Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 декември 2014)
 
ЕДИННА РЕГИСТРАЦИОННА СИСТЕМА ВЪВЕЖДА НЗОК
Започва подготовката на лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ (ЛЗБП), за приложение на Регистрационната система за хоспитализация и дехоспитализация на пациенти. През следващата година хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна система. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. След като Системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК). Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.
 
ТРИМА СТУДЕНТИ ОТ МУ - ПЛОВДИВ С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ
В навечерието на студентския празник 8-ми декември трима изявени студенти накараха академичната колегия на Медицинския университет - Пловдив да ликува и да се гордее с възпитаниците си. Студентите Петър Мирянов, Николай Тончев и Елизар Цветков получават заслужено признание от студентската общност за спечелени престижни награди - в националния конкурс за приза "Студент на годината-2014" в категория Здравеопазване и две именни стипендии на Фондация "Еврика".
 
В ПЕЧАТА: В МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ НЯМА ДА ЛЕКУВАТ ИНСУЛТ
Това пише в днешния си брой в. "24 часа". Изданието отбелязва, че в резултат на промяна в медицинския стандарт "Нервни болести", обявена от здравното министерство вчера, лечебните заведения, които нямат неврологични отделения, не може да лекуват това състояние. Напомня се, че до момента инсултът и някои други неврологични заболявания са се лекували в отделенията по вътрешни болести на малките общински болници, които имат първо ниво компетентност. Вестникът цитира изказване на зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, който заявява, че промяната ще влезе в сила от януари 2015 г. "Промяната се прави с цел по-високо качество на лечението. Това означава, че болните от малките селища трябва да бъдат превозвани в областната болница", се казва още в статията.
В. "България днес" излиза със заглавие "Мотаят онкоболница". Изданието отбелязва, че отделението по лъчелечение във варненската онкоболница "Д-р Марко Марков" може да остане без линеен ускорител заради забавяне в процедурите. Модерното медицинско оборудване трябва да бъде доставено по проект по ОП "Регионално развитие" на стойност от 4 млн. лв. Макар че договорът е подписан още през 2013 година, до момента се е работило само по документацията. Голяма част от днешната преса отделя внимание на нападенията срещу екипите на "Спешна помощ". Вестниците "Преса", "Сега", "Дума", "Земя" пишат, че медиците искат да бъдат охранявани от жандармерия при посещенията си в ромските махали. Цитират се изказванията на директора на "Бърза помощ" за София-област д-р Юрий Торнев, и кмета на община Ботевград Георги Георгиев пред БНТ. "Телеграф" и "Труд" пък се спират на статистиката , подадена от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. 225 нападения над спешни медици са регистрирани в полицията от началото на тази година. "175 от тези 225 нападения са направени от специфични общности, които ние наричаме циганските махали на градовете", казва министърът. По повод на инцидентите в. "Телеграф" излиза с коментарен материал, озаглавен "Страната на (y)битите лекари".