Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 ноември 2014)
 
ВСЕКИ, ЗАБРАВИЛ, ЧЕ МЕДИЦИНАТА ТРЯБВА ДА ПОМАГА НА БОЛНИТЕ, ЩЕ Е МОЙ ВРАГ
"Аз искам всички да знаят следното: всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага на болните и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека да имам такива врагове." Това заяви в събота пред bTV здравният министър д-р Петър Москов. Думите му бяха свързани с факта, че България ще трябва да върне 100 млн. лв. неусвоени евросредства за онкоапаратура. Причината за връщането им, по думите на министъра, е становище на наши национални консултанти, според които и без наличието й онкоболни, които в момента я ползват в чужбина, могат да се лекуват у нас. "Това означава, че аз бих могъл да дам на прокуратурата цялата Комисия за лечение в чужбина. Защото българската държава е дала над 1 млн. евро само миналата година за лечението на нашите граждани точно с тази апаратура", коментира д-р Москов и допълни: "Това означава следното, че тези пари за здравеопазване, този документ, изпратен от националния ни консултант по лъчелечение, че тези апарати не са нужни на България, свежда до нула денонощните усилия на екипа на министър Ненков и моя. Тоест тези пари за здравеопазване в оперативната програма на този етап са безвъзвратно загубени."
Така от казаното от министър Москов стана ясно, че наши онкоболни ще продължават да се лекуват в чужбина "заради частния интерес на определени медицински специалисти, които са забравили какво е медицина и са отишли в полето на бизнеса".
 
БИВШИ ЗДРАВНИ МИНИСТРИ: Д-Р МОСКОВ НЯМА ДА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ГОЛЕМИ РЕФОРМИ
Д-р Москов няма да може да направи някакви кардинални реформи, не защото няма желание, а защото такава е ситуацията в момента. Това каза в интервю за БНТ министърът на здравеопазването от кабинета на ГЕРБ за периода 2010 - 2012 г. д-р Стефан Константинов. Като причина за това той отбеляза два фактора. Според него, на първо място са неясните приоритети, посочени в предизборните платформи на управляващите партии, а на второ - различните идеи за това как трябва да се реформира здравеопазването. Министърът на здравеопазването от правителството на Тройната коалиция за периода 2005 -2008 г. проф. Радослав Гайдарски пък каза, че не вижда д-р Москов до момента да е посочил някакви приоритети. Проф. Гайдарски каза още, че новият министър трябва да започне своята работа, като направи бърза проверка на пропуснатите ползи в областта на здравеопазването. Той коментира новината, излязла преди три дни, че България ще загуби около 100 млн. лв. по европейски програми за закупуването на апаратура за лечение на онкологични заболявания. Скандалът се разгоря след като д-р Петър Москов изнесе данни, че национални консултанти са дали становище, че страната ни не се нуждае от определен тип апаратура, закупуването на която вече сме заявили пред Европейския съюз. Проф. Гайдарски заяви, че трябва да има много строги наказания за хората, които са допуснали да се загубят толкова милиони.
 
ПРОГРАМАТА ЗА ОРАЛНА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕЦАТА ЩЕ БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕНА ЗА ОЩЕ ПЕТ ГОДИНИ
Над 20% от шестгодишните деца у нас са били успешно обхванати със силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби - шестите молари, информираха от ръководството на Българския зъболекарски съюз. Днес се състоя финалният годишен форум, на който бяха отчетени резултатите от изпълнението на първата за България Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години (2009 г. - 2014 г.). Програмата трябва да бъде възприемана като първа стъпка по пътя към утвърждаването на една устойчива и перспективна политика в областта на детското дентално здраве, посочиха експерти от БЗС и зъболекари от цялата страна, участвали в реализацията на програмата.