Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 декември 2014)
 
МЕДИЦИ И ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА Д-Р МОСКОВ
В пресклуба на БТА в столицата се проведе пресконференция, на която бяха съобщени резултатите от проучване, извършено от Националната асоциация на Спешна медицинска помощ и  фейсбук група, организирана от Даниела Динева. Темата на проучването е: "Подкрепят ли спешните медици и гражданите политиката на министър Петър Москов, доколко и докога?". На този въпрос са дали отговор 2331 медицински специалисти, работещи в СЦМП и СПО. Резултатите показват, че 98.49% от тях са дали подкрепа на действията на министър Москов и вярват, че той ще успее да реформира системата.  Други 83% от анкетираните се надяват да настъпят промени, но не са съвсем убедени, че това ще стане. Председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателива каза, че все още инцидентно съдят хора, упражнили насилие над медици и сподели, че самата тя преди време е станала обект на нападение. За съжаление, все още нямало заведено дело, тъй като системата за установяване на вината е доста тромава, а и винаги се намират оправдания за бездействието. Според нея здраавният министър д-р Москов е първият държавник, който си знае мястото и знае защо е там. Тя заяви още, че лекарите от спешна помощ адмирират усилията му да ги защити и подкрепят  концепцията на МЗ за развитието на спешната помощ. По думите й концепцията отговаря на препоръките на СЗО и на европейските критерии, тъй като ясно определя кои състояния са спешни и кои не, предвижда мерки за непрекъсната квалификация на работещите там медици, както и срокове за съвременно оборудване на линейките и спешните приемни отделения.
В своето изказване заместник председателят на УС на БАПЗГ Петя Недкова каза, че Асоциацията подкрепя министър Москов за усилията му да защити работещите лекари, фелдшери  и медицинки сестри.  Концепцията, приета от МС ще промени работата и качеството на спешната помощ, но тя трябва да бъде част от обща концепция за промени в здравеопазването. Според нея, за да се осигури по-качествено обслужване на пациентите и да се спре с порочната практика да се използва спешната помощ за неспешни случаи, трябва да се реши въпросът  с правото на медицинските сестри и акушерките да имат частна практика. Засега те имат разписани в наредба самостоятелни дейности, но няма нормативни документи, които да определят начина извършване и финансирането им. "Радвам се, че в концепцията е залегнало изискване за непрекъснато обучение на всички работещи в спешната помощ - нещо, което в другите европейски страни отдавна се прави" - каза още Петя Недкова.
Националният консултант, експерт по спешна медицина и  директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов напомни, че от дълги години спешната помощ се използва за патерица, която поема неблагополучията на болничната и доболничната помощ. Според него, новата концепция ще спре тази практика. По думите му болница "Пирогов"  харчи годишно за неосигурени пациенти около 2 млн. лв. Освен това от близо 400 пациенти, които минават през спешното приемно отделение на лечебното заведение, само 5-7 са в много тежко състояние, около 25-40 са в не толкова тежко, но животозастрашаващо състояние, а от останалите само една част се хоспитализират. Своята подкрепа към действията на д-р Москов декларираха и от пациентските организации "Заедно с теб".
Накрая д-р Кателиева съобщи, че 3700 медици  от центровете за спешна помощ в страната са се подписали в Декларация в  подкрепа на предприетата от министъра политика, която ще бъде внесена в Министерски съвет и МЗ. Стана ясно още, че  действията на д-р Москов  в защита на лекарите от спешна помощ  са подкрепени от близо 9700 потребители на социалната мрежа "Фейсбук". По думите на организатора на страницата Даниела Динева, всички тези хора са готови да излязат на протест в негова защита, ако отново се поиска оставката му.

МЗ ЩЕ СТИМУЛИРА ДОБРЕ РАБОТЕЩИТЕ БОЛНИЦИ
Когато едно лечебно заведение работи и дава добри резултати, то трябва да се подкрепя и стимулира. Това е казал министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес по време на пресконференция след откриването на реновираното Кардиологично отделение към МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД в Габрово. Той е отбелязал, че досега политиката на министерството е била да спасява затънали, неработещи болници, а тези, които са работели добре, са оставяни без подкрепа.
 
ФИНАНСИРАНЕТО ПО НОВИЯ БАЗОВ ПАКЕТ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ
"Макар и да имаме успехи в здравеопазването, далеч сме от това, което е в ЕС", призна пред Нова телевизия зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Тази статистика е и причината за промените, които властта готви в областта на здравеопазването, обясни той. Д-р Шарков посочи, че в сравнение с европейските страни, в България два пъти повече хора умират от болести на органите на кръвообращението, повече хора у нас умират и от исхемична болест, голямо е разминаването и при мозъчно-съдовата болест.  В основния здравен пакет, който съществува в момента, има и заболявания, които не причиняват това високо ниво на смъртност в България, а гълтат пари, обоснова той предстоящото разделяне на пакетите и обясни, че в основния пакет ще попаднат майчиното и детско здравеопазване и основните болести, причиняващи 92 на сто от смъртността у нас. "Базов пакет означава, че здравноосигурен пациент, който има необходимост от лечение на тези основни заболявания, които причиняват най-тежката патология в България, няма да има никакъв проблем - влиза за лечение, получава необходимата медицинска помощ. Дори ще увеличим финансирането по тези основни пакети, за да получава пациентът повече грижи."
 
ДОЦ. ЦВЕТАН ЛУКАНОВ ОГЛАВИ ПЛЕВЕНСКАТА БОЛНИЦА
Доц. Цветан Луканов е новият директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. Той е назначен със заповед на здравния министър на мястото на д-р Наташа Манева, съобщава dariknews.bg. Д-р Луканов е доцент по "Имунология" и е ръководител на Медико-диагностична лаборатория по клинична имунология при УМБАЛ-Плевен. Автор е на публикации в научни списания, съобщения от конгреси и конференции и участва в научни проекти.
 
В ПЕЧАТА: ЗДРАВНАТА ВНОСКА ЩЕ ОСИГУРЯВА ПО-МАЛКО ЛЕЧЕНИЕ
"Сега" вижда анонсираните промени в здравеопазването така: "Здравната вноска ще осигурява по-малко лечение". Изданието пише: "Свиване на пакета на здравната каса, което да ограничи разходите й и да накара повече хора да плащат допълнителни осигуровки предвиждат управляващите" .  "Стандарт" допълва: "Два пъти по-скъпо ще струва на хората без редовни здравни вноски да получат лечение, което плаща касата. Сега излиза около 1000 лева възвръщането на здравноосигурителните права. "Обмисляме длъжниците да дават около 2 хил. лв., за да се върнат в системата", каза ген. Стоян Тонев от ГЕРБ, който е шеф на парламентарната комисия по здравеопазване. "Преди това обаче ще има гратисен период от три месеца, в който всеки да си плати задълженията", допълни той.
Сега правото на безплатен доктор се губи, ако не плащаме над три вноски за последните 36 месеца. За да влезе пак в системата, длъжникът трябва да брои накуп 8% от минималната заплата за три години назад."