Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 декември 2014)
 
В ПРЕСАТА: ДЕПУТАТИТЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА КАУЗАТА ЗА СИГУРНОСТТА НА МЕДИЦИТЕ
"Депутатите в парламентарната комисия по здравеопазване ще ударят рамо на каузата за сигурността на медиците. Това решиха те на първото си заседание вчера. Повод за изготвянето на декларацията станаха честите нападения над спешни лекари", четем днес в "Стандарт". Почти всички издания се спират на част от работата на екипа на МЗ, а именно - на проектопромените в Наредба 12. "Сега" пише: "Лимитът от 180 000 лв. за финансиране на лечение в чужбина ще отпадне от догодина, предвиждат промени в наредбата на здравното министерство за лечение извън България. Промяната е по настояване на пациентски огранизации, пише в мотивите на проекта. Ограничението касаеше най-вече хора, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки, бял дроб или от комбинирани трансплантации - на бял дроб и сърце, на тънки черва и черен дроб, общо 10 души в последните 2 г. Тяхното лечение се подпомага от комисията за лечение в чужбина към МЗ. Общо 179 души са кандидатствали за лечение, което не се осъществява у нас и не се поема от здравната каса."
 
НЯМА ЕКИПИ НА СПЕШНА ПОМОЩ, ОТКАЗАЛИ АДРЕСИ
По повод изнесената в медиите информация за отказани адреси в Ловчанци и Пещера, заместник-министър Ваньо Шарков направи спешна проверка, в резултат на което Министерство на здравеопазването категорично заявява, че няма спешни екипи, отказали адрес. За същото сочат данните, подадени от директорите на ЦСМП Добрич - д-р Огнян Господинов и на ЦСМП Пазарджик - д-р Надка Пангарова. Това заявиха от пресцентъра на ведомството. За такъв проблем алармираха днес от партията на Зелените. От Министерство на здравеопазването определят поднесената пред медиите информация като "груб и тенденциозен опит за подвеждане на общественото мнение".
 
Д-Р ТОДОРОВА: ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА РЕГУЛАТОР
В здравеопазването никъде и никога парите не стигат, дори и в най-богатите държави. Това отбеляза пред БНТ управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова в отговор на въпрос доволна ли е от бюджета на касата за 2015 г. "Но ако се концентрираме, би трябвало да кажа "да", посочи тя и отново припомни, че сумата е с 252 млн. лв. повече от първоначално приетия от парламента бюджет за 2014 г.
"Парите според мен няма да стигнат", все пак отбеляза тя. И пак за пореден път се спря на орязаните възможности за контрол на касата над изразходваните от нея средства. Тя посочи, че финансовите санкции, които институцията може да налага при открити нарушения, варират между 200 и 500 лв. и запита: "Дали в частта "Контрол" не трябва да са по-сериозни санкциите? Дали трябва да са само парични? Дали не трябва да се акцентира върху това да се прекратява договорът с лечебното заведение, ако то не е извършило дейността?"