Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 ноември 2014)
 
АКО НЯМА ЗЛОУПОТРЕБИ, ПАРИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СТИГАТ
БТПП не приема предложения законопроект за актуализация на Държавния бюджет за 2014 г., с изключение на увеличението на средствата за здравеопазване. Това се казва в становище на Българската търговско-промишлена палата, оповестено на сайта й. БТПП има възражения и по отношение на актуализацията на бюджета на здравната каса, става ясно още от становището. "Все още не виждаме сериозни мерки в здравния сектор. Там всички знаем какво е безредието, всички знаем как се изкривява картината, ежедневно се изкривява информация, вкарват се лъжливи сведения." Това заяви пред БНР председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му, електронна система за контрол би променила това положение. "И тогава мисля, че в един момент ако престанат злоупотребите в здравеопазването, може да се окаже, че ние имаме повече средства, отколкото са необходими в съответния момент", коментира той.
 
В ПРЕСАТА: ГОРАНОВ СРАВНИ БОЛНИЦИТЕ С ФОТОВОЛТАИЦИ
"Строежът на болници много напомня този на фотоволтаиците, образно коментира вчера финансовият министър Владислав Горанов. И обясни, че в момента имало близо 30 болници, които били построени и готови да получат лиценз", четем днес в "Стандарт". "По думите му тази ситуация прилича на присъединяването на фотоволтаиците от преди няколко години. "Някой строи и след това държавата трябва да плаща чрез здравната каса. Тази ситуация изисква конкретни действия", обясни още Горанов", пише още вестникът. "Според него един от начините да се ограничи разрастването на разходите на системата е налагането на националната здравна карта", допълва "Сега".
 
КОРУПЦИЯ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Обществените поръчки за доставка на лекарствени продукти за лечебните заведения са едно от слабите звена в системата на здравеопазването, през което се извършват огромен брой нарушения и злоупотреби. Това се казва в доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет. Анализът обхваща 14 области на лекарствената политика, открива 64 слаби места в нея, които създават условия за корупция и предлага 81 мерки. Той бе внесен днес за разглеждане в Министерски съвет.
 
НАШИТЕ ЛЕКАРИ СА НЕРАВНОПОСТАВЕНИ НА ТЕЗИ В ЧУЖБИНА
Тенденция на неравнопоставеност между източноевропейските медицински специалисти и колегите им от държавата, в която са избрали да работят. Това са отчели от организацията "Форум на регионите". Неравнопоставеността се отбелязва по отношение на спазването на трудовите им права, посочва директорът на организацията д-р Димка Меридонов.
 
49 НОВИ ЗАЯВЛЕНИЯ ОДОБРИ ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Вчера на свое заседание Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца"
 
разгледа заявленията на общо 60 деца, като от тях бяха одобрени заявленията на 49, съобщават от пресцентъра на МЗ.
 
Д-Р  ПЕНКОВ И Д-Р ШАРКОВ СА НОВИТЕ ЗАМ.-ЗДРАВНИ МИНИСТРИ
Д-р Бойко Пенков е новият стар зам.-министър на здравеопазването. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Другият заместник на Петър Москов ще бъде д-р Ваньо Шарков.