Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ  ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 08.01.15
 
СЪДЯТ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ЗА СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТ
Прокуратурата внесе в Окръжен съд - гр. Русе обвинителен акт срещу медицинска сестра за това, че е причинила смъртта на пациент, информират местни медии. Мотивите на прокуратурата са, че медицинската сестра е изпълнила немарливо своята работа, свързана с полагането на медицински грижи. Според съобщението, тя е нарушила задълженията си по различни нормативни уредби, с което на 29 юни 2013 година е причинила смъртта на пациентка от с. Новоселец, обл. Сливен.
 
В ПРЕСАТА: 65% ОТ СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ИСКАТ ДА ЕМИГРИРАТ
Новата наредба за специализациите е прекрасна, но прилагането й ще срещне проблеми. Това става ясно от думите на д-р Емануил Найденов, представител на "Млади лекари за ново здравеопазване", пред "Стандарт".По думите на д-р Найденов, около 65% от сега специализиращите лекари работят без заплата. Това е и броят на тези от тях, които искат да емигрират.Почти всички издания се спират на наплива от пациенти в "Пирогов" заради поледицата в столицата.
"Сега" пък проверява възможността пушенето на закрито да се върне в България.
 
ЛЕКАРСТВА С РЕЦЕПТА ОТ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ МОЖЕ ДА Е ОПАСНА
Продажбата на лекарства с рецепта от лица, които не са магистър-фармацевти, може да се окаже опасна за здравето на хората. Това стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Пред Zdrave.net той коментира вчерашните препоръки на Комисията за защита на конкуренцията. Една от тях беше хора, които не са магистър-фармацевти, да могат да извършват действия, които не изискват фармацевтични познания при отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание.
 
МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СЕРИОЗНА ПРОМЯНА
Качеството на медицинската помощ не се е повишило след въвеждане на медицинските стандарти. За сметка на това обаче въвеждането им е довело до необосновано повишаване на разходите на болниците. Така смятат участниците в дискусията "За какво и кому служат медицинските стандарти", провела се на страницата на Центъра за защита правата в здравеопазването. Повод за дискусията бе смъртта на момче от с. Иван Шишманово пред спешното отделение на разградската болница. Детето бе пренасочено от лечебното заведение към Варна заради липса на детски хирург, който според стандарта трябва да оперира малкия пациент.
 
ОПЕРИРАХА ПАЦИЕНТ С ЕПИЛЕПСИЯ ПО МЕТОДА ДЪЛБОКА МОЗЪЧНА СТИМУЛАЦИЯ
За първи път в България вчера в Клиниката по Неврохирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" беше извършена операция по метода дълбока мозъчна стимулация при резистентна епилепсия. Това съобщиха от лечебното заведение. Операцията е продължила четири часа и е ръководена от неврохирурга д-р Красимир Минкин, в екип с д-р Габровски и доц. д-р Петя Димова.
 
ПАЦИЕНТИ ИСКАТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕТСКО ЗДРАВЕ
През последните десет години в България няма провеждани адекватни профилактични прегледи за деца. Това се казва в съобщение на Пациентски организации "Заедно с теб" и Института по иновации до медиите. От неправителствените организации отчитат, че липсата  на високо специализирани здравни специалисти извън големите университетски центрове затруднява достъпа на децата и техните родители до адекватни медицински услуги и дискриминира пациентите. Освен това невъзможността на общинските центрове да осигурят високо специализирано оборудване ограничава възможността за диагностика и лечение на децата. Икономическата криза води често до ограниченост на пътуванията и оттам на навременна консултация, се казва в текста. Ето защо двете организации настояват пред МЗ и парламента до края на тази година да бъде приета Национална програма за профилактика на детското здраве и ранна диагностика. Програмата ще има за цел да развие високо специализирана профилактика и превенция на заболяванията при децата от 0 до 18 години в България. За да бъдат обсъдени проблемите на детската профилактика пациентски организации "Заедно с теб" организират провеждането на Кръгла маса на тема" през февруари.
 
ПРОВЕРКА В САМОКОВСКАТА БОЛНИЦА ЗАРАДИ ГРУБО ОТНОШЕНИЕ
Спешна проверка в самоковската болница е разпоредена от здравния министър д-р Петър Москов. Причината - скандал между администратор, лекар и пациент. Тук обаче не става въпрос за агресия на пациента, а за обратния случай, става ясно от информация на регионалния вестник  "Вяра".Причина за скандала е сгрешен болничен лист, издаден от лечебното заведение след лекувана травма на ръката на жена.