Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 ноември 2014)
 
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ОБНОВЕНИ ЗАЛИ В "СВ.ИВАН РИЛСКИ"
Две новооборудвани операционни зали в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - София ще бъдат открити в 11 ч. на 21 ноември т. г.
Обновяването на операционните зали се е осъществило по проект № BG161PO003-1.2.04-0087-C0001 с наименование "Внедряване на високотехнологично оборудване за НИРД с приложение в хирургическо лечение на фармакорезистентните епилепсии и невроонкологичните заболявания"  и с  финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България.
 
ОСИГУРЕНИ СА ПАРИ ЗА ИНТЕГРИРАНА Е-СИСТЕМА
Бюджетите на МЗ и НЗОК за 2014 г. няма да бъдат под актуализираните нива за тази година. Това каза по време на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, на която той представи своя екип. Той обаче отбеляза, че казаното от него не означава, че парите на касата ще бъдат увеличени точно с 400 млн. лв. Д-р Москов също така заяви, че НЗОК не може да продължава да бъде само пасивен платец, а е необходимо да се засилят нейните контролни функции. От думите му стана ясно, че през следващата година предстои промяна в структурата на работа на здравната каса, а финансирането ще е насочено основно към изпълнение на целите, поставени от неговия кабинет. Като друг приоритет министърът посочи създаването на интегрирана електронна система в здравеопазването. Той каза, че за нейното изграждане вече е осигурено финансиране и следващата седмица ще бъде обявен конкурс за обществена поръчка.
 
Р. БЪЧВАРОВА ПОЛУЧИ РЕСОР "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ" ЗА НАБЛЮДЕНИЕ
Вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова ще отговаря за здравния сектор. Това стана ясно, след като министър-председателят Бойко Борисов разпредели ресорите на заместниците си.
Освен работата на министър Москов, Бъчварова ще следи и тази на министрите на образованието и науката, на културата, на младежта и спорта и на туризма.
Тя също така ще осъществява взаимодействието на правителството с Държавна агенция "Архиви", Комисията за регулиране на съобщенията, Националния статистически институт и Националната агенция за оценяване и акредитация.
 
2 163 004 ЛВ. СЪБРА КАМПАНИЯТА "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА"
Дарения в размер на повече от 2 160 000 лв. събра тази година благотворителната кампания "Българската коледа". С 950 000 от тях е подпомогнато лечението на 524 деца, а останалата част от сумата - над 1,2 млн. лв., е изразходвана за закупуване на модерна апаратура за слухов и зрителен скрининг и ранна диагностика на отклоненията в зренията и слуха на новородени и деца в най-ранна възраст. Тези данни представи днес президентът Росен Плевнелиев в отчета си за постигнатото от ХІ-ата кампания "Българската коледа". Държавният глава посети УМБАЛ "Александровска", за да се срещне с екипа на болницата и на детското очно отделение, което получава от инициативата четири апарата на обща стойност близо 90 000 лв.
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАРИТЕ В ПАРЛАМЕНТА - ЕДИННИ ЗА РЕФОРМИТЕ
Между лекарите от отделните политически сили има пълно разбирателство по отношение на предстоящите реформи. Това казва в свое интервю, публикувано в "СтандарТ4, ген. Стоян Тонев. "Обикновено се свързват нещата и с други сфери и тогава се получават нюанси", посочва той. По думите му, липсата на лекари у нас е преекспониран въпрос. "Като цяло бройката на лекарите в България е достатъчна за средноевропейските стандарти. Проблемът е по-скоро за това, че излизат млади лекари, които са бъдещето на страната, и до качеството и до квалификацията на лекарите, които са в страната. ", казва ген. Тонев.Запитан какво според него ще накара хората да плащат здравните си осигуровки, той коментира: "Както навсякъде в живота, трябва да се използва и тоягата, и морковът. Трябва да има санкции за тези, които не си плащат, и, разбира се, мотивация да си плащат, която да бъде свързана с това, че една част, между 20 и 25% от вноската да не е солидарна, а да е по собствена партида на пациента."
 
МЗ ВЪВЕЖДА РЕГЛАМЕНТИРАН ТРИАЖ В СПЕШНАТА ПОМОЩ
Подобряване на инфраструктурата на спешната помощ, като с подобряването се въведе триажът както на национално ниво, така и на ниво спешно отделение. Това е един от първите приоритети в спешната помощ, които има новият екип в МЗ. Екипът на здравното ведомство залага и подобряване на материално-техническата обезпеченост на спешната помощ както с линейки, така и с апаратура, стана ясно още от думите на д-р Шарков. Друг от приоритетите е кадровата обезпеченост на спешната помощ, посочи още зам.-министърът. "Нашата цел е превръщането и на "Пирогов" в естествен център за продължаващо обучение, специализация, квалификация, практическо обучение и т.н. на всички кадри, не само парамедици, защото поддържането на добро медицинско образование и поведение е от изключително голямо значение за нас", каза той.
 
"ЛЕКУВАМЕ ВСИЧКО ЗА ВСИЧКИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ" Е ФАЛШИВА ТЕЗА
"Актуализацията на бюджета на НЗОК със 100 млн. лв. беше последното нещо, което се финансираше "защото така". Това заяви на пресконференция днес здравният министър д-р Петър Москов. "Ако това не се получи, ние нямаме особена причина да продължаваме престоя си в министерството", допълни той.
Министърът посочи, че в момента касата е пасивен платец на фактури, който генерира 4-500-милионен дефицит на годишна база, и заяви категорично, че това не може да продължава. "Като цяло "ние лекуваме всичко за всички и по всяко време" е фалшива теза. Трьбвя дя емя преаретуте - напр. майчинското и детското здравеопазване, неонатологията"". Д-р Москов обеща, че през 2015 г. нещата ще бъдат поставени на принципна основа и допълни: "И тогава, ако има разказ за 400 млн. лв. (сумата, която поиска надзорът на касата допълнително за 2015 г., б.р.), той трябва да бъде обоснован през тези цели и през тези приоритети.