Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 октомври 2014)
 
ЕВРОПА ТЪРСИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Кариери в бяло представя календара на международните изложения за работа за медицински персонал през тази есен.  Календарът включва изложения в Испания, Румъния, Молдова, Хърватска, България, Гърция, Унгария и Чехия. Над 20 работодателя ще търсят персонал в няколко европейски страни. Събитията са изключително насочени към медицинския персонал търсещ работа в страната и чужбина. Частни болници и клиники, заедно с компании-посредници, се включват в изложенията за да се срещнат близо с търсещите медцинска работа и да им помогнат директно в намирането на желаната позиция. Възможностите са за държави като Германия, Англия, Ирландия, Франция, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Австрия, Швейцария. Отворено е за всички специалности.
Българските здравни работници са поканени да се присъединят към събитието на следните дати: Пловдив, 01. Ноември, 10:00 - 16:00, Хотел Дедеман-Тримонциум Принцес Хотел; София, 02. Ноември, 10:00 - 16:00, Хотел Родина; Плевен, 03. Ноември, 12:00 - 18:00, Хотел Балкан; Посещението на изложенията е напълно свободно и безплатно. Кариери в бяло е платформа, насочена към медицински специалисти търсещи работа, давайки им възможност да се срещнат с няколко потенциални работодателя. Предлагат се заплати, започващи от 2 500 ЕВРО, езикови курсове.Повече информация може да се намери на официалната страница на събитието.
 
ИАЛ ИЗТЕГЛЯ ОТ ПАЗАРА МЕДИКАМЕНТ ЗА ОЧНИ ИНФЕКЦИИ
Изпълнителната агенция по лекарствата блокира и изтегля от пазара лекарствения продукт за лечение на очни инфекции Zovirax 3% eye ointment,4.5 g, от две партиди, с номера 3L942 и 3M941. Това съобщават от агенцията. Причината за изтеглянето им е проблем, свързан с качеството на продукта, установен от завода производител.В случай на закупени количества, те не трябва да бъдат употребявани, предупреждават от ИАЛ
 
АЛЕКСАНДРОВСКА ЧЕСТВА 135 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ
Юбилейните чествания, посветени на 135 години от основаването и 130 години от именуването на Александровска болница стартират на 31 октомври 2014 г. Това съобщиха от лечебното заведение. Утре от 9.00 часа ще се състои Юбилейна научна конференция с доклади за съвременните достижения в областта на вътрешната медицина, хирургичните и интервенционални дисциплини, диагностиката, общите и специфични здравни грижи в Александровска болница. Тя ще се проведе в аудитория "Янко Добрев", II-ри хирургичен блок,  УМБАЛ "Александровска". От 10.30 часа ще се валидира юбилейна пощенска марка "135 години Александровска болница" в Музея на съобщенията (Централна поща, Тържествена зала, ул."Гурко" №6),  от Камен Спасов - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и д-р Костадин Ангелов - директор на Александрвска болница. Марката е с номинална стойност 0,65 лв. на пощенската услуга, и специален пощенски печат, в тираж от 11 000 бр. Автор на проекта е художникът Теодор Лихо.
 
УЛЕСНЯВА СЕ ДОСТЪПА ДО ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ
Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти разработва проект, по който трябва да се осигури на гражданите достъп до информация за медикаменти чрез SMS обмен, както и чрез мобилни приложения за операционни системи Android, iOS и Windows Phone. Това съобщават от там. Реализацията на проекта също така ще осигури интернет достъп до съдържанието на регистрите, включително Позитивния списък. Предвидено е от услугата да могат да се възползват и хора с увреждания.
 
НАРСМП - ВЛЕЗЕ ВЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА
Националната асоциация на работещи в спешна медицинска помощ (НАРСМП) е вече 32-рия член на Европейската асоциация по спешна медицина (EUSEM). На 13 октовмри Асоциацията изпрати официална молба за членство до президента на EUSEM и от 27 октовмр вече е утвърдена за член на международната организация. Съгласно устава на НАРСМП, организацията присъства в списъка на членове на EUSEM с английската абривиатура BEMSA (Bulgarian emergency medical services association). Това е сериозна стъпка към приобщаването на българските спешни медици към стандартите и правилата на съвременната европейска спешна помощ, съобщават от Асоциацията.
 
В ПРЕСАТА: СРЕДНО ПО ДВАМА ДУШИ ДНЕВНО СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ЛЕКАР
"По двама души средно на ден се оплакват от лекуващия си лекар. Данните са на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към МЗ. Те показват, че общо около 600 души се жалват от рушвет и грубо лекарско отношение в болниците", четем днес в "Монитор". "От 539 оплаквания през 2012 година броят им през 2013 година се е увеличил на 596, а само до септември тази година той е достигнал 350, като очакванията са отново да чукне 600. Всеки десети болен българин е подал жалба за нерегламентирано плащане през 2012 година, а от началото на годината се отчита почти двоен ръст на тези оплаквания. Според здравните инспектори мнозина не смеят да сигнализират за поисканите им пари, тъй като животът им или този на техните близки е в ръцете на лекарите", допълва публикацията.
 
ТРЕТИ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ ЩЕ ИМА БЛС?
Днес в Равда, при 240 регистрирани делегати, мандатната комисия обяви, че 61-ят извънреден Събор на БЛС е легитимен и може да започне своята работа. Предварителният дневен ред беше актуализиран след предложение на Столична колегия на БЛС, като беше добавена допълнителна точка. Софийска лекарска колегия предлага да бъде разгледана и гласувана промяна, с която заместник председателите на съсловната организация от двама стават трима. Ресорът на новия зам.-председател ще бъде "Акредитационен съвет, наука и продължаващо обучение." Новото предложение ще бъде дебатирано в утрешната програма на заседанията от 11:00 ч. до 12:00 ч., информират от съсловната организация.