Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 декември 2015)
 
МЕДИЦИ И ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА МИНИСТЪР МОСКОВ
"Да подкрепим министър Москов в борбата му за истинските реформи". Под това мото в четвъртък над 9000 души - медици и граждани с други професии, ще изразят одобрението си към здравния министър. Събитието се организира във Фейсбук. Първоначалната идея на събитието беше протест с изразяване на подкрепа към министъра след поисканата му от ДПС оставка. След като обаче стана ясно, че официално искане за оставка не е внесено в парламента, подкрепата ще се изрази по друг начин. За целта се провежда допитване "Подкрепа за здравните реформи", резултатите от което ще бъдат оповестени в четвъртък на пресконференция.
 
ИЗРАЕЛСКИ ИНВЕСТИТОРИ ЩЕ ИЗГРАЖДАТ 4  ОНКОЦЕНТЪРА У НАС
На 22 декември във Варна ще бъде открит голям център за научни изследвания на мозъчната дейност. Това е новаторски проект за партньорство, в който ще участват водещи израелски медици от болницата "Хадаса" в Йерусалим. Това съобщи на среща с журналисти в столицата днес посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз. От думите му стана ясно, че най-изявените израелски специалисти от различни аспекти на невронауките ще работят заедно с българските си колеги от варненската университетска болница. През тази година вече имаме един много добър пример за успешен старт на  медицински център в областта на инвитро репродуктивните технологии - това е изключително модерният център "Ню Лайф" в Пловдив, който работи отскоро. Неговото официално откриване ще бъде през февруари, а инвеститорите са окуражени от постиженията, постигнати в него само за няколко месеца и обмислят инвестиции в още един или два подобни съвременни центъра в София, допълни още посланикът. Интересите на израелския бизнес за инвестиции в сферата на българското здравеопазване са трайни, очакваме следващата година да бъде още по-успешна, каза още посланик Камиса Раз. Вече има заявени инвестиционни намерения от страна на наши бизнесмени, които желаят да изградят 4 високотехнологични онкологични центъра в България - 2 в София и 2 - в други градове на страната, допълни още той. Друга област, в която ще се развива сътрудничеството между двете страни, ще бъде физикалната медицина, балнеологията, медицинският и СПА туризъм, допълни още посланикът.
 
ДОЦ. ЖЕНИ СТАЙКОВА ВЕЧЕ НЕ Е ШЕФ НА НЦОЗА
Директорката на НЦОЗА доц. Жени Стайкова подаде оставка, съобщи Zdrave.net. Това се е случило вчера, на свикан от нея Директорски съвет. Оставката й е подадена в здравното министерство и вече е разписана, потвърдиха от ведомството. В момента длъжността изпълнява проф. Пламен Димитров, който управляваше НЦОЗА докато доц. Стайкова беше в болнични. Бившата вече директорка на Центъра беше в болничен близо пет месеца, от падането на кабинета "Орешарски" до преди дни.  Малко след като предишното правителство подаде оставка, здравното министерство разпореди проверки в институцията, които откриха нарушения от страна на доц. Стайкова. По това време обаче тя вече беше излязла в болнични и от ведомството не успяха да се запознаят с нейната гледна точка. Все още не е ясно кой ще изпълнява длъжността директор на НЦОЗА.
 
БОЛНИЦИТЕ С НАДЛИМИТНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ОКТОМВРИ И НОЕМВРИ
Ръководството на НЗОК вече е изпратило платежните нареждания за изплащане на надлимитната дейност на болниците за октомври и ноември 2014 г. Това съобщи за Zdrave.net управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Тя отбеляза, че проверките на тази дейност ще бъде направена през януари следващата година.
 
Д-Р ШАРКОВ: ЗА ДВЕ ГОДИНИ ИМА САМО ТРИ УСЛОВНИ ПРИСЪДИ ЗА НАПАДЕНИЯ НАД ЛЕКАРИ
"Нападенията над лекарските екипи лишават пациентите от правото да получат навременна и качествена спешна помощ. Когато лекарката беше нападната в с. Врачеш, тя отиваше при бременна жена на 19 години. След нападението тази жена остава без помощ. Кой е виновен за това, че тя остава без медицинска помощ?
На следващо място можем да кажем, че всяко едно нападение над лекарски екипи на спешна помощ на практика ги лишава от правото им да упражняват свободно и спокойно своята професия." Това коментира зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков във връзка с поредното нападение над медик.
 
В ПРЕСАТА: КОЛЕГИ НА БИТА ЛЕКАРКА ИСКАТ ДА РАБОТЯТ С  ОХРАНА
Само седмица след като два инцидента с нападнати медици разбуни духовете в обществото, нападение се случи отново. Нападната е лекарка от частна медицинска служба, била на дежурство в гр. Раковски. "Стандарт" пише: "Кошмарът, който преживяла в неделя вечерта, не е първият подобен в лекарската практика на Божидара Пеевска. Преди няколко години в пловдивския ромски квартал "Столипиново" се опитали да я удушат. И то абсолютно безпричинно, коментира педиатърката. Лекарите вече се страхували да ходят на работа не само за нощните, но и за дневните дежурства. "Затова управителят обмисля да наеме охрана, с която да се подсигури спокойствието на докторите по време на работа", информира вестникът.  "Новинар" разказва за развитието по друг подобен случай. "Мъж получи пробация от 2 години за закана за убийство към лекар от плевенската болница "Д-р Георги Странски". До наказанието се стигнало след постигнато споразумение между подсъдимия и Районната прокуратура, одобрено от Районния съд", четем в изданието.
 
ФИНАНСОВАТА КОМИСИЯ ПРИЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2015 Г.
Бюджетът на НЗОК за 2015 г. бе одобрен на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Така сумата, която здравната каса ще може да изразходва през следващата година е 3 075 534 000 лв. Тези параметри на бюджета бяха предложени за гласуване в Народното събрание от Министерството на здравеопазването.