Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 ноември 2014)
 
ПРОМЯНА В ТАКСАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
"Намалената на 1 лев такса преглед при джипито за пенсионерите вероятно ще бъде променена. "Не съм против социално слаби и пенсионери да получават помощ за здравни услуги, но не е това начинът", каза здравният министър Петър Москов вчера", пише "24 часа". Труд" се спира на достъпа до извънболнична помощ. "Направленията за преглед при специалист ще отпаднат. Джипитата повече няма да ни отпращат с "Няма талони, елате следващия месец". Всеки пациент ще има ясен лимит за доболнична помощ", четем в изданието. "Министърът съобщи, че ще има различни пакети в доболничната помощ, които ще покрива НЗОК.
 
БЪЛГАРИЯ - ЕДИНСТВЕНА В ЕС БЕЗ HEMS СИСТЕМА
България е единствената страна в ЕС, която няма хеликоптерна система за спешна медицинска помощ, известна като HEMS. За разлика от всички бивши социалистически страни, които са започнали решаването на този проблем още през 90-те години на миналия век, у нас по темата нито се говори, нито се предприема нещо конструктивно. За това алармира днес в презентация пред  националната травма конференция доц. Олег Чолаков, хирург в УМБАЛСМ "Пирогов".
България се нуждае от създаване на единна травма система, от дефиниране на понятието "травма център" на регионално и национално ниво, от засилване на превенцията и от подобряване на травма мениджмънта чрез осигуряване с екипи, ресурси и логистика, посочи в презентацията си проф. Стоян Миланов, председател на Българското дружество по спешна медицина, директор на УМБАЛСМ "Пирогов" и национален консултант по спешна медицина.