Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 ноември 2014)
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ  С НАЙ-ВИСОК ПРОЦЕНТ НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
"Неголеми болници за долекуване са отчели най-висок процент надлимитна дейност. Той достига 265,87 на сто, показват данни на здравната каса за платените пари на лечебните заведения от декември 2013 г. до август т.г., които разгледа надзорният й съвет вчера, четем в "Труд". "В друга "класация" която е за получените в абсолютна стойност пари от НЗОК, първите 25 болници получават 1/3 от средствата за всички останали. А в челната петица са пловдивската университетска "Св. Георги", варненската "Св. Марина", "Токуда", "Централ онко хоспитал" и "Пирогов", допълва публикацията.
От материал на "Монитор" пък научаваме, че хирург от областната болница във Велико Търново е въвел собствена тарифа от 50 лв. до 500 лв., по която принуждавал пациентите си да му плащат на ръка.
 
400 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ИСКА НЗОК ЗА 2015 Г.
Увеличаване на бюджет 2015 на НЗОК с 400 млн. лв. повече от тазгодишния. Това ще поиска надзорът на осигурителната институция от новото правителство, съобщи представителят на синдикатите в касата Тома Томов, цитиран от електронните медии. Ако предложението бъде прието, през следващата година бюджетът на здравната каса ще надхвърли 3 млрд. лв.
 
ДОБЛИЖАВАМЕ СЕ ДО НОРМИТЕ НА ЕВРОТРАНСПЛАНТ
От началото на годината до момента у нас са осъществени 67 трансплантации. Очакванията ни са до края на декември общият им брой да се увеличи с още няколко, като по този начин страната ни ще достигне до минималното ниво според нормите на Евротрансплант - 10 трансплантации на 1 милион души население. Това съобщи д-р Мария Гичева, директор на дирекция в Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) в презентацията си в рамките на информационния ден на пациентски организации "Заедно с теб".
 
НАД 60% ОТ ЛЕКАРСТВАТА В ИНТЕРНЕТ СА ФАЛШИВИ
Българският гражданин има остра потребност да повиши знанията и грамотността си по отношение безопасната употреба на лекарства и лекарствената регулация като цяло. Това показват наблюденията на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) през последните месеци и по тази причина институцията ще инициира мащабна информационна кампания за обществото, съобщи изпълнителния директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова в изказването си по време на първата сесия от информационния ден, който се провежда днес по идея на пациентски организации "Заедно с теб". Ако хората у нас разполагат с точна информация, те ще се ориентират добре и ще знаят към кого да се обърнат в случай на проблем, а така също и ще си изградят правилно и отговорно поведение при употребата на лекарства, подчерта доц. Стоименова.
 
НАД 9% СПАД В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЛЕКАРСТВА ЗА ГОДИНА
Производството на лекарствени вещества и продукти през месец септември се е увеличили с 8% спрямо предходния месец август. Това сочат данните на Националния статистически институт. На годишна база обаче цифрите са коренно различни. Там се регистрира спад от 9.1%, спрямо предходната година. 
Оборотът с фармацевтични стоки и медицински стоки през септември се е увеличил с 2% спрямо този през август. В сравнение с данните за предходната година, за разлика от производството, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки нараства с 5.6%, информират още от статистическия институт.
 
ГЛАСУВАХА СЪСТАВА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
Със 144 гласа "За", 83 "Против" и един въздържал се Парламентът гласува състава на новия Министерски съвет.  В подкрепа на новия кабинет гласуваха ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център, АБВ и независимата Ана Баракова, която се отдели от партията на Николай Бареков. Очаквано "Против" гласуваха депутатите от БСП, ДПС и Атака, а един депутат от Патриотичния фронт се въздържа.  Министър председател ще бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който ще има 4 вицепремиера - Румяна Бъчварова , Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин.  За министър на здравеопазването е избран д-р Петър Москов от Реформаторския блок.