Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 декември 2014)
 
СИГУРНОСТТА НА МЕДИЦИТЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА ОБЩНОСТТА
"От началото на тази година, 2014-та, нападенията, регистрирани в полицията от екипи на Спешна помощ са 225. 175 от тези 225 нападения са направени от специфични общности, които ние наричаме циганските махали на градовете. Не може на ден по един от моите екипи да бъде нападан." Така здравният министър д-р Петър Москов коментира на брифинг в МБАЛ Монтана инцидента с нападението на спешната лекарка в с. Врачеш, станало известно вчера. "И това не е въпрос, дали след това полицията ще залови нападателите и ще ги накаже. А е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места, трябва да има отговорни хора, от самата общност. Каквото и да пише в закона, в крайна сметка никой на никого не е длъжен", заяви д-р Москов, цитиран от БНР. Той обяви, че идната седмица започват разговори с Управителния съвет на Сдружението на общините, като акцент ще бъде оптимизирането на съвместна дейност между представителите на общността в рисковите региони, местната власт и изпълнителната власт, информират от пресцентъра на МЗ. Ще се търсят механизми за гарантиране сигурността на екипите на спешна помощ, с цел осигуряване на навременна и качествена медицинска помощ.
 
МЗ ПРОМЕНЯ ЧЕТИРИ МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТА
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага промени в четири медицински стандарта. Това става ясно от публикуваната на сайта на МЗ информация. Изготвен е проект за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 30 юни 2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Нуклеарна медицина". Промените обаче засягат също така и стандартите за ревматология, нервни болести и гастроенетерология. В мотивите към документа се отбелязва, че измененията са направени с цел да се постигне по-добро качество на извършваната медицинска дейност от лечебните заведения -договорни партньори на НЗОК.
От МЗ информират, че промените са израз на политиката за поетапно въвеждане на диагностика с хибридни технологии поради необходимостта от постигане на по-добър опит от медицинските специалисти.  С въведените текстове в Наредба № 15 от 28 юли 2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Ревматология" се прецизират изискванията по отношение на лекарите с придобита специалност по ревматология, работещи в отделение или клиника по ревматология от второ и трето ниво на компетентност. В документа се уточнява, че е препоръчително не по-малко от двама от лекарите в отделението и не по-малко от трима в клиниката да бъдат с придобита специалност по ревматология. Променят се изискванията в Наредба № 2 от 6 февруари 2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Нервни болести", засягащи болнични структури от първо ниво на компетентност. В документа се премахва текст, че диагностично-лечебните дейности по отношение на болни с нервни болести могат да бъдат извършени и в отделение по вътрешни болести с първо ниво на компетентност.
Промените в Наредба № 25 от 29 юни 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Гастроентерология" въвеждат допълнителни изисквания за структурите по вътрешни болести, на които е разрешена дейност от първо ниво на компетентност по гастроентерология. От документа става ясно, че най-малко един от лекарите трябва да има допълнителна квалификация за "конвенционална абдоминална ехография", и "конвенционална горна и долна гастроинтестинална ендоскопия с биопсия - първо ниво".
 
ПРИХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2015 Г. Е НАДЦЕНЕНА
Има проблем с приходната част на бюджета на НЗОК за 2015 г. Това стана ясно от думите на д-р Хасан Адемов от ДПС пред БНТ днес. "Аз не искам да навлизам в детайлите, но и сега се предлага увеличение на приходите, отново от здравни вноски, с 220 млн. в сравнение с програмата за миналата година, а в сравнение с изпълнението - със 150 млн. Откъде ще се вземат тия осигурителни вноски", запита д-р Адемов.
Той посочи също така, че има тенденция за непрекъснато увеличаване на парите за болнична помощ, вместо за доболнична помощ. Според него, за решаване на проблемите в сектора, както и в социалната политика, трябва да се търси надпартийно съгласие.
 
70% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ САМОЛЕКУВАТ ПРИ ГРИП И НАСТИНКА
Едва 31% от хората се консултират с личния си лекар за лечение на настинка и грип, за 21 на сто водеща е главно цената на медикамента, а в 53% от случаите консултацията е с фармацевт на място в аптеката. Това сочи проучване, направено по поръчка на фармацевтична компания. Мнозинството българи продължават да залагат на самолечение, като за целта избират лекарствени препарати без рецепта - 83% лекуват настинка сами, а 74% избират този подход и при грипни състояния, показват данните.
Най-предпочитана форма са сашетата. Причината не е заради бързо действие или конкретен ефект, а защото се възприемат като топла напитка. Таблетките, обаче, остават по-удобната за употреба форма, когато човек е извън дома си. При децата изборът е в полза на сиропите.
 
УМБАЛ "СОФИЯМЕД" РАЗКРИВА ОТДЕЛЕНИЕ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ
УМБАЛ "Софиямед" разкрива ново отделение по Kлинична хематология, съобщиха от лечебното заведение. То се намира в новия корпус на лечебното заведение на ул. "Димитър Моллов" 10 и ще предложи на пациентите диагностика от топ специалисти и съвременна апаратура, както и максимален комфорт при провеждане на лечението.
 
В ПРЕСАТА: ИДЕЯТА ЗА ЛИЧНИ ЗДРАВНИ СМЕТКИ Е НЕРЕАЛИСТИЧНА
"Колкото и примамливо да звучи, подобна промяна е най-малкото безсмислена в практически план - пише днес "Сега". - Трудно е да предположим, че здравната каса ще намери начин да постигне технически подвиг и ще изготви, договори и подпише индивидуални планове с 2, 4 или 7 милиона души, след което ще контролира изпълнението им. Въпреки наличието на информационна система и дори лични здравни досиета, НЗОК все още кара пациентите да мъкнат на крака бумаги от лекар на лекар, при положение че всички данни за извършеното лечение, изследвания и т.н. се отчитат електронно при нея. В XXI век например, ако личният лекар ви даде талон за преглед при специалист, след консултацията вие трябва да се върнете при джипито и да му връчите листото със заключенията на специалиста", отбелязва изданието.
Изданието отбелязва още, че не е много ясно за какво могат да се ползват натрупаните средства, дори и от хората с по-висок доход.
"Труд" се спира на последния докла на ЕК за здравеопазването, от който вади следните данни: "България се нарежда на трето място в ЕС по пушене след Гърция и Хърватия. Близо 30% или всеки трети над 15 г. у нас пали цигари всеки ден, докато средният процент за Евросъюза е 22,8."