Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 5 януари 2015
 
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ У НАС С ОКОЛО 500 ЛЕВА МЕСЕЧНО
В Дума днес пише: "Средно около 500 лв. е месечното възнаграждение, предлагано за медицински сестри у нас. Това показа репортерско проучване на ДУМА в сайтове за работа. Според данните от електронната трудова борса на Агенцията по заетостта в бюрата по труда в страната са обявени близо 60 места за медицински сестри и акушерки. Според обява от Плевен за 756 лв. месечно се търси медицинска сестра за социални дейности, а за 520 лв. се търсят 2 сестри в старозагорското бюро по труда. Другите обявени възнаграждения са 500 лв., но повечето работодатели не обявяват заплата, която ще плащат….Колективният трудов договор в здравеопазването за 2014 г. предвижда като начална основна заплата за главна медицинска сестра от 740 лв. за университетска болница с 51% държавно участие до 620 лв. за здравни заведения, финансирани от МЗ, и социални заведения за деца и възрастни. Началните основни заплати за медицински специалисти (медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и др.) в университетските болници трябва да са поне 600 лв. според КТД. За финансираните от МЗ заведения - 520 лв., за специализираните болници за активно лечение, както и за комплексните онкоцентрове и и центровете за психично здраве - 580 лв. ….Всяка година около 1000 медицински сестри напускат страната, съобщи преди време Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Средната възраст на работещите у нас сестри е около 50 г. По данни на НСИ до 2010 г. броят на сестрите ежегодно намалява с по 150-200, след което започва леко увеличение. През 2013 г. в страната е имало 32 455 медицински сестри, година по-рано - 32 059, а през 2011 г. са били 31 609. Въпреки това страната е далеч от международните норми, според които на 1 лекар трябва да се падат поне 2 сестри.
 
УЧАСТИЕ ВЪВ ФОТОКОНКУРС ЗА БЕБЕТА, РОДЕНИ ПРЕЗ 2014 Г.
Днес е крайният срок за подаване на снимки за участие във фотоконкурса за бебета, родени през 2014 година в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен.  Право на участие има една снимка с информация за името на бебето, неговата дата на раждане и телефон за връзка с родителите. Родителите могат да изпращат снимки на децата на email: mbal.sl@iradeum.com до днес включително.
 
90% ОТ БОЛНИЦИТЕ В СТРАНАТА НЕ РАЗПОЛАГАТ С ДЕТСКИ ХИРУРГ
Родителите на 8-годишното дете, което миналата седмица почина пред болницата в Разград, ще си търсят правата в съда. Момчето почина на 28 декември 2014 г. пред Спешното отделение на разградската болница, заради токсичен колит. По първоначална информация то се е нуждаело от спешна операция, но поради липсата на детски хирург е пренасочено към Варна, която е на 130 километра. Детето и родителите му обаче изобщо не са успели да тръгнат.
Междувременно председателят Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че 90% от болниците в страната не разполагат с детски хирург. По думите му, два съществени фактора са довели до инцидента в Разград. "Първо не е оказана достатъчна и навременна медицинска помощ и второ - медицинският стандарт по обща хирургия и детска хирургия забраняват на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора", заяви той.
 
В ПРЕСАТА: ДАВАТ ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА КАСАТА НА СЪД
"Болници обмислят да заведат дела срещу държавата, научи "Телеграф". Причината са законовите промени, според които през тази година новите лечебни заведения няма да могат да сключват договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ограничителната мярка ще се отнася и за нови дейности, които вече съществуващи лечебници ще искат да осъществяват по линия на НЗОК", припомня вестникът. В  "Стандарт" четем: "Новости за пациентите в общественото здравеопазване и тази година има. Първата е, че от 1 юли хората, които имат нужда от операция с кибернож, ще могат да я получават у нас, а разходите ще се поемат от здравната каса. Промяна в броя на направленията не се очаква, а потребителските такси остават същите - 2.90 за джипито и 4.90 за болница. Пенсионерите обаче ще дават само левче на общопрактикуващите лекари.
"Екипът на министър Петър Москов стартира с реформа на спешната помощ, където заплатите ще скочат на два пъти с по 20%. Ключово е въвеждането на национална здравна карта. Освен това тепърва започват консултации какъв здравноосигурителен модел да изберем и как частните фондове да се интегрират в системата. Това ще стане чрез въвеждане на три пакета за болнична помощ - спешен, базов и планов", пише "Преса".
 
СПАД В РАЖДАЕМОСТТА В ПОВЕЧЕТО РЕГИОНИ НА СТРАНАТА
Рекордно ниска продължава да бъде раждаемостта в три региона на страната. Това сочат данните от националния  регистър на ражданията за периода 1 януари 2014 г. - 1 януари 2015 г. През изминалата 2014 г. в област Разград са проплакали само 500 бебета, в област Видин новородените са били 525 за цялата година, а в Смолянска област - 597. Както и преди, в родилните заведения на столичния град са поели първа глътка въздух най-много новородени - 15 531, с 947 повече в сравнение със същия период на 2013 г.
 
МЗ КУПУВА ВАКСИНИ НА СТОЙНОСТ 40 МЛН. ЛВ.
На 30 декември 2014 г., МЗ обяви обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, както и за биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика. Общата прогнозна стойност на поръчката е 39 123 712 лв. с ДДС, като срокът на рамковото споразумение е 4 години. За имунизация с шествалентна ваксина за дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, която се появява за първи път в България, поръчката е за 210 000 дози. Именно заради невъзможността за доставка на този препарат миналата година се появи сериозен проблем с имунизацията на новородените деца. Оказа се, че няма достатъчно количества и от петвалентната ваксина, а лекарите трябва да ваксинират децата с четиривалентна ваксина плюс такава за хепатит Б. Обявява се и обществена поръчка за 100 000 дози четиривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, както и 90 000 дози за петвалента ваксина -  дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хомофилус инфуенце тип Б. Отделно се поръчват и 80 000 дози от педиатричната ваксина за хепатит Б, както и 500 000 срещу тетанус и дифтерия.
138 000 дози е поръчката за ваксина срещу морбили, паротит и рубеолоа, 380 000 - за ППД туберкулин, 360 000 - за туберкулоза, а 280 000 - за пневмококи.
По 50 бройки се поръчват серуми срещу антракс и дифтерия, а по 150 - срещу  ботулин и тетанус. По няколко хиляди дози е поръчката и за ваксини срещу бяс, коремен тиф, кримска хеморогична треска и др.
 
2014 Г. - НАЙ-УСПЕШНАТА ГОДИНА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ У НАС
Двойно повече трансплантации са извършени през 2014 г. в сравнение с 2013 г. През изминалата година бяха извършени и най-много трансплантации у нас от самото начало на тази дейност в България. Това показва статистиката, публикувана на сайта на Изпълнителната агенция на трансплантациите.