Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 ноември 2014)
 
НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БАПЗГ СЕ ПРОВДЕ В СТОЛИЦАТА
На 7 и 8 ноември 2014 г. в столицата се проведоха УС  и НС на БАПЗГ. Председателят на Управителния съвет Милка Василева и неговите членове изнесоха информации за дейността в периода от проведения Редовния конгрес на съсловната организация до момента. Бяха обсъдени някои взети от този конгрес решения и актуализирани посланията към  държавните органи и институции за  спасяване на сестринството. На 7 ноември се проведе и работна среща с потребителите на Националния електронен професионален регистър, на която присъстваха представители от повечето регионални колегии на БАПЗГ.
 
МНОГО СА ОТЛИЧНИЦИТЕ ОТ ВИПУСК 2014 НА МК  - ВАРНА
Випуск 2014 на Медицинския колеж към Медицински университет - Варна се дипломира днес на тържествена промоция, която се състоя в Национална опера - Варна. Общо 123 абсолвенти - зъботехници, помощник- фармацевти, медицински лаборанти, рехабилитатори, рентгенови лаборанти,  инспектори по обществено здраве, специалисти по социални дейности - получиха своите дипломи от ректора на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов. За първа година се дипломира и първият випуск от 13 специалисти медицински козметици с общо успех 5:50 и 10 отличници. С дипломиралите се днес абсолвенти общият брой на висококвалифицираните здравни специалисти, които осигурява през своята 72-годишна история Медицински колеж - Варна, e вече 17 301.
 
Д-Р МОСКОВ: ЗАЛАГАМ ГЛАВАТА СИ, ЧЕ ДО КРАЯ НА 2015 Г. ЩЕ ИМА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА
Първият ангажимент на новият здравен министър д-р Петър Москов е у нас да бъде въведено електронното здравеопазване. Това стана ясно от думите му по време на интервю за Нова телевизия. Той каза, че от вчера в МЗ вече се работи по постигането на тази цел. Д-р Москов обясни, че в момента няма яснота колко пари са нужни за здравеопазването, защото те изтичат, заради липсата на контрол в системата. Д-р Москов обяви, че ще направи нужното до края на 2015 г. българските пациенти да разполагат с електронни здравни карти и да се използват електронни рецепти и електронни досиета. "Това означава, че при отиването си при специалист вие ще държите в ръцете си тази електронна здравна карта, ще държите своето право на здравноосигурен. Т.е. своето право на направление, а няма да чакате талон. Когато отидете в болница, касата ще плати на тази болница само ако вие се регистрирате в тази болница. Когато напускате болницата или ви изписват, с ваше знание или без ваше знание, вие ще трябва да сложите собственоръчно картата ви там, където се слага. Ако това не е така, МЗ и НЗОК трябва да проверят защо вие не сте изписан с ваше съгласие. В аптеките ще има яснота кой за какво плаща и колко", каза министърът. От думите му стана ясно също така, че след въвеждането на електронната система ще намалеят случаите източване на НЗОК чрез изписването на неверни диагнози, за да се вземат повече пари по пътеки. "Практически това ще бъде сведено до индивидуална виртуозност", отбеляза той.
 
ПАДА СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В ЗДРАВНАТА И СОЦИАЛНАТА СФЕРА
През третото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата за дейността "Хуманно здравеопазване и социална работа" е 853 лв., съобщиха от Националния статистически институт. В сравнение с второто тримесечие е отчетено намаление с 10 лв. или приблизително с 1.2%. През последното тримесечие на 2013 г. средната заплата в сектора пък е била едва 814 лв. Средната месечна работна заплата за периода e 809 лева и намалява спрямо второто тримесечие на 2014 г. с 1.0%.
 
ПАЦИЕНТИ ВНАСЯТ  "ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЯТА"
Зам.-председателката на Асоциацията на болните от псориазис и псориатични усложнения Ива Димова се надява от началото на следващата година да се увеличи броят на комисиите, които ще разрешават лечение с биологични лекарства при пациенти с псориазис. Това съобщи Zdrave.net. Досега комисии е имало само в 3 града - София, Плевен и Стара Загора, но през 2015 г. ще бъдат разкрити и на други места, което значително ще улесни пациентите.
 
В ПРЕСАТА: БЛС ЩЕ ИМА НОВ ШЕФ ПРЕЗ АПРИЛ
"Българският лекарски съюз ще има нов шеф през април. На отчетно-изборен събор на съсловната организация ще бъде избран наследник на д-р Цветан Райчинов, чийто втори петгодишен мандат изтича през март 2015 г. Според устава на БЛС той няма право повече да оглавява съюза", пише във в. "Преса"
"В битката за стола на д-р Райчинов се очаква да се включат поне петима лекари. В единия лагер са хората на самия Райчинов - неговите заместници д-р Юлиян Йорданов и д-р Кирил Еленски. Според запознати с по-големи амбиции и шансове да седне на председателското място е хирургът д-р Йорданов. В надпреварата ще се включи и бившият шеф на БЛС д-р Андрей Кехайов, който все още има силно лоби в съсловната организация", четем във вестника.
В "Труд" пише, че министрите се събират при вицепремиера Румяна Бъчварова, за да разпределят зам. министерските кресла. Очаква се среща за втория ешелон във властта и при премиера Бойко Борисов. Макар че все още няма яснота за схемата, по която ще се делят зам. министерските кресла, се очаква като мандатоносител ГЕРБ да поискат по поне едно такова във всяко ведомство." Ежедневникът твърди, че за заместници на здравния министър д-р Петър Москов се обсъждат д-р Бойко Пенков и д-р Стойчо Кацаров. още изданието.