Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 декември 2014)
 
МЗ: НАСИЛИЕ ИМА В ОБЩИНИТЕ БЕЗ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ
Полицейски екипи ще придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медицински екип, без значение от какъв етнос се населяват те. По това е постигнато съгласие на срещата, проведена днес между здравния министър д-р Петър Москов и представители на ромските общности, информират медиите. Като първа краткосрочна мярка ще се организират срещи между представители на РЗИ, ЦСМП, неправителствени организации, работещи в общността и представители на медиаторите, на които в спокойна среда, извън спешността, да се разговаря със съответната общност. На срещата представителят на инициативен комитет "Факултета" Кирил Василев е посочил, че ако шофьорите на линейките, които отиват в ромски квартали, са роми и познават квартала, това би повишило сигурността за екипите. По думите на Василев, министър Москов е приел много добре тази идея. Установена е категорична зависимост между здравните медиатори и посегателствата над медици.  В общините, в които има медиатори, няма насилие.
 
УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ НАСТОЯВАТ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА НК
Асоциацията на университетските болници настоява Наказателният кодекс да бъде прилаган с цялата му строгост срещу всеки, който посяга на друг човек, в това число и над лекар. Това се казва в декларация на членовете на асоциацията, в която те се обявяват против насилието над работещите в здравеопазването.
 
ТРИ КОЛЕГИИ НА БЛС ПОДКРЕПИХА Д-Р МОСКОВ
С различни думи, но с еднакво съдържание по смисъл и дух, три районни лекарски колегии излязоха с декларации в подкрепа на здравния министър д-р Петър Москов във връзка с посегателствата над медици.Това са РЛК Варна, Столичната колегияи Пловдивската регионална колегия. Всички те заявяват, че не споделят позицията на Българския Хелзински комитет и настояват за съвместни действия в защита сигурността на медиците.
 
68 ЗАЯВЛЕНИЯ ОДОБРИ  ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Фондът за лечение на деца разгледа заявленията на общо 82 деца, като от тях бяха одобрени заявленията на 68. Осем деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. Единадесет деца бяха одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 47 деца в България ще бъде подпомогнато от Фонда. Две деца ще бъдат подпомогнати за доплащане на лечението им. Вземането на решение по 7 заявления беше отложено поради необходимост от получаване на допълнителни становища.
Обща гласувана сума в размер на 685 138.10 лв. - в това число за лечение в чужбина - 267 254.40 лв., за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина - 182 898.30лв.; за лечение в България - 214 369.00 лв.; за доплащане на лечението - 20 616.40 лв.
 
ФОНДАЦИЯ "НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА" ВНАСЯ ПОДПИСКА В МЗ
Над 10 000 души са подкрепили подписка с искания на Фондация "Нашите недоносени деца", документът ще бъде внесен утре в МЗ, а проблемите на недоносените новородени и техните семейства  ще бъдат дискутирани в разговор с министър Петър Москов. Това съобщи  на пресконференция в столицата председателката на фондацията Нина Николова. За пореден път ще алармираме, че грижите за тези деца у нас не съответстват на европейските стандарти, за пореден път ще настояваме да бъде дадена възможност на още 100 бебета да получат имунизация срещу респираторен синциатиален вирус, която за тях е жизненоважна, уточни Нина Николова. В допълнение тя посочи, че е крайно време да престане това "прехвърляне на  топката" между МЗ и НЗОК и да бъде променена Наредба 38 на МЗ по начин, който прави лечението и грижите за недоносените деца действително  безпроблемни и ефективни. Недопустимо е  все още да остава нерешен и проблемът с транспортирането на недоносените   и да нямаме нито една линийка, предназначена за такива деца,  алармира председателката на фондацията.