Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 декември 2014)
 
МОДЕЛ ЗА ИНТЕГРИРАНА ЗДРАВНА И СОЦИАЛНА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ
100 възрастни хора от столицата ще бъдат обхванати в двугодишен международен пилотен проект "Beyond Sylos", чиято цел е да дефинира цялостната рамка на нова общоевропейска политика в подкрепа на възрастните хора с хронични заболявания. Това съобщи на пресконференция в Представителството на Европейската комисия в София д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ. Центърът е партньор от българска страна и участва в изпълнението на проекта заедно с още 10 организации от Великобритания, Германия, Испания, Италия и Португалия.
 
ОТНОВО АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЛЕКАР
Д-р Ирена Маринова, спешен лекар в Ботевград, е ударена от близък на пациентка. Резултатът е три шева на главата. В момента тя е в болнични и стресирана. Инцидентът се случил преди дни в с. Врачеш. Д-р Маринова отивала на адрес за бременна жена в пети месец с болки в корема, разказа самата тя пред БНТ. Близки на жената чакали спешния екип в центъра на селото, за да го насочат към къщата. "Те ни посочиха да завием по улицата, на която е къщата, и ние завихме. Но на пътя имаше много голяма дупка, която не можеше да се заобиколи и трябваше да се премине през нея. Шофьорът намали и почти спря, за да мине бавно през дупката. В този момент се чу страшен трясък. Като слязохме от линейката видяхме, че двете момчета, които ни чакаха с някакво моторче, са се ударили в линейката", разказа д-р Маринова. Последвал скандал при който единият мъж ударил лекарката. На мястото на инцидента дошла полиция и арестувала двамата. По случая се води разследване, каза още д-р Маринова.
 
КМЕТОВЕТЕ ДА ГАРАНТИРАТ СИГУРНОСТТА НА СПЕШНИТЕ ЕКИПИ
"Няма начин от много свитите публични пари да се стремим да има смислена спешна и здравна помощ, а едновременно с това моите лекари да бъдат бити, че ходят някъде." Така реагира здравният министър д-р Петър Москов във връзка с последния станал известен случай на посегателство над лекар. Емоционалното изказване на министъра дойде след повдигане на темата от страна на председателя на здравната комисия ген. Стоян Тонев. Преди началото на съвместното заседание на три парламентарни комисии - бюджетната, здравната и социалната, ген. Тонев разказа за случая с лекарка, извикана на адрес при бременна жена с болки в корема и, по думите му, бита от двама роми.
"Това няма да се повтори към момента, защото с риска да скандализирам много от вас ще кажа - в село Врачеш, община Ботевград, изразявам много силния си скепцис, че отново ще пристигне екип при положение, че кметът не е лично там, за да осигури сигурността на лекарите", заяви д-р Москов.  Според министъра, кметът трябва да гарантира сигурността на медиците на дадено място. "Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени, а някой на местно ниво да гарантира, че екипите ще се прибират от адресите", смята министърът.
 
С БЮДЖЕТА НА КАСАТА СЕ ЗАБРАНЯВАТ ИНВЕСТИЦИИТЕ В БОЛНИЦИ ПРЕЗ
"Ако Парламентът приеме закона в този му вид, на практика ще забрани инвестициите в лечебни заведения за болнична помощ през 2015 година. Забраната засяга не само частните, но държавните и общински болници." Така коментират от Центъра за защита правата в здравеопазването включения в бюджета на НЗОК нов параграф 10. Той гласи, че лечебните заведения, които след 31-ви декември 2014 г. са получили за първи път разрешение за дейност, както и тези с включени нови дейности след същата дата, не могат да сключват през 2015 г. договори и допълнителни споразумения с касата за въпросните дейности.
 
ЕС ПРИЗНАВА РОЛЯТА НА ПАЦИЕНТИТЕ ПРИ СЪЗДАВАНЕ НА ЗДРАВНИ ПОЛИТИКИ
Национална пациентска организация приветства взетите решения по време на 3351-та среща на Съвета по заетост, социални политики, здравеопазване и потребителски въпроси към ЕК, която се проведе на 1 декември 2014 г. в Брюксел.
Приетите заключения насърчават "овластяването и участието на пациентите, семействата и техните близки и болногледачи, както и на пациентските организации, в процеса на изграждане на здравните политики на територията на Европейския съюз". Съветът разпознава, че ролята на пациента, неговата експертиза и личен опит, са ключови за постигане на ефективни и устойчиви подобрения в здравния сектор, казват от пациентската организация.
 
"ДА ОТМЕНИШ ПРЕДНАЧЕРТАНОТО" - ФИЛМ НА ДВАМА ЛЕКАРИ
Снощи Домът на киното в столицата събра десетки лекари и техни пациенти, общественици и хора на изкуството на премиерата на новия български документален филм "Да отмениш предначертаното". Създаден, за да разкаже за превратностите и премеждията, пред които са изправени болните от рядкото заболяване транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия TTR- FAP, филмът на двамата лекари сценаристи проф. Ивайло Търнев и проф. Златимир Коларов е една разтърсваща картина на лутанията, надеждите и упованията на хора, застигнати от страданието.
 
ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ МОЖЕТЕ ДА СМЕНИТЕ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР, НАПОМНЯ НЗОК
От 1 до 30 декември всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК. Това напомнят от пресцентъра на здравната каса. Формулярът за смяна - т.нар. регистрационна форма за постоянен избор, може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Той е поместен в секция "Вие питате". При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна.