Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 декември 2014)
 
ОТНОВО НАПАДЕНИЕ НАД МЕДИК
За нов случай на нападение над медик съобщават агенциите. Става въпрос за лекарка от Спешна помощ в гр. Раковски, която е била бита по време на дежурство.
Инцидентът с д-р Божидара Пеевска е станал снощи. Тя се е намирала в дежурния кабинет, когато група роми я нападнали. Те водели за преглед дете, за което обяснили, че е пило от препарат. Д-р Пеевска прегледала детето и го насочила за промивка на стомаха в друг лекарски кабинет на болницата, в която се помещава и Спешна помощ - Раковски. Тя уверила близките, че няма опасност за живота на детето. Ромите обаче не си тръгнали, а настояли именно тя да извърши манипулацията, след което се нахвърлили върху лекарката. Тя получила няколко удара в главата. За случая е съобщено  в здравното министерство и дирекцията на полицията в Пловдив. "Ще настояваме за осигуряването на жива охрана пред Спешния център, защото лекарите ще ги е страх оттук нататък да идват на работа", каза още директорът на Спешна помощ. Полицията издирва нападателите на д-р Пеевска.
 
ЗА ТЪРГОВЕТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА
При централизираното договаряне на отстъпки за лекарства от НЗОК трябва да се гарантира, че няма да има прекъсване на доставките на медикаменти от страна на фармацевтичните фирми. Това е заявил пред  Zdrave net Николай Хаджидончев, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация по повод на предлаганите от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване. Според една от тях, търговете за медикаментите ще се правят централизирано в НЗОК.
 
ВАС ОТМЕНИ МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО ХИРУРГИЯ
Върховния административен съд отмени Наредба № 20 на МЗ за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия и лицево-челюстна хирургия. Това съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването, които са едни от вносители на жалбата срещу наредбата, наред със сдруженията на частните и на общинските болници.
Основната причина за отмяната на стандарта е липса на мотиви към проекта за утвърждаването му, което  препятства да бъде извършен контрол дали са спазени ограниченията по закона, посочва съдът и постановява, че посочените нарушения на административно-производствени правила са съществени, което обуславя извод за отмяна на оспорваната наредба.
 
ПРИКЛЮЧИ БЪЛГАРО-ИСПАНСКИ ПРОЕКТ ЗА ГРИЖИ ЗА ДЕЦА
Впечатлени сме от желанието на младите хора със сърдечни заболявания у вас да се мобилизират и полагат усилия сами да се справят с живота и да решават проблемите си. Впечатлени сме и от подхода на колегите ни от Асоциация "Детско сърце", които са заложили на синхрона в работата на медици, психолози и социални работници с децата, подрастващите и техните семейства. Това заявиха на финална пресконференция в столицата днес Монтсерат Лопес и Миреле Бордон, експерти на испанската организация "Менудос Корасон", която в продължение на година и половина работи по партньорски проект с асоциацията. Този опит липсва в Испания, свикнали сме да работим предимно с бебета и малки деца, сега вече имаме добрия пример и ще се опитаме да развием тази полезни практики и сред младите хора, допълниха още испанските представителки. Ние също сме удовлетворени от участието с в проекта, посочи ръководителката от българска страна проф. Маргарита Цонзарова и съобщи, че Асоциация "Детско сърце" е въвела интересна практика за адаптация на деца и подрастващи след сърдечна операция с използването на комикси като помощно средство за справяне в проблемни ситуации. Този подход е масово прилаган в Испания, където малките научават по картинки как да се държат и разговарят за проблемите си с учители и връстници, да се пазят от вредни навици като пушене, употреба на алкохол и наркотици, да преодоляват стеснението от оперативния белег, да не приемат свръхпротективното отношение от близките си и да отхвърлят ненужните ограничения и т.н.
 
МУ - СОФИЯ ПРОВЕЖДА КОНКУРС "СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА"
Конкурсът "Студент на годината" се провежда за първа година в Медицински университет - София. Инициативата за провеждането му е на Студентския съвет към университета. Мисията на конкурса е да отличи изявените студенти в сферата на здравеопазването. Организаторите на конкурса вярват, че студенти с успехи в следването, с научни и извънакадемични дейности, с доброволческа активност, с участие в български и международни образователни форуми са своеобразен двигател на общественото развитие и на тях професионалната и академичната общност дължат уважение и признателност. Конкурсът "Студент на годината" на Медицински университет - София е разделен по категории.
Победителите в конкурса "Студент на годината" на Медицински университет София ще бъдат наградени подобаващо. На победителите Студентски съвет на МУ- София ще поеме такса-участие в образователен/научен форум по избор в страната или чужбина, осигурени са и студентски стажове, според изучаваната специалност.
Предстои най-специалната част от провеждането на конкурса "Студент на годината" на Медицински университет - София - церемонията по награждаването.
Тя ще се състои на 16-ти декември от 19:30 ч. в зала "Експо Сити Хоул" на Бест Уестърн Хотел Експо, София. На нея ще присъстват участниците в конкурса, студенти и преподаватели на Медицински университет - София, официални представители на българските институции, гости и приятели, уточняват от МУ - София.
 
В ПЕЧАТА: РОМСКИ ЛИДЕР ДАЛ МИНИСТЪР МОСКОВ НА КЗД
Няколко издания информират за нов случай на агресия срещу спешни медици. "Роднини на болен мъж нападнаха екипа на спешното приемно отделение в болницата в Благоевград. Инцидентът станал в събота вечерта", четем в "24 часа".
"Възрастен мъж от близкото село Марулево бил докаран от свои близки до здравното заведение с неврологични оплаквания. Агресията на роднините била провокирана от забавеното според тях диагностициране на възрастния мъж.
 
Неговата дъщеря и зет му вдигнали скандал, но дежурните лекари натиснали паникбутона и веднага пристигнали служители на охранителната фирма, които предотвратили физически сблъсък", пише изданието.
"Телеграф" пък разговаря с фелдшера, нападнат миналата седмица в Исперих. "Видях, че пациентът има оплаквания и проблем с белите дробове. Конфликтът дойде от съветите, които му дадох. Попитах го дали е пушил, каза - 2 цигари само. Обясних му, че тези две цигари и цигарите като цяло му пречат и не би трябвало да пуши. И се започна: "Какъв си ти, че ще ми кажеш дали ще пуша, или няма да пуша, махайте се оттука, само акъли знаете да давате, пари ми дайте." Беше агресивен, опита се на няколко пъти да ме удари, успя само веднъж, за което се радвам, после взе един нож и започна да ни гони, но успяхме да избягаме", разказва той пред вестника. "Преса" информира, че ромският лидер на неправителствена организация "Саворе" Христо Николов е дал министър Москов на Комисията за защита от дискриминация. "Причината е решението на здравния министър да не се допускат линейки в гетата без полицейска охрана. Жалбата е подадена на 11 декември", пише ежедневникът.