Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 09.01 2015
 
ОТ ПЕЧАТА: САНКЦИИ ЗА ИЗБИРАТЕЛНО РАБОТЕЩИ БОЛНИЦИ
"Законови поправки с дисциплиниращ характер за болниците, които бягат от най-тежките случаи и работят избирателно - само по удобни и доходоносни клинични пътеки, готви зам.-председателят на здравната комисия в парламента Георги Кючуков. Докторът от АБВ ще предложи промени в Закона за лечебните заведения. С тях всички болници, без значение дали са частни, държавни или общински, ще се подчиняват на еднакви правила, за това информира "Сега".
"24 часа": "Анекс към рамковия договор с промени в основния пакет медицински дейности на здравната каса трябва да бъде готов до юни-юли. Целта е да се даде приоритет на заболяванията, посочени като основни причини за смъртността у нас, и на майчиното и детското здравеопазване". Това съобщи д-р Димитър Петров, експерт в Българския лекарски съюз (БЛС).
 
ПЪРВИ МОЛБИ ЗА ПОМОЩ ОТ "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА"
Експертният съвет и комисията към инициативата "Българската Коледа", които разглеждат постъпилите заявления за подпомагане, ще заседават през февруари по първите молби, подадени в рамките на дванадесетото издание на благотворителната кампания. Това съобщиха от пресцентъра на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Дванадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" започна официално на 2 декември 2014 г. и ще продължи до 30 ноември 2015 г. Набирането на дарения е целогодишно.  Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg.
 
 
ЗАРАДИ БИТ ЛЕКАР НОЩНА ОХРАНА ЩЕ ПАЗИ ОБЩИНСКА БОЛНИЦА
Община Раковски ще отпусне субсидия за нощна охрана на местната многопрофилна болница. Това каза пред БТА кметът Иван Антонов. Мярката се взима заради инцидента от 14 декември, когато ром преби лекарка от кабинета за неотложна помощ в частния медицински център "Света Елисавета". Общинската болница,  медицинският център и Спешна помощ делят един двор в града.
Медицинското съсловие в Раковски настоява Министерството на здравеопазването да поиска по-строги наказания за нападателите над здравни работници.