Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 ноември 2014)
 
В ПЕЧАТА: БЪЛГАРСКИ МЕДСЕСТРИ ПРЕДПОЧИТАТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
"Няколко клиники във Франция търсят лекари в почти всички направления. Така за хирург ортопед лечебно заведение предлага годишно възнаграждение между 60 000 и 80 000 евро. В Германия месечните възнаграждения за лекари варират между 3500 и 5000 евро. В момента се търсят 50 медсестри срещу възнаграждение от 2000 евро." Това пише днес "Монитор". "За разлика от българските лекари медсестрите рядко избирали Германия, защото срещали проблеми при признаване на дипломите. От 2 г. насам българските медсестри се насочват към Великобритания, Швейцария и Белгия. До преди това основни дестинации бяха Испания, Италия и Малта", обясниха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи", допълва публикацията, като уточнява, че основната причина за промяна на дестинацията е по-високото заплащане. Вестникът пише още: "Консултантите към Агенцията по заетостта (АЗ) признават, че избягват да публикуват обяви за медици, въпреки че това са едни от най-търсените кадри в страната. "Първо, и у нас има криза за медицински персонал. Освен това лекарите и сестрите могат много лесно сами да намерят работа, трябва само да пуснат автобиографията си в съответната болница", обясниха от АЗ." Ежедневникът отбелязва също така, че 80% от младите лекари искат да емигрират. Най-предпочитана е Германия. Там годишната заплата на докторите е около 40 000 евро. От догодина обаче страната ще увеличи изискванията за владеене на език, освен това нараства и конкуренцията на специалисти от други страни, четем във вестника.
 
УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА - ЗА ИЛИ ПРОТИВ?
Увеличаване на здравната вноска с 1%. Такова искане гласува Лекарският съюз на последния си, 61-ви извънреден Събор, който се състоя преди дни в Равда. На събора делегатите разгледаха и приеха предложения на съюза по новия НРД 2015.
Предложението на съсловната организация е осигуровката да се повишава плавно в продължение на няколко години, докато достигне 12 на сто, при това не преди държавата да започне да внася пълните вноски за осигурените от нея групи.
За повишаване на осигуровката се обяви и служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков, почти в началото на тримесечния си до момента мандат. Гласовете на пациентските организации пък в случая са: пари срещу реформи. Нито пациентите, нито министрите искат да влагат средства в нереформирана система, като първите се спират на качеството на лечението, а вторите - на изтичащите неясно къде средства.
 
ПЛАЩАМЕ ОТ ДЖОБА СИ ЗА ЗДРАВЕ  ЕДНАКВО С ДЪРЖАВАТА
3,3 млрд. лв. публични срещу 2,9 млрд. частни. Това е равносметката на разходите ни за здравеопазване за 2013 г., по данни на международната анализаторска компания IMS Health. Българинът доплаща най-много за лекарства в ЕС, като близо 75% от цената на лекарствата се пада на "частния" джоб. В същото време публичните разходи за лекарства се изразходват така: 52,4 на сто за оригинални и 47,6% - за генерични медикаменти. Ръстът на оригиналните през 2013 г. спрямо предходната година е 9,2%, докато този на генеричните - едва 0,7%, сочат данните на компанията, представени от д-р Евгени Тасовски от БГ ФармА на семинар за журналисти в Банско.
 
ОТКРИХА РЕКОНСТРУИРАНА КЛИНИКА ПО НЕФРОЛОГИЯ
По случай 135 години от основаването и 130 години от именуването на Александровска болница, днес бе официално открита реконструираната Клиника по нефрология на болницата. Тя е един от водещите в страната диагностично-терапевтични центрове, в който се прилагат класически и иновативни методи за ултразвукова диагностика на отделителната система и биопсични методи в нефрологията. Лентата преряза министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, в присъствието на колеги и партньори, съобщават от лечебното заведение.
Клиниката по нефрология заема сутерена и част от триетажна сграда, строена преди повече от 110 години, в която до февруари 2014 г. не са предприемани комплексни ремонтни дейности. Ремонтирани са 1250 кв.м площ на стойност 850 хил. лева, отпуснати от Министерство на здравеопазването. Извършен е вътрешен основен ремонт на стационара с цялостна подмяна на подовата настилка, на дограмата и на няколко вида инсталации (електрическа, отоплителна, ВИК, инсталация за медицински газове). След ремонта болничните стаи разполагат със собствен санитарен възел и душ кабина, един от тях е приспособен за инвалиди. За първи път в Клиниката по нефрология е изградена интерактивна мрежа, с която са осигурени телевизия, телефонни и интернет услуги за всички пациенти.
 
М-Р НЕНКОВ: ОЩЕ НЯМА ОФЕРТИ ЗА ШЕСТВАЛЕНТНА ВАКСИНА
"Днес до края на деня очакваме да бъдат подадени оферти за доставка на шествалентна ваксина, но до момента, към този час няма подадена нито една." Това заяви на заключителна пресконференция в Министерски съвет служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той уточни, че ако оферти не се получат, ще бъде обявено ново директно договаряне до момента, до който не бъде получена оферта, тъй като министерството не разполага с друг законов механизъм. В края на седмицата или най-късно в началото на следващата предстои доставката на първите дози петвалентна ваксина, информира още той.
 
ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ
Днес в 19:00 ч. в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" ще се състои церемонията по официалното откриване на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се провежда от 3 до 7 ноември под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Организатори и инициатори за възраждането на един от най-престижните филмови фестивали на Варна след близо 25-годишното му прекъсване са Медицински университет - Варна и Българския червен кръст. По време на церемонията ще бъдат наградени доброволците от МУ-Варна и БЧК, оказали помощ на пострадалите от наводненията в Аспарухово. Плакет за хуманизъм в киното ще бъде връчен и на сръбския режисьор, носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали и член на борда на Европейската филмова академия Горан Паскалевич - специален гост-режисьор на фестивала.
По-рано през деня вицепрезидентът Маргарита Попова ще засади дръвче в "Алея на славата" в парка на Детски оздравителен лагер "Радуга" като символ на новото начало за фестивала