност за хуманното решение да дарят органите й.
 
Д-Р МОСКОВ: НЯМА НУЖДА ОТ СЛОЖНИ ТРУДОВО-ЛЕКАРСКИ КОМИСИИ
В момента в МЗ тече финализиране на юридическата обосновка на това лекари, отговарящи на определени критерии да могат да дават трудово-лекарска експертиза, каза в интервю за Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отново описа идеята ТЕЛК да бъдат закрити, а експертизите да се дават от лекари-специалисти. "Няма нужда от сложни комисии. Има нужда от това всеки български лекар-специалист с определен ценз и определен трудов стаж  да може да получи това право и експертизата да става бързо", заяви той. 
 
ЦЗПЗ ПОСТАВИ ПОД ВЪПРОС КОРЕКТНОСТТА НА ТЕКСТ ОТ НРД 2015 Г.
ЦЗПЗ се обяви срещу възможността на всеки три месеца да се прави преоценка на цените на клиничните пътеки. На страницата на организацията бе публикувана статия, в която се изразява недоволство срещу това стойностите да могат да бъдат намалявани, ако се надвишат обемите по някоя пътека. Текстът, който дава възможност за това е записан в Националния рамков договор за 2015 г. Именно неговото включване в договора доведе до подписването му от страна на ръководството на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК. До тази ситуация се стигна, след като лекарите поискаха да бъдат увеличени цените и обемите на част от медицинските дейности. От надзора се възпротивиха, като обявиха, че това ще доведе до дефицит в бюджета на касата. В крайна сметка бе постигнато споразумение цените да бъдат вдигнати, но ако се отчете увеличение на обемите за някоя клинична пътека, цената по нея да бъде намалена.
 
 
Д-Р АНТОАНЕТА ПЕЙЧЕВА СМЕНЯ ГЕН. ТОНЕВ НА ЗАМ.-КМЕТСКИЯ СТОЛ
Д-р Антоанета Пейчева ще бъде заместник-кмет с направление "Столично общинско здравеопазване" в София. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. "Поради голямата ангажираност на ген. Стоян Тонев, той ще бъде заменен от д-р Антоанета Пейчева, защото все пак има и друга работа", обяснила Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".