Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
България може да се изправи пред проблема да внася медицински сестри от чужбина, според Антония Първанова
 
07 май 2008 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Има голяма диспропорция в заплащането на медицинските сестри и здравните професионалисти и тя се дължи именно на отсъствие на регламент на професията в общия процес на лечение. Това каза пред репортер на Агенция "Фокус" д-р Антония Първанова, депутат от НДСВ и член на парламентарната комисия по здравеопазване, която днес присъства на церемонията по връчването на наградите на Българска асоциация на професионалистите в здравната грижа. Тя изрази надежда по време на Съвета на коалицията тази събота и неделя да бъде разгледан въпросът за заплащането на медицинските сестри.
"Заради това идва и проблемът с финансиране на дейността, извършвана от това съсловие", каза още д-р Първанова.
Тя обясни, че този въпрос може да намери своето решение, когато бъдат разпределени по клинични пътеки средствата, които трябва да се отделят за професионалистите в здравната грижа.
"В противен случай - непризнавайки значимостта на техния труд, много скоро ще се изправим пред проблема на Унгария, Полша, Словакия - да трябва да си внасяме медицински сестри от Филипините", посочи д-р Първанова. По думите й България е една от първите страни от Източния блок, която прие посока на развитие на сестринството и изобщо на професиите, които са обслужващи в медицината. "От 2001г. работим активно за ролята на сестринството и също така поставяме въпроси, които са от съществена важност при формулиране на техните задължения по отношение на качеството на помощта и грижата за пациента.
Десислава АНТОВА
 
Мария Драгомирова: Липсва разумна база за оценка на труда на медицинските сестри
07 май 2008 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се създаде система с разумни критерии, която да мотивира професионалистите в здравната грижа да работят по-добре и съответно да получават по-добро заплащане. Това каза пред репортер на Агенция "Фокус" Мария Драгомирова от Медицински институт на МВР, която днес получи отличието на Българска асоциация на професионалистите в здравната грижа за главна сестра за 2007 година.
"Въпросът трябва да се реши на законодателно равнище и ние всички това чакаме", посочи Драгомирова. По думите й основният проблем, освен ниските заплати, е липсата на разумна база за оценка на труда на медицинските сестри.
"Тази награда е плод на голям труд, една гордост, че я занасям в болницата. Тя значи отговорност. Това е оценка на моя труд. Бях изненадана и не я очаквах", каза още сестра Драгомирова. Тя каза още, че състезанието е било оспорвано.
Според Драгомирова признанието за професионализма на медицинските сестри, трябва да бъде извоювано от самите тях. "На скоро чух: нека да повишим авторитета и самочувствието на сестрите. Никой няма да ни го даде признанието, нека ние си го завоюваме", заяви главна сестра Мария Драгомирова.
Десислава АНТОВА
 
Раздадоха наградите за медицинска сестра на годината
07 май 2008 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Василка Русева спечели приза "Медицинска сестра 2007", предаде репортер на Агенция "Фокус". Василка Русева стана и носител на специалната награда за представител на съсловието, която й беше връчена от председателя на Български червен кръст д-р Христо Григоров, по време на церемония, по повод 12 май - Международен ден на медицинските сестри, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От всички райони от страната са изпратени 19 номинации. Това заяви проф. Станка Маркова, председател на асоциацията. Тя връчи наградата за старша медицинска сестра. В тази категория на първо място бе определена Димитрина Аспарухова от Бургас. За главна медицинска сестра отличието получи Мария Драгомирова от София. Всички призьори получиха статуетка, а за всички номинирани бе присъдена почетна грамота. Специални призове бяха връчени и на медиите, както и на композитора Стефан Диомов, за написването на химна на медицинските сестри.
Петте български медицински сестри, които бяха задържани в либийски затвор по обвинение за умишлено заразяване на деца със вируса на СПИН - Валентина Сирополу, Маля Червеняшка, Кристияна Вълчева, Нася Ненова и Снежана Димитрова получиха отличието "Медицинска сестра за 2003 година", което трябваше да им бъде връчено през 2004 година. "За тези осем години отсъствие нищо не се е променило в България. Аз работят вече три месеца за мизерна заплата от 260 лв." Това каза медицинската сестра Валя Червеняшка. Според Нася Ненова, тази награда е била много важна за тях тъй като през 2004 година те за пръв път са получили смъртни присъди.
На церемонията по награждаването присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев, доц. д-р Атанас Щерев, председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов, членът на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Ива Станкова и др.
В този ден се почита делото на медицинската сестра Флоранс Найтингейл, която доказва че чрез денонощна грижа и наблюдение на болния смъртността може да бъде намалена с 10 пъти. Тя открива първото светско училище в Лондон и описва стандартите и принципите на болничната грижа.
Десислава АНТОВА
 
