Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 декември 2014)
 
В ПРЕСАТА: МИНИСТЪР МОСКОВ - МЕЖДУ "ОСАННА" И "РАЗПНИ ГО"
И днес продължават коментарите в пресата по изказването на министър Москов, свързано със спешната помощ и ромите. Печатните издания са изпъстрени с коментарни материали на журналисти и общественици. Мнения по темата има и от лекари и политици.  Zdrave.net отразява и Отвореното писмо, изпратено от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева: със заглавие "БАПЗГ също подкрепи министър Москов": "Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) твърдо застава зад позицията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и изказва възмущението си от зачестилите нападения върху медици. Това заявяват от асоциацията в свое отворено писмо до медиите. "Напоследък почти всеки ден по време на изпълнение на служебния им дълг фелдшери, медицински сестри и лекари са нападани и бити от хора, на които те се опитват да помогнат. Този факт е не само опасен, но е и твърде срамен за една страна - член на Европейския съюз. Той поражда и основателния въпрос кой в България е дискриминиран и има ли недосегаеми (независимо от етническия им произход) групи от хора за системно извършвани  от тях престъпления", посочват от асоциацията. "Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи нееднократно е излизала с открити писма и декларации, в които е настоявала  да бъдат най-строго наказвани по бързата процедура нападателите, за да спре ескалиращата агресия. Днес отново категорично настояваме за това!
Ако проблемът продължи да се подценява и да се обсъжда само по повод на поредното нападение, лекарите и професионалистите по здравни грижи все по-масово ще напускат страната, което ще разклати националната сигурност, тъй като няма да има кой да лекува българското население", отбелязват още от там.
"Сега" излиза с две коментарни публикации. В своя коментар Янина Здравкова  отбелязва: "Най-точната дума, с която могат да се окачествят взаимоотношенията на "Бърза помощ" с компактното население на ромските махали, е война. Почти всеки ден спешен екип бива нападнат, бит, руган или поне заплашван. (…) Дори и когато не са на своя територия, ромите продължават да нападат - трошат и във филиалите на спешна помощ, и в спешните отделения.. Новият здравен министър Петър Москов за пръв път шумно повдигна въпроса и вече седмица настоява местните власти да опитат да укротят ромите - да се срещнат с местните босове и да ги убедят да възпират хората си." Според нея обаче "В тази битка той  е по-сам и уязвим и от заплашван спешен медик", защото "заплахите му няма да трогнат никого". Коментарът завършва така: "Ако ромите научиха нещо от нескопосаните опити за интеграцията им, е, че имат права и не могат да бъдат дискриминирани. Досега обаче никой не си е направил труда да им обясни, че имат и задължения."
 
ДПС ПОИСКА ОСТАВКАТА НА Д-Р МОСКОВ
"ДПС ви призовава - подайте си оставката!" С тези думи се обърна към здравния министър депутатът Тунчер Кърджалиев днес в парламента във връзка с изказванията на д-р Петър Москов от последните два дни по отношение на оказването на спешна помощ в ромските квартали. "За мен е чест ДПС да ми иска оставката", реагира на свой ред министър Москов. "Истината е, че от началото на тази година има 227 нападения над медицински екипи на Спешна помощ. Също така истината е, че три четвърти от тези нападения са се случили в циганските махали. Аз съм виновен за това, че го казвам и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?", запита той.
 
ЗАПЛАТИ ОТ 1000 ЛВ. ЗА ЛЕКАРИТЕ В СПЕШНА ПОМОЩ ПРЕЗ 2015
През следващата година заплатите на медиците, които работят в натоварените и отдалечените центрове на Спешна помощ и техните филиали ще се изравнят с тези в болниците. Това каза в интервю за бТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че лекарите ще получават не по-малко от 800-1000 лв. По думите му, през 2015 г. средната заплата в системата на Спешна помощ ще се увеличи с 20 на 100. Той също така отбеляза, че от средата на годината ще има средства от еврофондовете, с които ще се обнови автопарка и ще се ремонтират спешните центрове. Министърът заяви, че целта на всички подобрения е в края на 2016 г. България да разполага с квалифицирана спешна помощ, която да пристига на адресите в рамките на 15 мин. след подаването на сигнала.
 
ЧАСТНИ БОЛНИЦИ ОБВИНИХА ЗАСТРАХОВАТЕЛИ В НЕКОРЕКТНОСТ
Частни болници обмислят да прекратят договорите си със здравни застрахователи, които смятат за некоректни платци. Това стана ясно по време на пресконференция на Националното сдружение на частните болници. Реакцията им бе в отговор на обвинения, дошли от страна на ръководството на Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане, което преди десетина дни обяви, че лечебни заведения източват застрахователни компании чрез формирането на нереалистични цени за услуги, които НЗОК не заплаща. Тогава председателят на асоциация д-р Мими Виткова, в съвместна пресконференция с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова съобщи, че някои болници са искали от пациентите 330 лв. на ден за стая с едно легло, 10 000 лв. за раждане, 900 лв. за избор на екип, 700 лв. за консултативен преглед и т.н. Тя поиска държавата да въведе регулация в правото на болниците да определят цени за услуги, за които здравната каса не заплаща.
 
БЮДЖЕТ С МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ ОДОБРИ ПАРЛАМЕНТЪТ ЗА НЗОК
На извънредно заседание днес парламентът прие бюджета на здравната каса за 2015 г. на първо четене. Финансовата рамка бе одобрена с 121 депутатски гласа. 66 народни представители гласуваха "против", а въздържали се нямаше. Очаквано, проектът не бе подкрепен от БСП и ДПС. Бюджетът на касата възлиза на 3,075 млрд. лв. - с 80 млн. лв. по-малко от одобрения от надзора на институцията. Причината е драстично намаленият трансфер от държавния бюджет, който бе заложен в първия проект. Тогава се предвиждаше приходите на НЗОК да включват 98 млн. лв. трансфер от хазната за покриване на дефицита. Впоследствие обаче, след предложение на здравния министър Петър Москов, трансферът бе стопен до 18 млн. лв., като вероятно част от тези средства са пренасочени към финансите на здравното ведомство, които се увеличиха с 65 млн. лв. спрямо първоначалния предложен от МФ бюджет за 2015 г.