Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 14.01.2015
 
В ПЕЧАТА: СПОРНИ ПРОМЕНИ В ЛЕКАРСТВЕНАТА ПОЛИТИКА
"Здравната каса да плаща изцяло курс с всички нужни лекарства за дадено заболяване, а не отделни медикаменти. Тази идея представи здравният министър д-р Петър Москов във Велико Търново вчера, а утре ще има обществено обсъждане", пише "24 часа". "Задават се спорни промени и в лекарствената политика", смята пък "Сега". "След спорните идеи за реформи в здравното осигуряване здравното министерство ще предложи и промени в лекарствената политика, които имат потенциала да предизвикат най-малкото хаос и разкарване на хиляди хронично болни", пише изданието. "Труд" ни информира, че всеки 12-и в София отказва линейка. "Все повече пациенти на столичната Спешна помощ, която обслужва най-големия ни град и близките 38 села, се отказват от линейка, макар да са я повикали чрез телефон 112. Спешните медици от Русе пък реагират на изявлението на зам.-здравния министър Ваньо Шарков, че в заплатите на екипите ще се включи и фактор натовареност. "Лекарите от Спешна помощ в Русе искат да има ясни критерии за определяне на натовареността на екипите. (…) Според д-р Недка Дикова, член на УС на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ и лекар в Спешна помощ в Русе, до този момент никой от асоциацията не е поканен да участва в работна група за определяне на коефициента за натовареност", пише "Дума. Медиците не са оптимисти, че ще получат действително 20% увеличение, а по-скоро част от парите ще бъдат спестени", допълва публикацията.
 
С 13 МЛН. ЛВ. - СТАРТИРА СОЦИАЛНАТА УСЛУГА "ЛИЧЕН АСИСТЕНТ"
13 млн. лв. ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2015 г., за да бъде обезпечено финансирането на социалната услуга "Личен асистент" до стартирането на новите операции по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Решението за това е на Министерски съвет, съобщават от правителствената пресслужба.
 
МЛАДИ ЛЕКАРИ - НЕ ИСКАТ ДА СА ДЖИПИТА
Лошото финансиране на системата на здравеопазването е основният фактор за намаляващия брой на общопрактикуващите лекари у нас. Това каза в интервю за Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. По думите му, важни фактори за намаляването на броя на общопрактикуващите лекари в България са също липсата на възможност за кариерно развитие и множеството ограничения в работата им, които се въвеждат чрез наредби. Липсата на общопрактикуващи лекари е обвързана и с тенденцията за намаляване на лекарите в България от всички специалности, посочи още той. Средната възраст на специалистите в страната е над 57 години и
няма достатъчно млади доктори, които да имат желание да работят като джипита.
 
КОМИТЕТ ПО ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪЗДАВА МС
Към министъра на здравеопазването се създава Управляващ комитет по финансиране на здравеопазването, реши правителството. Решението е едно от условията по Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Световната банка и здравното министерство, информират от правителствената пресслужба.Споразумението осигурява консултантска помощ за полагане на основите за изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020, като предоставя помощ на МЗ да оцени и разработи възможности за промени в областта на финансирането на здравеопазването и заплащането на услугите в здравния сектор, както и да разработи предложения за реформи в сектора на лекарствените продукти и за въвеждане на електронно здравеопазване с цел подобряване на ефективността, равнопоставеността, финансовата защита и дългосрочната устойчивост на системата на здравеопазването.За председател на Управляващия комитет правителството определи заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски.
 
БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ ЩЕ ИЗВЪРШВА ДВЕ НОВИ ЛЕЧЕБНИ ДЕЙНОСТИ
Две нови медицински специалности - гръдна хирургия и нефрология, ще бъдат включени в дейността на Многопрофилната болница за активно лечение в Пловдив, която е в състава на Военномедицинската академия. Правителството е взело решението за промяната в Правилника за устройството и дейността на ВМА въз основа на удостоверение, издадено през 2014 г. от Регионалната здравна инспекция в Пловдив за изпълнение на изискванията на Наредбата по чл. 46 от Закона за лечебните заведения и на утвърдените медицински стандарти, информират от правителствената пресслужба.
 
НАРАСТВАТ СЛУЧАИТЕ НА КИБЕРКРАЖБИ НА ЗДРАВНИ ДОСИЕТА
С навлизането на електронните услуги в областта на здрвеоапзването все повече нараства опасността от хакерски атаки срещу системите за съхраняване на информация. За това алармира сайтът technews.bg. В статията се отбелязва, че медицинската информация може да бъде особено привлекателна за киберпрестъпниците, които планират кражба на самоличност или банкови измами.
Организацията "Клирингова къща за лични права", която проследява масираните пробиви в компютърната сигурност съобщава, че близо четири милиона повече медицински досиета са били откраднати през 2014 г. в сравнение с всички предходни години. Само за 10 месеца ръстът на този вид кражби е 600%.