Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 ноември 2014)
 
ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ ВЪВ ВАРНЕНСКО
От 1 януари 2015 г. заплатите в сферата на общинското здравеопазване да бъдат увеличени от 5 до 7%, а в социалните дейности  - с 5 на сто.  Това предвиждат колективните трудови договори (КТД), които днес бяха подписани от кмета на Варна Иван Портних и представители на местните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщиха от общината. Работещите в здравеопазването ще получават допълнително по 2 минимални работни заплати - за Коледа и за професионалния празник 7 април, а социалните работници -коледна заплата и при възможност възнаграждение за Деня на социалния работник. КТД предвиждат още допълнителен платен отпуск от 2 дни за специалисти в социалната сфера, а в сектор здравеопазване - от 1 до 5 дни към основната отпуска, в зависимост от стажа.  Общинските лекари със специалност пък ще получават допълнително 30 лв. месечно.
 
ПАК НЕ  Е ЯСНО КОЙ ЩЕ СТАНЕ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
В евентуалното ново правителство Реформаторският блок да има 6 министерски кресла и един вицепремиер, докато ГЕРБ ще излъчи двама вицепремиери. Останалите министри ще бъдат от ГЕРБ, а един пост да бъде даден на АБВ. Това стана ясно след приключването на срещата между двете партии. Имената на евентуалните министри ще станат ясни утре, след като бъдат одобрени от парламентарните групи. Радан Кънев от Реформаторите обяви, че ще подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов. За момента за министър на здравеопазването се спрягат няколко имена.  От Реформаторския блок най-често споменаваното име е това на д-р Петър Москов. Евентуалните кандидатури, излъчени от ГЕРБ, които се завъртяха из медиите, са на генерал Стоян Тонев или на Десислава Атанасова, която вече оглавяваше ведомството при предишното управление на партията на Бойко Борисов. Други слухове пък свързват с поста настоящи кадри на ВМА: сегашния служебен министър д-р Мирослав Ненков, предшественика му ген. проф. Николай Петров, както и получилият наградата "Лекар на годината" доц. Крум Кацаров.
 
БЪЛГАРИЯ С ШЕСТ ПЪТИ ПО-МАЛКО СРЕДСТВА ЗА ОНКОТЕРАПИЯ ОТ ЕС
37 618 раково болни се лекуват от едва трима онколози. Това каза директорът на КОЦ-Пловдив д-р Калин Калинов, цитиран от dariknews.bg. По думите му специалистите в тази област са крайно недостатъчни както за Пловдив, така и за цялата страна, където общият брой на онколози е едва 43-ма. Във връзка с малкото на брой специалисти д-р Калинов коментира, че висококвалифицираните млади кадри напускат страната ни не заради липсата на добро заплащане, а заради лошия психоклимат. Според него обаче тази тенденция може да бъде прекратена с прилагането на добра социална политика отстрана на бъдещото правителство.
 
В ПРЕСАТА: СТУДЕНТИТЕ С ДОГОВОР "ОСТАВАМ В БЪЛГАРИЯ"
"Монитор" информира за документ на БАН, според който студентите трябва да подписват договори, че ще останат в България, след като завършат университет. "Става дума най-вече за студентите по медицина, педагогика и инженерни науки, обясни председателят на академията акад. Стефан Воденичаров. В момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница. Идеята да се подписват договори от типа "държава - дипломиращи се младежи" е с цел да се спре изтичането на мозъци и да се избегне кризата за лекари, учители и инженери, която се задава. За целта обаче държавата трябва да осигури и заслужените условия за качествено обучение и заплащане на тези специалисти", четем в публикацията.
Идеята за увеличаване на здравната вноска, лансирана преди дни от лекарския съюз, също привлича вниманието на пресата. "Здравните осигуровки да се увеличат от 8 на 12% поиска Българският лекарски съюз" - пишат изданията.