Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 ноември 2014)
 
НЯМА ДА ИМА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ТАКСИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРЕЗ 2015
В предложения от финансовото министерство държавен бюджет за идната година, в частта му за средствата на МЗ, не са предвидени средства за компенсация на намалената потребителска такса за пенсионери. Това стана ясно от думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов днес пред журналисти. "Ако това се случи, мога да гарантирам отсега, че рамков договор няма да има и лекарският съюз ще се оттегли от участие с останалите институции в страната", категоричен беше той. Д-р Райчинов обясни, че вариантът, предложен към момента от МФ, предвижда потребителската такса за пенсионерите да остане 1 лев, без обаче разликата до 2,90 лв. да се компенсира от където и да било.
 
БЛИЗО 30% ОТ РОДИТЕЛИТЕ ПУШАТ ПРЕД ДЕЦАТА СИ
Според СЗО страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. По данни на Българското дружество по алергология (БДА) от алергичен ринит в България боледуват около 20 - 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата.
Тези данни бяха оповестени днес на пресконференция, на  която се представиха резултатите от информационна кампания "Дишай свободно". Тя бе реализирана сред четвъртокласниците на 10 столични училища в периода 20.10 - 07.11.2014 г.
 
В ПРЕСАТА: НЕОСИГУРЕНИТЕ ЩЕ ПОЛЗВАТ САМО БЪРЗА ПОМОЩ  
От 2015 г. разликата между здравно осигурения и неосигурения ще стане видима. Хората, които не плащат вноски за здраве, ще ползват само ясно регламентиран пакет при конкретни спешни състояния. Това посочи като част от реформите в сектора министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю за в. "Труд".
"Неосигурените, които са в активна възраст и не са социално слаби, трябва да знаят, че оставането им в това състояние вещае недобри неща", предупреждава Москов. От следващата година ще бъде прекратена възможността за планов прием в болниците на здравно неосигурени пациенти, добави още Москов.
 
НЗОК РАЗПОЛАГА С ОЩЕ 100 МЛН. ЛВ.
Отново за броени минути и без дебати парламентът, както вчера бюджетната комисия, одобри актуализацията на бюджета на здравната каса със 100 млн. лв.
След отпускането на средствата се очаква осигурителната институция да няма проблем с осигуряването на необходимите до края на годината средства за болнична помощ, онколекарства, лекарства за домашно лечение и медицински изделия.
 
ДОПЛАЩАНЕТО ЩЕ ДИСЦИПЛИНИРА ПАЦИЕНТИТЕ
Конкуренцията в здравния сектор е това, което ще реши голяма част от проблемите в здравеопазването. Това каза главният редактор на списание "Форбс" в България Йордан Матеев по време на форум "Пациентът в центъра на системата - определяне на приоритетите в здравеопазването", организиран от икономическото списание. Той каза, че е необходима демонополизация на НЗОК. Според него само тогава пациентът ще може да бъде поставен в центъра на системата на здравеопазване. Матеев също така отбеляза, че подкрепя намерението на новия министър на здравеопазването д-р Петър Москов да постави акцента на своята работа върху създаването на интегрирана информационна система. Георги Ангелов, който е старши икономист в Институт "Отворено общество", каза, че липсата на растеж в икономиката е един от важните фактори да няма достатъчно пари за здраве. Той посочи няколко проблема, които допълнително утежняват нещата. Такъв е например проблемът с многото неосигурени пациенти.Според него един от подходите да се дисциплинира системата по отношение на разходите е да се въведе доплащането.