Медицинските сестри от Либия: Ниските заплати гонят съсловието в чужбина
 
 
 
 
 
 
 
 
07.05.2008, zdrave.net, Бойко Бонев
За осем години и половина нищо не се е променило в българското здравеопазване, що се отнася до положението на медицинските сестри. Това заяви за Zdrave.net Валя Червеняшка, една от петте медицински сестри, които бяха затворени дълго време в Либия. Тя коментира, че преди заминаването й за Либия заплатите им са били много ниски. В момента работя като медицинска сестра от три месеца и взимам мизерната заплата от 260 лв., заяви тя като добави, че държавата не се отнася достойно към сестринското съсловие. За това дали нещо ще се промени питайте новия министър, който обеща по-високи заплати, каза Червеняшка. 
Нейната колежка Нася Ненова коментира, че ниското заплащане е основната причина българските медицински сестри да напускат страната. Докато заплатите са такива хората няма да имат стимул да работят тази професия или да учат за нея, заяви тя.
Мнението им бе потвърдено и от Валентина Сиропуло която заяви, че вижда като основен проблем хаосът и моментното състояние на законодателството. Тя се оплака, че все още не са изпълнени обещанията на управляващите за признаване на нейния трудов стаж и осигуровки.
Трите медицински сестри, заедно с Кристияна Вълчева бяха гости на тържеството по връчването на приза "Сестра на годината - 2007", състоял се днес в резиденция "Бояна". По време на церемонията те получиха наградите си за 2003 г., когато бяха номинирани за сестра на годината.
Първата награда в категорията "Медицинска сестра" за 2007 г. бе дадена на Василка Русева, която работи в основно училище в Плевен. Тя получи и специалната награда на Българския Червен кръст. Наградата в категорията "Старша сестра" отиде в Димитрина Аспарухова от Областния диспансер за психиатрични заболявания в Бургас, а в категорията "Главна сестра" първото място бе дадено на Мария Стоянова от София.
Церемонията по награждаването бе открита от председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова, която за пореден път заяви, че проблемите на съсловието трябва да бъдат решени чрез диалог с институциите. Но ако те не ни чуят ние сме готови да използваме всички законови средства, за да постигнем целите си, добави тя.
 
Наградиха медиците от Либия с приза "Медицинска сестра на годината"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Валя Червеняшка: Тази награда означава всичко за нас, защото през най-трудната ни година, когато разбрахме, че я получаваме знаехме, че някой мисли за нас. Снимка: БГНЕС
 
                
         Медицинските ни сестри от Либия бяха наградени днес с приза "Медицинска сестра на годината". Те получиха наградата, която им е присъдена през 2003 г., но тъй като са били в либийския затвор, не са могли да я получат.
"Тази награда означава всичко за нас, защото през най-трудната ни година, когато разбрахме, че я получаваме знаехме, че някой мисли за нас. Само вие можехте да разберете, какво е било в душите ни, се обърнаха медицинските сестри към техните посестрими", каза Валя Червеняшка.
Валентина Сирополу каза, че въпреки топлия прием, който са получили преди 10 месеца при прибирането в България, въпреки обещанието на социалния министър, те нямат уредени здравни и социални осигуровки, както не се знае дали и престоят в затвора ще им бъде признат за трудов стаж както им е било обещано.
"Това нарушава човешките ни права и ни създава неудобство при уреждането на сегашните трудово-правни отношения. Много неща в България са се променили към добро", каза Сирополу, но според нея хаосът в здравеопазването трудно ще бъде преодолян.
На днешното празненство днес в резиденция Бояна за пореден път беше връчена наградата "Медицинска сестра за 2007". От 19 номинации наградата спечели Василка Русева от Плевен.
За старши-медициска сестра за 2007 г. от 15 номинации бе избрана, Димитрина Аспарухова от Бургас. Главна медицинска сестра за 2007 г. стана Мария Стоянова от София, избрана сред 11 номинирани.
От Българския червен кръст връчиха специална награда отново на Василка Русева от Плевен. За заслуги към сестринството бе награден и Стефан Диомов за написването на сестринския химн.