Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 ноември 2014)
 
ИЗБРАНА Е ФИРМАТА-ДОСТАВЧИК НА БЕБЕШКИ ВАКСИНИ
Има победител за доставка на шествалентната ваксина. Това е заявил служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков в Министерски съвет, цитиран от агенциите. Срокът за обжалване на избора е десетдневен. По думите на министър Ненков, "ако никой не се сети да обжалва", след изтичането на този срок ще бъде подписан договор със спечелилия доставчик. Изборът е направен на база най-ниска предложена цена, става ясно от съобщение на здравното министерство.
Ваксината ще предпазва децата от дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б.
 
ДОЦ. ИВАН СТАЙКОВ ОГЛАВИ ЛЕКАРСТВЕНАТА КОМИСИЯ ПО ЕТИКА
Доц. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология към МБАЛ "Токуда Болница София" АД, е новият председател на Централната комисия по етика по Закона за лекарствените продукти. Това реши правителството на днешното си заседание. Промяната се налага поради изтичането на 4-годишния мандат на голяма част от нейните членове, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Доц. Иван Стайков е възпитаник на Медицинската академия в София с придобита специалност по неврология и магистърска степен по обществено здраве и здравен мениджмънт. Към момента е член на Борда на директорите на ръководството на МБАЛ "Токуда Болница София", на Борда на директорите на Центъра за клинични проучвания и на Комисията за диагностика на мозъчна смърт и трансплантация към болницата.
 
НЕГЛИЖИРА СЕ ЛЕЧЕНИЕТО  НА ОСТЕОПОРОЗАТА
Вече няколко години институциите в здравеопазването си прехвърлят отговорността и не решават проблема с повишаването на нивото на реимбурсация на лекарствените продукти за лечение на остеопороза. В момента процесът за пореден път е стопиран от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и ако забавянето в тази институция продължи още няколко дни, пациентската общност ще бъде принудена да търси защита на правата си по съдебен ред. Това заяви на пресконференция в столицата днес председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров. Той поясни, че въпросът е трябвало да бъде решен още през 2013 година след влизането в сила на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, приета с Постановление на Министерския съвет и обнародвана в "Държавен вестник" на 30 април същата година, но по въпроса не е направено нищо.
 
ДИСКУСИЯ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ СЕ ПРОВЕЖДА УТРЕ
Дискусия на тема "Спешната помощ за спешните пациенти" ще се проведе утре, 6-ти ноември, в хотел "Анел" в столицата. Форумът е организиран от БЛС и Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
Форумът ще се открие в 11 ч , а началният час на дискусията е 12:10 ч.
 
В ПРЕСАТА: КОМЕНТИРАТ СЕ БЪДЕЩИТЕ МИНИСТРИ
Очаквано, основният фокус на днешната преса е върху постигнатата договорка за кабинет и по-точно върху разпределението на ресорите в Министерски съвет. "Сега" констатира: "ГЕРБ запазва всички ресурсни министерства, а на партньорите си отстъпва проблемните ресори. Ако този състав на кабинета бъде одобрен и при разположението на силите в парламента, трудно ще бъдат направени реформите, които не търпят отлагане." Ежедневникът допълва: "Реформаторите получават най-тежките министерства, в които трябва да се правят болезнени реформи, по които няма политически консенсус - образованието, здравеопазването, правосъдието, отбраната." "24 часа" пък публикува материал на проф. Иван Тодоров, който казва, че реформите предполагат законодателни промени за изграждане на 3 мощни частни здравни каси и приватизация на болниците - нещо, което едва ли някой ще има смелостта да направи. Изграждане на електронна здравна карта и електронна рецепта можело да стане, стига парите за това да не се окрадат отново.
От други публикации в пресата пък  научаваме, че държавните и общинските болници са с над 407 млн. лв. дългове. Няколко вестника цитират справка на РЗОК - Варна за установени в региона нарушения. Схеми за източване на здравната каса въртят варненски зъболекари - например, стоматолог е извадил един и същи зъб на пациент в два поредни месеца, а негов колега  е отчел направена пломба на изваден зъб.