Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 декември 2014)
 
В ПРЕСАТА: АКУШЕРКИТЕ - С МАГИСТЪРСКА СТЕПЕН
"Преса" информира, че Алиансът на българските акушерки настоява за въвеждане на магистратура по професията. "Като член на ЕС не трябва да изоставаме по отношение на световните тенденции", коментира заместник-председателят на алианса Тони Калушкова", четем в изданието. И още: "Това ще доведе до повишаване на заплатите. "В някои страни от ЕС се вземат по 2000 евро, а у нас 500-700 лв.", допълни тя. От асоциацията са изпратили писмо до здравния министър, Българския лекарски съюз и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи с предложение за дискусия по въпроса."
"Стотици майки от цялата страна се стягат за протест срещу новите ваксини за бебетата у нас. Те са притеснени, че шествалетният серум е опасен и вместо да осигури защита на отрочетата им от редица болести, ще ги увреди фатално.", информира "Телеграф". "След месеци неяснота какво ще се случи с имунизацията на бебетата, родени след 1 юни 2014-а, вчера стана окончателно ясно, че у нас ще бъде доставен серум срещу шест болести. Той ще предпазва пеленачетата от
дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б. Новата ваксина ще е под формата на флакон, въпреки че преди месеци именно тази форма на препарата беше проблем за закупуването му, тъй като не фигурирала в позитивния списък на лекарствата, които се плащат с държавни пари. Тъй като продуктът е нов, той е маркиран със специален знак черен триъгълник, означаващ, че подлежи на допълнително наблюдение. Маркировката обаче вся паника сред родителите, които са убедени, че триъгълникът всъщност е знак, че ваксината е опасна и може да навреди фатално на децата им", разказва вестникът.
 
20 ДЕПУТАТИ ЩЕ КОВАТ ЗДРАВНИТЕ ЗАКОНИ
Новата парламентарна здравна комисия, сформирана точно месец след създаването на 43-ото Народно събрание, наброява двайсет души. Както вече Zdrave.net съобщи, тя се оглавява от бившия шеф на ВМА и бивш зам.-кмет по здравеопазване ген. Стоян Тонев. Заместниците му пък са не трима, а четирима. Освен тримата, които вече ви представихме - д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), д-р Емил Райнов (БСП) и д-р Красимира Ковачка (БДЦ), заместник-председател на комисията е и доц. Георги Кючуков, влязъл в парламента от листата на АБВ.
Сред членовете на комисията най-много са представителите на ГЕРБ - петима, следва ги ДПС с трима свои представители, Реформаторският блок, БСП и коалиция Патриотичен фронт са с по двама представители, а Атака - с един. АБВ пък няма свои представители извън ръководството на комисията.
В състава на комисията преобладават медиците, като народните представители, посочили за своя професия лекарската, са деветима. Всички представители на ГЕРБ в здравната комисия с едно изключение са лекари. Това са д-р Дарин Димитров, д-р Кирил Добрев, д-р Красимир Петров и д-р Лъчезар Иванов. Изключението е Семир Абумелих, който обаче е тясно свързан със здравеопазването като собственик на лечебни заведения в Бургас. Всички те влизат за втори път в парламента, освен д-р Иванов, който е депутат вече за четвърти път. И двамата представители на Реформаторския блок в здравната комисия са лекари. Това са д-р Валентин Павлов и доц. Димитър Шишков, които за първи път сядат зад депутатските банки. "Червените" включват в състава й икономиста Георги Търновалийски, който е народен представител за първи път, и инженера Георги Гьоков, който беше депутат в 42-то Народно събрание. ДПС е представлявана само от лекари, без изключение - познати за здравеопазването лица. Това са д-р Тунчер Кърджалиев, д-р Джевдет Чакъров и д-р Хасан Адемов. Патриотичният фронт е представляван в комисията от Димитър Байрактаров, посочил като своя професия журналист и икономист, и от специалиста по хранене Султанка Петрова, която в графа професия е вписала "консултант". И двамата са в парламента за първи път.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ БЮДЖЕТА НА НЗОК И НА ДЪРЖАВАТА
Министерският съвет одобри проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2015 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба. От изпратеното от МС съобщение става ясно, че за болнична медицинска помощ са предвидени общо 1 347 916 000 лв.  За здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 178 000 000 лв. Специализираната извънболнична медицинска помощ ще получи 190 000 000 лв., за дентална помощ ще отидат 120 000 000 лв., а за медико-диагностична дейност - 70 000 000 лв.
За лекарства за домашно лечение определените средства са 554 164 000 лв. За онколекарства в болничната помощ - 180 000 000 лв. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ - 77 000 000 лв. За плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването са предвидени общо 24 000 000 лева.
 
ДОЦ. ЙОВЧЕВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
Доц. д-р Йовчо Йовчев е новият изпълнителен директор на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" - Университетска. Тази сутрин той е подписал заповедта си за назначение, информира dariknews.bg. Доц. Йовчев беше член на Съвета на директорите в старозагорската болница, когато директор на лечебното заведение бе д-р Петър Атанасов. След смяната на екипа през 2013 г. проф. Петрана Чакърова оглави болницата, а в борда на мястото на доц. Йовчев бе назначен д-р Мариус Кирков.
 
20% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
"Още от следващата година ще увеличим заплатите с 20% в системата на Спешна помощ - нещо, което сме предвидили в бюджета за тази година. И тенденцията е през следващите пет години да продължим да увеличаваме с по 20%, за да може това да бъде единият мотив за работата на колегите." Това каза зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред БНТ. На второ място новият екип в МЗ поставя осигуряването на необходимата апаратура, стана ясно от думите му. Той каза още, че работата в посока изнесени центрове на Спешна помощ ще продължи, въпреки недобрите резултати до момента. "Причината тези изнесени центрове да не работят е в липсата на достатъчно екипи. Ние през следващата година започваме поетапно въвеждането и обучението на парамедиците и всъщност идеята, която имаме е през тях и през подобряване на условията за работа в Спешна помощ да увеличим броя на хората, които работят в системата", обясни той.
ОТПАДА ПЛАТЕНАТА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ
Отпада платената специализация за младите лекари. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на церемонията по дипломирането на 48-ия випуск на МУ-Варна. "Ние ще променим и условията за акредитация на лечебните заведения и стандартите, за да ги насочим към вземането на работа на специализанти", каза още д-р Шарков, цитиран от БНТ. 156 млади лекари от Факултета по медицина към Медицински университет - Варна се дипломираха в събота. За първи път през тази година дипломите си получиха и чуждестранните студенти от англоезичната програма на обучение по медицина в МУ-Варна. Сред тях бяха представители на Германия, Турция, Гърция, Канада, САЩ, Япония, Нигерия, Полша, Кипър, Швейцария, Великобритания.